Touristik Label - 1007MN47: Transfăgărăşan - V. Buda - Şaua Podragului

Legătura Barajul Vidraru - Șaua Podragului (creasta principală)
Traseul 47 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Transfăgărășan (în amonte de Barajul Vidraru) și Șaua Podragului, din creasta principală. În partea superioară, traseul traversează câteva vâlcele expuse. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe tehnice și de orientare. Priveliști spre creasta principală, Piciorul Mircii, Culmea Scărișoara, Căldarea Podul Giurgiului și Căldarea Podragu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
22,96km
Durată
7:00-10:00h
Urcare
2505m
Coborâre
1100m
Vârf
2278m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul Transfăgărăşan, intrăm pe drumul forestier pietruit de pe Valea Buda. După aproximativ 18 km ajungem la capătul drumului, la confluenţa văilor Orzăneaua şi Podu Giurgiului. Aici întâlnim câteva stâne. Intrăm pe valea Podu Giurgiului, cea din vest - stânga, urcăm pe malul estic al pârâului până la cascadă şi aici cotim spre est şi urcăm susţinut aproximativ 100 m diferenţă de nivel. Poteca traversează prelung spre NV mai multe vâlcele, până când atinge o mică căldare de sub Şaua Podragului. De aici se vede poteca de creastă pe care o intersectăm în scurt timp chiar în Şaua Podragului.

Etape

Transfăgărăşan - Valea Buda - Stâna Podu Giurgiului - Şaua Podragului

Descriere

 

Traseul 47 TA urmează drumul forestier de pe Valea Buda până la stânele din Podul Giurgiului, apoi urcă susținut pe valea Podu Giurgiului până în creasta principală. La pas, este un traseu solicitant, cu peste 3500 de m diferențe de nivel, în cca. 10 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Intrarea în traseu se face urmând drumul Transfăgărăsan în amonte de Barajul Vidraru, pentru cca. 22 km, în apropiere de Gura Oticului. Pe Valea Buda, drumul forestier ne conduce în apropiere de punctul de vărsare al Pârâului Mușețeica, unde întâlnim CA ce trece peste munții Năneasa și Piscul Negru până în Valea Caprei,  puțin mai sus de cantonul Piscu Negru - Transfăgărăsan (traseul 41). Continuăm pe Valea Buda, traversăm apa de pe un mal pe altul de două ori și depășim frumoase pâraie și cascade, până la confluența cu Pârâul Mircea. De aici drumul continuă cca 2 km, depășind un baraj în ruine, apoi cantonul Buda, și după ultimul pod, ajunge la capătul drumului forestier, la stânele din Podul Giurgiului. 

Acest loc este punct de pornire spre creasta principală pe 3 trasee turistice:

  • spre Şaua Podragului, TA (traseul nostru), deasupra Cabanei Podragu

  • spre Şaua Orzănele, TR (traseul 48), aproape de Viștea - Moldoveanu

  • spre Curmătura Moldoveanului, TG (traseul 49), între Vf. Roșu și Vf. Galbena

De la stână, TA urcă spre stânga, la firul Izvorului Podul Giurgiului, pe care îl urmează pe malul estic până la o cascadă, apoi schimbă direcția la dreapta (E) şi urcă susținut aprox.100 m diferenţă de nivel, traversând mai multe vâlcele expuse, până la o mică căldare de sub Şaua Podragului. De aici, străbatem căldarea spre N, în urcuș moderat și ajungem în Șaua Podragului (2307 m), în poteca de creastă BR (traseul 1C), sub Vf. Podragu (2462 m) Din Șaua Podragu putem coborî la Cabana Podragu.pe poteca TR (traseul 45).

Efortul de a urca în creastă ne este răsplăti de priveliștea spre Căldarea Podul Giurgiului, Culmea Scărișoara, desprinsă din Vârful Moldoveanu și Culmea Coastele Mari, cu Vârful Picuiata la stânga, iar la dreapta vedem Piciorul Mircii.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Transfăgărăşan - V. Buda - Şaua Podragului în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră