Touristik Label - 607MN50: Transfăgărăşan - M. Ţuica - Vf. Moldoveanu

Legătura Baraj Vidraru - Vârful Moldoveanu, peste M. Picuiata
Traseul 50 Cruce Roșie este traseul de legătură între Lacul Vidraru (Transfăgărășan) și Vârful Moldoveanu, acoperișul României, trecând peste Muntele Ţuica, Culmea Jepilor de Sus și Muntele Picuiata. Este un traseu solicitant, nerecomandat celor fără experiență și condiție fizică bună. Poate pune probleme, mai ales în condiții de vizibilitate scăzută. Priveliști asupra V. Vâlsanuluii, crestei, Munților Iezer și Piatra Craiului în depărtare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
36,20km
Durată
12:00-15:00h
Urcare
2910m
Coborâre
1280m
Vârf
2501m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul Transfăgărășan, intrăm pe DJ703I până în Poiana Toacei şi ajungem la nişte construcţii, inclusiv o stână. În dreptul lor, urcăm prin pădure pe un drum de TAF spre nord. În această zonă întâlnim mai multe marcaje. Ajungem într-o poiană largă ce are în capăt o mică cabană, de unde continuăm pe potecă direct spre nord. Marcajele sunt rare. Ajungem la mai multe intersecţii cu drumuri forestiere, dar noi ţinem în continuare direcţia nord. Continuăm prin pădure şi trecem de câteva mici poieni. Intersectăm un drum forestier care urcă dinspre Valea Vâlsanului. Rămânem pe drumul care ţine culmea și întâlnim o stână şi o fostă cabană turistică acum părăsită. Ţinem aproape matematic muchia printr-o zonă în care culmea e domoală şi urcăm spre nord. Culmea este foarte amplă, la început caștigăm repede altitudine şi apoi ne deplasăm pe același palier. Marcajele sunt rare. Continuăm pe creasta care e mai bine profilată, pănă cănd intersectăm creasta care urcă din Curmătura Maliţei. Continuăm spre nord şi traversăm o zonă cu creastă mai îngustă în care poteca trece pe versantul estic, apoi urcăm îndreptându-ne uşor spre NV, până în Curmătura Moldoveanului. De aici, urcăm accentuat până pe Vârful Moldoveanu.

Etape

Transfăgărăşan - DJ703I - Muntele Ţuica - Curmătura Moldoveanului - Vf. Moldoveanu

Descriere

Traseul 50 CR face legătura între Lacul Vidraru (Transfăgărășan) și Vârful Moldoveanu pe un parcurs lung și solicitant, care necesită o condiție fizică bună și bune cunoștințe de orientare în teren, cu urcări care cumulează aproape 3000 m, în cca. 14-15 h. Segmentul Vf. Picuiata - Curmătura Moldoveanu necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe tehnice.

Pornim din amonte de Barajul Lacului Vidraru, din drumul Transfăgărășan și urmăm drumul de pe Valea Limpede, pe sub Muchia Toaca, până în Poiana Toacei, la nişte construcții (cabanele cantonului silvic Moliviș) și o stână. Continuăm peste Muntele Paltinu, până în Poiana Mărăcine, aflată la aprox. 2.5 -3 h de la intrarea în traseu. Deși intersectăm mai multe drumuri forestiere, ţinem direcţia N prin pădure și prin câteva mici poieni până ajungem la un drum forestier care urcă dinspre Valea Vâlsanului. Drumul ne urcă pe culme, întâlnind o stână și o fostă cabană turistică acum părăsită (fostul canton Alunul). 

Trecem apoi de Poiana Zănoaga și după cca. 1h, vom ajunge în șaua dintre Culmea Țuicii și Vârful Oticu, trecând și de ruinele fostului canton Oticu. Continuăm printre pâraie până în culmea largă a Muntelui Țuica, lăsând la stânga poteca cu pietre ce urcă pe Vârful Țuica (1990 m) marcat de un stâlp în afara traseului. 

Drumul pastoral ne conduce până sub Vârful pe Custură (2282 m), trecând de saivanele de sub Culmea Jepilor de Sus.De aici urmează un urcuș cu obstacole până pe Vârful Piatra Tăiată (2395 m), cu un orizont care se deschide tocmai până la Iezer și Piatra Craiului. Din vârf se coboară pe un sector de grohotișuri în Șaua Pietrei Tăiate, apoi se urcă bolovanii de sub Vârful Picuiata (2437 m), cu o perspectivă frumoasă asupra Văii Buda (traseul 47) și a Rezervației naturale Valea Vâlsanului, flancată de Muntele Scărișoara - pe care urcă TA (traseul 53) de la Nucșoara, prin Curmătura Maliței. Din Vf. Picuiata, creasta e tot mai bine definită și urcăm până la intersecția cu creasta Muntelui Scărișoara, unde întâlnim varianta TA (traseul 53). 

Continuăm spre NE şi traversăm o zonă cu creastă mai îngustă. Acest sector este unul solicitant și necesită echipament corespunzător, în special iarna. Pe timp de ceață este nevoie de busolă, stâlpii fiind la distanțe foarte mari. Între vârfurile Scărișoara și Galbena, urcă abrupt varianta TA (traseul 51) dinspre V. Rea, trecând pe sub Culmea Galbena cu frumosul lac graciar L. Galbena. 

După ce trecem de Vf. Galbena (2419 m), coborâm în Curmătura Moldoveanu (2330 m), loc unde ajunge varianta TG (traseul 49) dinspre stânele din Podul Giurgiului. Suntem între Vf. Roșu și Vf. Galbena, trecem de Vf. Roșu și urcăm accentuat sub Culmea Viștea - Moldoveanu, până pe acoperișul României.

Observații

Marcaj rar, recomandat până pe Vf. Picuiata.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Transfăgărăşan - M. Ţuica - Vf. Moldoveanu în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră