Touristik Label - 107MN39: Transfăgărăşan - Şaua Netedu - L. Bâlea

Legătura Transfăgărăşan - Bâlea Lac, peste Muchia Buteanu
Traseul 39 Bandă Albastră este traseul de legătură între Transfăgărăşan și Lacul Bâlea, urmând poteca ce urcă pe Muchia Buteanu, cu câteva puncte de belvedere frumoase spre văile și vârfurile înconjurătoare: V. Bâlea cu Transfăgărășanul, V. Arpășelului străjuită de Muchia Albotei, Creasta Arpășelului și bineînțeles căldarea Lacului Bâlea. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,44km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
1030m
Coborâre
480m
Vârf
2293m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Transfăgărăşan, urcăm pe malul stâng al unui vâlcel şi trecem pe poteca ce face un zig-zag prin pădure până ce atinge Culmea Netedu într-o zonă cu multă vegetaţie şi jnepeniş. Coboarâm uşor pe versantul estic al Muchiei Netedu, până pe malul unui mic lac secat. De aici, urcăm până atingem din nou muchia pe care o urmăm până în Şaua Netedu. Din Şaua Netedu, coboarâm în căldarea inferioară a Văiugii, pe care o traversăm înspre vest şi apoi facem un traverseu pe curbă de nivel spre sud, până în Căldarea Bâlea.

Etape

Transfăgărăşan - Muchia Netedu - Şaua Netedu - Valea Văiuga - Lacul Bâlea

Descriere

Traseul 39 BA face legătura între Transfăgărăşan și Bâlea Lac peste Culmea Netedu și Muchia Buteanu. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1500 m diferențe de nivel, în aprox. 4 h de drumeție. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă.

Pentru a intra în traseu, urmăm drumul Transfăgărășan din direcția Cabana Bâlea Cascadă și străbatem serpentinele acestuia pentru cca 4 km, până la indicatorul care semnalizează începutul traseului BA, aflat la aprox. 1500 m alt. De aici începem ascensiunea de-a lungul Vâlcelului Dracului, până la ramificația drumului spre Piatra Dracului, unde cotim la dreapta printre jnepeni, cu perspectiva Transfăgărășanului și a V.Bâlea în urmă.

Mai sus, întâlnim poteca PG (traseul 36) ce urcă pe Valea Arpăşelului și continuăm pe Culmea Netedu într-o zonă cu multă vegetaţie şi jnepeni până la șaua dintre vârfurile Jneapănului și Vârful La Lăcuț. Trecem pe versantul estic și coborâm ușor la malul Lacului Buteanu (Tăul Buteanului) de unde ne putem bucura de larga perspectivă asupra Văii Arpășelului străjuită de Muchia Albotei, la picioarele noastre.

De la lac urcăm din nou până atingem linia de creastă, nu luăm în seamă poteca pastorală și continuăm de-a lungul ei, trecând de Vf. Buteanu (2056 m) și ocolind mai multe vârfuri, pentru a ajunge pe vârful Netedu (2351 m), un frumos loc de belvedere. Până aici se fac aprox. 3 h de drumeție de la Bâlea Cascadă, însă merită tot efortul. 

La V privirea ne cade spre Căldarea Bâlei și Transfăgărășan, iar în creasta principală putem observa o serie de vârfuri semețe dintre care merită amintite vârfurile Văiuga, Iezerul Caprei și Paltinu, chiar Negoiu, în timp ce spre E - NE, avem priveliști spre Valea Arpășelului și Turnul Plecat, iar în fundal Muchia Albota și Creasta Arpășelului.

De pe Vf. Netedu coborâm în șaua largă a Netedului, apoi în Valea Văiugii, unde întâlnim poteca PA (traseul 38) ce urcă în Șaua Văluga, sub Vârful Vânătoarea Lui Buteanu, unul din coloșii Făgărașului. Noi traversăm căldarea inferioară a Văiugii spre V, trecem în peste pârâul de pe versantul Muntelui Văiuga și continuâăm printr-o zonă de grohotișuri și ajungem pe curbă de nivel în Căldarea Bâlea, unde se găsește Bâlea Lac.

Lacul Bâlea face parte din rezervația naturală Bâlea, delimitată de vârfurile Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Vârful Capra (2496 m) și Vârful Paltinu Mare (2399 m), Muchia Buteanu și Piscul Bâlea cu multe plante rare, printre care și floarea de colț sau floarea-reginei. (vezi descriere traseul 29). Aici se află Cabana Bâlea, cea mai populară cabană din Făgăraș, construită în anul 1904 în mijlocul lacului, pe o peninsulă, actualmente modernizată.

Bâlea Lac este bază de plecare spre traseul de creastă BR (traseul 1), fie în direcția Lacului Călțun și a Vârfului Negoiu, fie spre Moldoveanu, trecând pe sub mai multe vârfurii de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.) - îndrăgite de alpiniști.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Transfăgărăşan - Şaua Netedu - L. Bâlea în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră