07MN47: Transfăgărăşan - V. Buda - Şaua Podragului

Traseul nr. 47 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Transfăgărășan, în amonte de Barajul Vidraru și Șaua Podragului, în creasta principală a Făgărașului. În primă fază, traseul urmărește drumul forestier de pe Valea Buda, apoi Pârâul Mircea și ajunge la confluenţa văilor Orzăneaua şi Podu Giurgiului, la stânele din Podul Giurgiului. Aici se intră pe valea Podu Giurgiului, se continuă pe malul estic al pârâului până la o cascadă, unde se cotește la dreapta și se urcă susținut până la o mică căldare de sub Şaua Podragului. Un ultim urcuș ne scoate în Șaua Podragului (2307 m), în poteca de creastă. Este un traseu solicitant, însumând peste 3500 de m diferențe de nivel, în cca. 10 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Buda, flancată de Muntele Coastele Mari și Vârful Picuiata, desprinse din Moldoveanu, a Căldarea Podul Giurgiului și a crestei principale.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
23,00km
Durată
~10:00h
Urcare
2505m
Coborâre
1100m
Vârf
2278m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul Transfăgărăşan, intrăm pe drumul forestier pietruit de pe Valea Buda. După aproximativ 18 km ajungem la capătul drumului, la confluenţa văilor Orzăneaua şi Podu Giurgiului. Aici întâlnim câteva stâne. Intrăm pe valea Podu Giurgiului, cea din vest - stânga, urcăm pe malul estic al pârâului până la cascadă şi aici cotim spre est şi urcăm susţinut aproximativ 100 m diferenţă de nivel. Poteca traversează prelung spre NV mai multe vâlcele, până când atinge o mică căldare de sub Şaua Podragului. De aici se vede poteca de creastă pe care o intersectăm în scurt timp chiar în Şaua Podragului.

Etape

Transfăgărăşan - Valea Buda - Stâna Podu Giurgiului - Şaua Podragului

Descriere

Traseul nr. 47 TA este un traseu dificil, cu o ascensiune ce însumează peste 2500 de m de urcări, urmând drumul forestier de pe Valea Buda până la stânele din Podul Giurgiului, de unde se urcă mai susținut pe valea Podu Giurgiului până în creasta principală. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Intrarea în traseu se face urmând drumul Transfăgărăsan în amonte de Barajul Vidraru, pentru cca. 22 km, în apropiere de Gura Oticului. Intrând pe Valea Buda, drumul forestier ne conduce în apropiere de punctul de vărsare al Pârâului Mușețeica, unde vom întâlni marcajul Cruce Albastră ce trece pe la fostul canton Mușețeica și apoi peste munții Năneasa, Jorzea și Piscul Negru până în Valea Caprei, în drumul Transfăgărăsan, puțin mai sus de cantonul Piscu Negru (traseul 41).

Revenind la traseu, vom continua pe Valea Buda, traversând apa de pe un mal pe altul de două ori și depășind frumoase pâraie și cascade, până la confluenta cu Pârâul Mircea. De aici drumul continuă încă cca 2 km, depășind un baraj în ruine, apoi cantonul Buda, și după ultimul pod, vom ajunge la capătul drumului forestier, la stânele din Podul Giurgiului. Acest loc este punct de pornire spre creasta principală pe 3 trasee turistice:

  • în Şaua Podragului, pe marcaj Triunghi Albastru (traseul nostru);
  • în Şaua Orzănele, pe marcaj Triunghi Roșu (traseul 48);
  • în Curmătura Moldoveanului, pe marcaj Triunghi Galben (traseul 49);

De la stână vom urca spre stânga, până la firul Izvorului Podul Giurgiului, pe care îl vom urma pe malul estic până la o cascadă, unde vom schimba direcția la dreapta (spre est) şi vom urca susținut aproximativ 100 m diferenţă de nivel, traversând mai multe vâlcele și ajungând la o mică căldare de sub Şaua Podragului.

Ajunși în căldare, o vom străbate spre nord în urcuș moderat și vom ajunge în Saua Podragului (2307 m), în poteca de creastă, unde intersectăm și marcajul Triunghi Roșu (traseul 45), ce coboară la Cabana Podragu. Din linia crestei, vom admira Căldarea Podul Giurgiului pe versantul sudic, iar la dreapta de Piciorul Mircii, Culmea Scărișoara, desprinsă din Vârful Moldoveanu și Culmea Coastele Mari, cu Vârful Picuiata.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Transfăgărăşan - V. Buda - Şaua Podragului în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment