07MN50: Transfăgărăşan - M. Ţuica - Vf. Moldoveanu

Traseul nr. 50 Cruce Roșie este traseul de legătură între Lacul Vidraru (Transfăgărășan) și Curmătura Moldoveanu, șaua de sub creasta Moldoveanului. În primă fază se urmează drumul până în Poiana Toacei, de sub Muchia omonimă, apoi se ține direcția spre nord, peste mai multe culmi între 1200 -1400 de m, străbătând câteva mici poieni. După ce se intersectează un drum forestier care urcă dinspre Valea Vâlsanului, se ţine culmea, trecând de ruinele fostului canton Oticu și apoi se continuă pe culmea largă a Muntelui Țuica, pe un drum pastoral. Drumul ne poartă deasupra saivanelor de la Culmea Jepilor de Sus, de unde vom continua pieptiș, atacând pantele cu grohotiș ale vârfurilor Muntelui Picuiata. Continuând pe deasupra canionului Pârâului Moldoveanu, într-o zonă cu creastă mai îngustă, se ajunge în Curmătura Moldoveanului. Este un traseu dificil, unde orientarea se face greoi, datorită marcajelor rare, nerecomandat iarna, pe segmentul Vf. Picuiata - Curmătura Moldoveanu, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Vâlsanuluii, a crestei principale și a Munților Iezer și Piatra Craiului, în depărtare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
36,20km
Durată
~15:00h
Urcare
2910m
Coborâre
1280m
Vârf
2501m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul Transfăgărășan, intrăm pe DJ703I până în Poiana Toacei şi ajungem la nişte construcţii, inclusiv o stână. În dreptul lor, urcăm prin pădure pe un drum de TAF spre nord. În această zonă întâlnim mai multe marcaje. Ajungem într-o poiană largă ce are în capăt o mică cabană, de unde continuăm pe potecă direct spre nord. Marcajele sunt rare. Ajungem la mai multe intersecţii cu drumuri forestiere, dar noi ţinem în continuare direcţia nord. Continuăm prin pădure şi trecem de câteva mici poieni. Intersectăm un drum forestier care urcă dinspre Valea Vâlsanului. Rămânem pe drumul care ţine culmea și întâlnim o stână şi o fostă cabană turistică acum părăsită. Ţinem aproape matematic muchia printr-o zonă în care culmea e domoală şi urcăm spre nord. Culmea este foarte amplă, la început caștigăm repede altitudine şi apoi ne deplasăm pe același palier. Marcajele sunt rare. Continuăm pe creasta care e mai bine profilată, pănă cănd intersectăm creasta care urcă din Curmătura Maliţei. Continuăm spre nord şi traversăm o zonă cu creastă mai îngustă în care poteca trece pe versantul estic, apoi urcăm îndreptându-ne uşor spre NV, până în Curmătura Moldoveanului. De aici, urcăm accentuat până pe Vârful Moldoveanu.

Etape

Transfăgărăşan - DJ703I - Muntele Ţuica - Curmătura Moldoveanului - Vf. Moldoveanu

Descriere

Traseul nr. 50 CR este un traseu dificil și solicitant, cu o ascensiune totală de aproape 3000 de m, urmând poteca ce trece culmile Paltinu, Alunului, Otic și Țuica, păstrând direcția spre nord, peste vârfurile Muntelui Picuiata, până sub creasta Moldoveanului. Este un traseu cu marcaj rar, ce poate pune probleme, mai ales în condiții de vizibilitate scăzută.

Pornind din amonte de Barajul Lacului Vidraru, din drumul Transfăgărășan, se urmează drumul de pe Valea Limpede, pe sub Muchia Toaca, până în Poiana Toacei, la nişte construcții (cabanele cantonului silvic Moliviș) și o stână. De aici vom continua peste Muntele Paltinu, până în Poiana Mărăcine, aflată aprox. la 2.5 -3 h de la intrarea în traseu. Intersectând mai multe drumuri forestiere, vom ţine în continuare direcţia nord, vom continua prin pădure şi vom trece de câteva mici poieni, ajungând la un drum forestier care urcă dinspre Valea Vâlsanului. Alături de acesta, vom urma culmea, întâlnind o stână și o fostă cabană turistică acum părăsită (fostul canton Alunul), vom trece de Poiana Zănoaga și după încă cca. 1h, vom ajunge în șaua dintre Culmea Țuicii și Vârful Oticu, trecând și de ruinele fostului canton Oticu. De aici vom urca printre pâraie în culmea largă a Muntelui Țuica, lăsând în stânga poteca cu pietre ce urcă pe Vârful Țuica la 1990 metri, marcat de un stâlp în afara traseului.

Urmând drumul pastoral dinspre Muntele Țuica vom continua ascensiunea spre nord, până sub a Vârful pe Custură, la 2302 metri, trecând și de saivanele de sub Culmea Jepilor de Sus. De aici urmează un urcuș cu obstacole până pe Vârful Piatra Tăiată, la 2395 metri unde orizontul panoramic se deschide tocmai până la Iezer și Piatra Craiului.

Din vârf vom coborî pe un sector de grohotișuri în Șaua Pietrei Tăiate, de unde vom urca bolovanii pantei spre Vârful Picuiata, cu stâlp indicator la 2439 m.De aici vom avea o perspectivă frumoasă asupra Văii Buda, a Rezervației naturale Valea Vâlsanului, flancată de Muntele Scărișoara, pe care urcă marcajul Triunghi Albastru (traseul 53) de la Nucșoara, prin Curmătura Maliței. Din vârf vom continua pe creasta tot mai bine definită, până la intersecția cu creasta Muntelui Scărișoara, de unde se revine spre nord, pe sector comun, traversând o zonă cu creastă mai îngustă în care poteca trece pe versantul estic. Acest sector este unul solicitant, recomandat doar turiștilor cu echipament corespunzător, în special iarna. Pe timp de ceață este nevoie de busolă, stâlpii fiind la distanțe foarte mari.

Continuând spre NV, vom ajunge în șaua dintre Vârful Galbena (2419 m) și Vârful Roșu (2440 m), care marchează întâlnirea cu traseul Triunghi Galben (traseul 49), care urcă pe valea Izv. Moldoveanu, din Prundu Giurgiului. Un ultim urcuș accentuat, ne va duce pe Vârful Moldoveanu, acoperișul României și apoi în creasta principală.

Observații

marcaj rar Recomandat până pe Vf. Picuiata.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Transfăgărăşan - M. Ţuica - Vf. Moldoveanu în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment