Traseu 1-2 zile: Sinaia - vârful Omu - refugiul Ţigăneşti - Buşteni

0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
40,98km
Durată
11:00-13:45h
Urcare
2020m
Coborâre
1930m
Vârf
2507m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la gara Sinaia urmăm traseul bandă albastră urcând scările până la şosea, trecem de parcul Dimitrie Ghica continuând pe scări până la strada Furnica. Mergem pe strada Furnica până ajungem la poteca regală care urcă până la Poiana Stânei. Urmăm un drum pietruit cam 150m după care continuând pe acelaşi marcaj urcăm prin pădure pe serpentine până ajungem la locul de popas cu o bancă şi mese. Mai departe prin zone stâncoase şi de pădure până la limita platoului şi de aici direct la cabană prin stânga centrului de pregătire olimpică. 

De la cabana Piatra Arsă (unde există o cişmea) urmăm traseul bandă galbenă până la cabana Babele. 

De la cabana Babele urmăm traseul cruce roşie până pe vârful Caraiman. 

De la Caraiman urmăm mai departe traseul cruce roşie până la Şaua Şugărilor. De aici urmăm traseul bandă galbenă, de vară sau de iarnă în dependenţă de ocazie, până la cabana Omu.

De la Omu urmăm traseul bandă roşie (care începe din spatele cabanei în stânga în coborâre) până pe vârful Scara şi mai apoi acelaşi traseu coborând printre Turnurile Ţigăneşti ajutându-ne de cabluri şi mai apoi în curbă de nivel descendentă ajungem la refugiul Ţigăneşti în Şaua Ţigăneşti.

Din Şaua Ţigăneşti coborâm spre lacul Ţigăneşti urmând traseul bandă galbenă. De la lac urcând în curbă de nivel puţin ascendentă ajungem la Padina Crucii de unde coborâm până la cabana Mălăieşti.

De la cabana Mălăieşti urmăm traseul triunghi roşu până la Pichetul Roşu. Traseul are porţiuni multe în urcare, uneori cu cabluri şi podeţe de lemn.

De la Pichetul Roşu urmăm mai departe traseul triunghi roşu până în Buşteni.

Etape

Sinaia - cabana Piatra Arsa - cabana Babele (Sfinxul) - vârful Caraiman - vârful Omu - vârful Scara - refugiul Ţigăneşti - cabana Mălăieşti - Pichetul Roşu – Buşteni

Descriere

De la gara Sinaia urmăm traseul bandă albastră până la cabana Piatra Arsă (1950m). Având în faţă cabana, vedem în stânga Sinaia cota 2000 şi în dreapta vedem cabana Babele. La cabana Piatra Arsă luăm multă apă pentru că mai departe apa nu se găseşte. Distanţa de la gara Sinaia la cabana Piatra Arsă este de 9850m (urcare 1140m). Durata 4-5h.

De la cabana Piatra Arsă urmăm traseul galben (de la cişmea tot înainte) până la cabana Babele (2206m). Este un traseu cu mulţi turişti, bine bătătorit. Distanţa 3500m (urcare 240m). Durata 1h.


De la Babele urmăm traseu cruce roşie care ne duce pe vârful Caraiman (2384m). De unde se deschide o privelişte frumoasă spre Buşteni şi Sinaia în dreapta şi Predeal în stânga. Nu am coborât la Crucea Eroilor pentru că am preferat să o vedem de sus. Traseul este aglomerat. Distanţa 2700m (urcare 150m). Durata 45min-1h, mers lejer.

De la Caraiman urmăm acelaşi traseu triunghi roşu până la Şaua Şugărilor urcând uşor. În dreapta vom vedea vârful Coştila (2490m) uşor de recunoscut după releul de radioteleviziune. La Şaua Şugărilor este un loc bun de popas cu o privelişte foarte frumoasă. Aici se întâlneşte traseul cruce roşie cu bandă galbenă care vine dinspre Babele foarte aglomerat de turişti pe vreme bună. Din Şaua Şugărilor urmăm traseul bandă galbenă până pe vârful Omu. (2507m) La cabană se poate mânca ceva cald şi bea un ceai. Distanţa Caraiman - Omu: 5700m (urcare 350m, coborâre 140m). Durata 1h45mn-2h.

Din spatele cabanei Omu, urmăm traseul bandă roşie coborând în stânga (traseul bandă roşie continuă de la cabană şi în dreapta, atenţie să porniţi în direcţia corectă, direct în coborâre). Urmăm traseul până pe vârful Scara (2422m). De pe vârful Scara urmăm acelaşi traseu (bandă roşie) coborând printre Turnurile Ţigăneşti. Sunt două zone mai dificile, cu lanţuri, cam incomode. După ce trecem de aceste porţiuni se coboară uşor până la refugiul Ţigăneşti. Distanţa de la Omu la refugiul Ţigăneşti: 4000m (urcare 80m, coborâre 400m). Durata 1h30mn-2h.

Se poate dormi în refugiu sau pune cortul în apropierea lui. Este o zonă foarte frumoasă cu privelişti care îţi taie respiraţia în orice direcţie. Se vede frumos (mai ales în soarele dimineţii) masivul Piatra Craiului, 

De la refugiu coborâm urmând traseul bandă galbenă până la cabana Mălăieşti. Coborârea trece pe lângă lacul glaciar Ţigăneşti. Aici este şi o stână aşa că atenţie la câini. De la lac se urcă foarte uşor pe curbă de nivel ascendentă (există o mică porţiune cu cablu, câţiva metri, puţin dificilă) până la baza Padina Crucii. De aici se coboară cam 20 de minute până la cabană. Coborârea este solicitantă pentru genunchi. Distanţa refugiul Ţigăneşti - cabana Mălăieşti: 2850m (coborâre 490m). Durata: 45min-1h.

Cabana Mălăieşti (1720m) este situată într-o zonă cu vederi foarte spectaculoase. Se poate mânca ceva cald. Din păcate izvorul a secat şi în afară de chestiile la sticlă pe care le poţi cumpăra, nu te poţi alimenta cu apă proaspătă. Lângă cabană se poate pune cortul, dar este o zonă frecventată de urşi aşa că cei slabi de inimă trebuie să se gândească bine. Lângă cabană există şi un post salvamont.

De la cabana Mălăieşti urmăm traseul triunghi roşu. Traseul porneşte imediat după ce cobori treptele de la cabană în dreapta pe o potecă care nu se distinge foarte bine. Traseul triunghi roşu ne duce până la Pichetul Roşu şi mai apoi Buşteni. Prima porţiune, până la Pichetul Roşu, este destul de dificilă, fiind multe porţiuni în urcare, cu lanţuri şi podeţuri la un moment dat. Este solicitant şi lipsit de surse de apă. De la Pichetul Roşu (unde se intersectează mai multe trasee) urmăm acelaşi triunghi roşu, prin pădure, cu undele zone de urcare, dar în rest doar coborâre care poate fi solicitantă pentru genunchi. Apă am găsit doar la două pârâiaşe foarte mici undeva după Poiana Coştilei. Distanţa cabana Mălăieşti-Buşteni: 12000m (urcare 230m, coborâre 1030m). Durata 4h.


Traseul dat l-am făcut în două zile. Teoretic în masivul Bucegi nu ai voie să-ţi pui cortul, astfel încât trebuie să te gândeşti la cazare în prealabil sunând la cabanele de pe traseu. Noi am plănuit să dormim la refugiul Ţigăneşti, fie în refugiu, fie la cort lângă refugiu. Când am ajuns acolo erau deja vreo cinci corturi puse, iar în refugiu nu era multă lume. Tentaţia era prea mare să nu punem şi noi cortul. 
Se poate de asemenea pune cortul şi lângă cabana Mălăieşti dacă reuşiţi să faceţi traseul până acolo înainte de lăsarea nopţii.

Duratele indicate de mine sunt o medie între ce am reuşit noi şi ce indicau marcajele de traseu. În general am reuşit să facem fiecare etapă mai repede decât indica marcajul, în afară de porţiunea Omu-refugiul Ţigăneşti pe care am făcut-o în 2h din cauza că o parte a trebuit s-o facem cu frontale, fiind deja noapte.

Noi am pornit la 7:40 din Sinaia, astfel că am avut parte de vreme frumoasă, soare, lumină până aproape de refugiu. Am prins soare şi cer senin pe aproape tot traseul. Apusul la Omu şi vf. Scara. Răsăritul pe refugiul Ţigăneşti şi soare la cabana Mălăieşti. 

În principiu traseul s-ar putea face şi într-o singură zi pentru cineva foarte bine pregătit fizic şi cu echipament uşor.

Observații

Foarte puţine surse de apă. Alimentarea se face la cabana Piatra Arsă unde există o cişmea. La Babele se poate cumpăra apă la sticlă. La Omu nu există apă. La Mălăieşti izvorul a secat. De la Mălăieşti până la Pichetul Roşu nu există apă. De la Pichetul Roşu până la Buşteni am găsit doar două mici pârâiaşe undeva după Poiana Coştilei.

La urcare spre cabana Piatra Arsă atenţie la urşi. Cabana Mălăieşti e frecventată de urşi. De la Pichetul Roşu la Buşteni din nou atenţie la urşi.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseu 1-2 zile: Sinaia - vârful Omu - refugiul Ţigăneşti - Buşteni în Braşov, Dâmboviţa, Prahova, Braşov Ciclist este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră