07MN39: Transfăgărăşan - Şaua Netedu - L. Bâlea

Traseul nr. 39 Bandă Albastră este traseul de legătură între Transfăgărăşan și Lacul Bâlea, urmând Muchia Buteanu. În primă fază, traseul urcă în zig-zag prin pădure până pe Culmea Netedu, apoi coboară ușor pe versantul estic al Muchiei până pe malul Lacului Buteanu sau Tăul Buteanului. De aici se revine pe linia de creastă, se depășește vârful Buteanu, se ocolesc 5 vârfuri, se urcă vf. Netedu cu o largă perspectivă înconjurătoare și se coboară în șaua largă Netedu. care ne conduce la Șaua Văluga, de unde vom coborî în Căldarea Bâlei, la Cabana Bâlea-Lac. Este un traseu destul de solicitant, însumând peste 1500de m diferență de nivel, în aprox. 4 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Transfăgărășanului, a Văii Arpășelului străjuită de Muchia Albotei, a crestei principale cu sectorul sălbatic Creasta Arpășelului și bineînțeles, a Căldării Lacului Bâlea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
6,40km
Durată
~4:00h
Urcare
1030m
Coborâre
480m
Vârf
2293m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Transfăgărăşan, urcăm pe malul stâng al unui vâlcel şi trecem pe poteca ce face un zig-zag prin pădure până ce atinge Culmea Netedu într-o zonă cu multă vegetaţie şi jnepeniş. Coboarâm uşor pe versantul estic al Muchiei Netedu, până pe malul unui mic lac secat. De aici, urcăm până atingem din nou muchia pe care o urmăm până în Şaua Netedu. Din Şaua Netedu, coboarâm în căldarea inferioară a Văiugii, pe care o traversăm înspre vest şi apoi facem un traverseu pe curbă de nivel spre sud, până în Căldarea Bâlea.

Etape

Transfăgărăşan - Muchia Netedu - Şaua Netedu - Valea Văiuga - Lacul Bâlea

Descriere

Traseul nr. 39 BA este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce urcă pe Muchia Buteanu, ocolind mai multe vârfuri cu puncte de belvedere frumoase și coborând într-un final, spre lacul Bâlea, prin Șaua Vălugii. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, și care necesită echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Pentru a intra în traseu, vom urma drumul Transfăgărășan din direcția Cabana Bâlea Cascadă, străbătând serpentinele acestuia pentru circa 4 km, până la indicatorul care semnalizează începutul traseului Bandă Albastră, aflat la aprox. 1500 de m altitudine. De aici vom începe ascensiunea pe de-a lungul Vâlcelului Dracului, până la ramificația drumului spre Piatra Dracului, unde vom coti la dreapta printre jnepeni, admirând la vale, perspectiva Transfăgărășanului și a văii Bâlea.

Curând vom ajunge la intersecția cu marcajul Bulină Galbenă (traseul 36) ce urcă pe Valea Arpăşelului până aici, alături de care vom continua pe Culmea Netedu într-o zonă cu multă vegetaţie şi jnepeni până la șaua dintre vârfurile Jneapănului și Vârful La Lăcuț. De aici se trece pe versantul estic, coborând ușor la malul Lacului Buteanu sau Tăul Buteanului. de unde ne vom bucura de larga perspectivă asupra Văii Arpășelului străjuită de Muchia Albotei, aflată la picioarele noastre.

De la lac vom urca până atingem din nou linia de creastă, neglijând poteca pastorală și vom continua de-a lungul acestei muchii, trecând de vârful Buteanu (2056 m), și ocolind mai multe vârfuri, pentru a ajunge pe vârful Netedu (2351 m), un frumos loc de belvedere. Până aici se parcurg aprox. 3 ore de drumeție de la hotelul Bâlea Cascadă, însă efortul ne va fi răsplătit pe deplin de orizontul copleșitor. La vest privirea ne va cădea asupra Căldarii Bâlei și Transfăgărășanului, în creasta principală vom observa o serie de vârfuri semețe dintre care merită amintite vârfurile Văiuga, Iezerul Caprei și Paltin, apoi Negoiu, în tmp ce la est si nord-est, spectacolul va fi completat de perspectiva la stânga spre Valea Arpășelului și Turnul Plecat, completată în fundat de MuchiaAlbota și Creasta Arpășelului.

De pe vârful Netedu se coboară în șaua largă a Netedului, și în continuare până în Valea Văiugii, unde vom intersecta marcajul Bulină Albastră (traseul 38) ce urcă în Șaua Văluga, punct de legătură cu Vârful Vânătoarea Lui Buteanu, unul din coloșii Făgărașului. Traversând căldarea inferioară a Văiugii spre vest, trecând în primă fază peste pârâul de pe versantul Muntelui Văiuga, și continuând printr-o zonă de grohotișuri, vom ajunge pe curbă de nivel în Căldarea Bâlea,  unde se găsește și Lacul Bâlea.

Lacul Bâlea face parte din rezervația naturală Bâlea, delimitată de vârfurile Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Vârful Capra (2496 m) și Vârful Paltinu Mare (2399 m), Muchia Buteanu și Piscul Bâlea cu multe plante rare, printre care și floarea de colț sau floarea-reginei. Din anul 2006, în fiecare iarnă, pe malul lacului înghețat, se ridică hotelul de gheață, unicat pentru această parte a Europei. Aici se află și Cabana Bâlea, cea mai populară cabană din Făgăraș, construită în anul 1904 în mijlocul lacului, pe o peninsulă, actualmente modernizată.

Lacul Bâlea este o importantă bază de plecare spre traseul de creastă (traseul 1), fie în direcția Lacului Călțun și a Vârfului Negoiu, fie spre Vârful Moldoveanu, trecând pe sub mai multe vârfuri de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.). Vânătarea Lui Buteanu, aflat în apropiere se poate aborda pe traseul Cruce Albastră (traseul 35), iar muchia Buteanu, ne conduce înapoi spre Transfăgărășan, pe marcajul Bandă Albastră (traseul 39) sau la Păstrăvăria Albota (traseul 36).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Transfăgărăşan - Şaua Netedu - L. Bâlea în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment