Touristik Label - 407MN51: V. Rea - L. Galbena - sub Vf. Galbena

Traseul de vizitare a lacurilor Galbena, pornind de la stâna V. Rea
Traseul 51 Cruce Albastră este traseul de vizitare a lacurilor din Căldarea superioară a Galbenei, o vale încărcată de urme glaciare, cu cascade și lacuri de o frumusețe copleșitoare. Din dreptul stânii din Valea Rea urcăm pe o potecă ciobănească, cu priveliștea asupra pereților abrupți ai Văii Rele, a cascadelor și a lacurilor din circul glaciar Galbena și a custurii Culmii Galbena - Scărișoara.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,60km
Durată
2:30-4:00h
Urcare
960m
Coborâre
10m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul urcă din dreptul stânii din Valea Rea pe o potecă ciobănească veche, de-a lungul apelor ce se scurg din circul glaciar Galbena. De pe potecă se pot admira câteva cascade impresionante ale Văii Zbuciumatu. Traseul are marcaje deficitare, în special în Căldarea Galbena, unde pe alocuri poteca e greu de urmat. După ce trece pe la Lacul Galbena, traseul urcă abrupt spre Culmea Galbena şi se opreşte unde întâlneşte marcajele TR şi CR ce vin dinspre Vf. Moldoveanu.

Etape

Valea Rea - Lacul Galbena - sub Vf. Galbena

Descriere

 

Traseul 51 CA face legătura între stâna din Valea Rea și șaua dintre vârfurile Galbena și Scărișoara, de-a lungul apelor ce se scurg din circul glaciar Galbena, cu 4 lacuri. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 950 de m diferențe de nivel, în cca. 4 h. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe tehnice.

Pornim din dreptul stânii din Valea Rea pe o potecă ciobănească veche (cu marcaje șterse), printre brazi și urmăm valea Zbuciumatu, unde apele se scurg (după cum spune și numele) în mici cascade. O pantă abruptă, prin dreapta unei cascade spectaculoase, ne conduce în Căldarea inferioară a Galbenei, unde la sfârșit de august, găsim fructe de pădure delicioase. Frumoasa cascadă Zbuciumata este o cădere de apă de cca. 100 m în trei trepte și se poate admira chiar și de la stâna Valea Rea. Este înconjurată de o pădure de brad care îi conferă un aer deosebit de pitoresc.

Lăsâm în spate imaginea fotogenică a pereților abrupți ai Văii Rele și a apelor ce se scurg în serpentine repezi. E necesară atenție sporită pentru a observa stâlpii de marcaj între jnepenii care aici au invadat poteca. Continuăm prin căldarea glaciară, depășim “frații mai mici” ai Lacului Galbena și pătrundem în căldarea superioară. Căldarea superioară a Galbenei este o zonă largă, plină de lacuri, printre care și Lacul Galbena, cel mai mare lac din căldare, cu o suprafață de 1.2 ha și o adâncime de 9 m, cu păstrăvi.

De aici traseul urcă abrupt spre custura Culmii Galbena - Scărișoara și ajunge între vârfurile Galbena și Scărișoara, cu perspective deosebite asupra Lacului Galbena. În șa întâlnim poteca CR (traseul 50) ce urcă până aici peste Muntele Țuica și Picuiata și TA, ce vine din Curmătura Maliței peste Muntele Scărișoara (traseul 53). Dacă continuăm spre N, vom trece rând pe rând peste Vf. Galbena și Vf. Roșu, iar cu un efort susținut putem ajunge pe Vârful Moldoveanu, pe acoperișul României. 

Observații

Marcaj foarte rar şi şters.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Rea - L. Galbena - sub Vf. Galbena în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră