Touristik Label - 1023MN03: Valea Frumoasei - Vârful Frumoasa

Legătura Transalpina - Vârful Cindrel
Traseul 3 Triunghi Albastru este traseul de legătură între cantonul silvic Miercurea (de pe DJ Transcindrel) și traseul principal de creastă BR (către Vf. Cindrel, cel mai înalt din masiv). Poteca urcă pe Valea Pârâul lui Blaga, apoi tot mai abrupt prin pădure, traversează pășunea de sub Culmea Șerbota și ajunge aproape de Vf. Frumoasa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
6,20km
Durată
2:30-3:00h
Urcare
677m
Coborâre
13m

Tabs

Indicaţii de orientare

Puţin mai sus de cantonul silvic Miercurea din drumul forestier de pe Valea Frumoasei, pornim în stânga pe un drum forestier secundar. În acest loc întâlnim un indicator vechi ce indică direcţia spre Vf. Frumoasa. Urcăm de-alungul văii Pârâul lui Blaga. După câteva minute trecem pe lângă o cabană amenajată ca loc de "Urmărire Astronomică". După circa 25 de minute ajungem la o bifurcaţie de drum. Continuăm urcuşul prin pădure în partea dreaptă, după câţiva metri drumul se îngustează şi devine abrupt şi stâncos. După aproximativ o oră părăsim drumul şi pădurea. Urcăm prin păşune pe marginea pădurii. Traversăm o porţiune întinsă de jnepeniş, după care urcăm pe curba de nivel. După mai bine de două ore de la pornire intersectăm trasele de creastă, BR şi BA. De aici în cinci minute ajungem pe Vf. Frumoasa unde se află limita rezervaţiei naturale Iezerele Cindrelului. Cu o privelişte minunată spre Iezerul Mic. Marcajul lipseşte aproape pe tot traseul.

Etape

Valea Frumoasei - Vârful Frumoasa

Descriere

 

Traseul 3 TA face legătura între cantonul silvic Miercurea și Vf. Frumoasa, aflat în creasta principală, deasupra rezervaţiei Iezerele Cindreluluii. Este un traseu scurt, de cca. 2.5 - 3 h, cu aprox. 700 m diferențe de nivel. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Poteca TA este parte din vechea potecă ce lega odinioară zona cabanelor Tărtărău de Vf. Cindrel. De pe Valea Frumoasei (DJ Transcindrel), din apropierea cantonului silvic Miercurea, pornim pe un drum secundar care însoțește Pârâul lui Blaga. După câteva minute trecem de o cabană amenajată ca punct de observații astronomice. 

Continuăm pe drum până ce acesta devine abrupt şi stâncos, prin pădure, apoi urcăm prin păşune, pe la liziera pădurii, sub Culmea Șerbota. Traversăm golul alpin prin jnepeniș și continuăm pe curbă de nivel până la intersecția cu traseul principal de creastă BR (traseul 1), de unde la scurt timp ajungem pe Vf. Frumoasa (2162 m), unde întâlnim BA (traseul 2) - ce urcă lung din Mărginimea Sibiului peste culmile nordice. 

Suntem deasupra rezervaţiei Iezerului Mic, căldare fotogenică străjuită de jur împrejur de o mare de jnepeni. Putem continua peste Platoul Diavolului (o zonă cu dese descărcări electrice și vânturi puternice), cca. 30 min. până pe Vf. Cindrel, cel mai înalt din masiv, aflat deasupra căldării lacului glaciar Iezerul Mare, supranumit „marea de smarald”, datorită culorii.

Observații

Marcajul lipseşte aproape în totalitate.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Frumoasei - Vârful Frumoasa in Sibiu, Cindrel is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră