Touristik Label - 1107MN42: Transfăgărăşan - Fereastra Zmeilor

Legătura Transfăgărăşan (Cabana Capra) - Fereastra Zmeilor (creasta principală)
Traseul 42 Triunghi Galben este traseul de legătură între Transfăgărăşan (mai sus de Cabana Capra) și Fereastra Zmeilor, arcadă formată într-un mic filon de calcar, în creasta principală a Făgărașului. Deși scurt, traseul necesită atenție mai ales pe vreme rea, cu priveliști fermecătoare asupra Transfăgărășanului, picioarelor ce se desprind din creasta principală: Culmea Buda - Râiosu - Mușețeica, Piciorul Caprei și Fereastra Zmeilor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,02km
Durată
1:00-1:30h
Urcare
550m
Coborâre
40m
Vârf
2186m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din cotul Transfăgărăşanului, mai sus de Cabana Capra, se desprinde spre nord un drum pietruit. Mergem pe drumul în serpentine, apoi continuăm pe marginea estică a văii, în urcare uşoară pe firul văii până când ajungem la un prag masiv înierbat pe care îl urcăm. Ajungem în căldarea superioară a Caprei, sub Vf. Arpaşul Mic. În căldare e amplasat Refugiul Salvamont. Traversăm căldarea spre nord şi urcăm pe o coamă înierbată până când atingem creasta principală, unde intersectăm traseul de creastă în locul numit Fereastra Zmeilor, o frumoasă arcadă formată într-un mic filon de calcar. De aici, putem continua spre est către Cabana Podragu sau spre vest către Bâlea Lac.

Etape

Transfăgărăşan - Refugiul Fereastra Zmeilor - Fereastra Zmeilor

Descriere

Traseul 42 TG face legătura între Transfăgărăşan (Cabana Capra) și frumoasa arcadă Fereastra Zmeilor din creasta principală, zona Arpășel. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 500 de m diferențe de nivel, în cca. 1.5 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Dacă pornim de la Cabana Capra, vom trece podul peste Capra și vom urma drumul Transfăgărășan spre dreapta cca. 1.5 km, până ce drumul traversează pârâul pe un pod, într-o curbă la stânga. De aici poteca TG urmărește pârâul Fundul Caprei pe un drum pietruit care urcă, în primă fază, în serpentine, apoi pe marginea estică a văii.

Urcăm uşor pe firul văi și după cca 30 min, apoi în serpentine o pantă înierbată, trecem pe lângă un torent sec și pietros, apoi ajungem la un prag masiv, înierbat. Pătrundem în căldarea superioară a Caprei, sub Vârful Arpaşul Mic (2461 m), unde lângă refugiul vechi Salvamont, a fost construit în 2010 Refugiul Fereastra Zmeilor (2050 m) - bun adăpost în caz de vreme rea, cu 20 de locuri, în condiții de bivuac.

De la refugiu, traversăm căldarea spre N și urcăm pe o coamă înierbată până la creasta principală, unde întâlnim traseul de creastă BR (traseul 1C). Am ajuns în locul numit Fereastra Zmeilor, o frumoasă arcadă formată într-un mic filon de calcar, foarte îndrăgită de iubitorii de munte pasionați de fotografie. 

Fereastra Zmeilor este un punct minunat de belvedere spre Valea Arpașului Mare, străjuită de Muchia Albota și spre Culmea Buda - Râiosu - Mușețeica - Piscul Negru - Ciocanu ce coboară spre S tocmai până la Lacul Vidraru. Orizontul este completat de căldărușa Fundul Caprei, prin care am urcat și în depărtare Valea Caprei și serpentinele drumului Transfăgărășan.

Formațiune calcaroasă situată în șaua Portița Arpașului / Strunga Mică (2175 m), Fereastra Zmeilor este poarta de intrare în sectorul denumit creasta Arpășelului, o zonă deosebit de spectaculoasă. Aici se întâlnesc unele din cele mai dificile tronsoane din creasta principală, cu pasajul “La trei pași de moarte” sau crestele Arpășelului, Vârtopelului și Arpașului, cu numeroase trasee pentru alpiniști.

Din Fereastra Zmeilor putem continua spre V - către Lacul Capra și Căldarea Bâlea Lac  (traseul 1) sau spre E - către Cabana Podragu, pe poteca CA, prin Strunga Podrăgelului (traseul 43) sau pe BR până în Șaua Podragului, apoi Cabana Podragu, pe TR (traseul 45).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Transfăgărăşan - Fereastra Zmeilor în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră