Touristik Label - 307MN01A: Valea Oltului - Curmatura Surului

Segmentul vestic Valea Oltului - Curmătura Surului
De pe Valea Oltului, între localitățile Boița și Lazaret, după un pod, intrăm în pădure pe Dealul Fața Cetății și urcăm aprig pe sub Claia Bulzului, apoi Piscul Stâmbanu și Chica Pietrelor, până ajungem în Șaua Corbului. Depășim Chica Lacului și Chica fedeleșului și trecem apoi pe sub Vf. Tătaru. Ultimul segment urcă și coboară câteva șei până în Curmătura Surului, un punct important de acces în creastă dinspre Cabana Suru.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
17,20km
Durată
5:00-7:30h
Urcare
2073m
Coborâre
337m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul european E81 de pe Valea Oltului în direcţia Sibiu-Vâlcea, după localitatea Boiţa, înainte de intrarea în Lazaret, la limita dintre judeţele Sibiu şi Vâlcea, există un pod care traversează răul Olt spre est. Trecem podul şi continuăm spre nord pe drumul de pământ încă aproximativ 1,5 km până ajungem la un pod CFR. Din acest punct, apare marcajul BR. Trecem calea ferată şi intrăm în pădure spre est, urcând spre culme pe o potecă puţin vizibilă dar bine marcată. Trecem printr-o poiană unde intersectăm un drum forestier. În general, poteca ţine linia culmii prin pădure. Urcăm susţinut şi înainte de un prim vârf, Vf. Bulzului, traversăm pe versantul NV pe curbă de nivel ascendentă mai multe vârfuri şi ieşim într-o şa unde se află şi o poiană largă. Traversăm din nou spre NV prin pădure, intersectăm un picior care urcă dinspre vest şi îl urmăm până ajungem într-o zonă de gol alpin care oferă o frumoasă perspectivă a Făgăraşului spre est şi a Munţilor Lotrului spre vest. Traversăm o scurtă porţiune tot pe versantul nordic şi ieşim din pădure într-o poiană, aproape de zona de gol alpin. Versantul sudic este abrupt şi stâncos, iar cel nordic este împădurit şi mai domol. De aici, traseul urmează linia crestei prin golul alpin, trece de un prim vârf, Chica Pietrelor, intersectează o potecă ce coboară către Turnu Roşu, marcată cu un stâlp indicator. Traversăm un alt vârf tot pe versantul nordic şi ajungem într-o şa largă, de unde traseul spre Zănoaga Câinenilor continuă spre sud. După câteva sute de metri, într-o zona largă, traseul spre Grebleşti se bifurcă spre sud. Trecem peste Vf. Tătaru şi coborâm în Şaua Apa Cumpănită, unde există şi un izvor. Pe partea sudică, există o mică cabană, un refugiu la 200 m de potecă. Creasta continuă spre est cu mici urcări şi coborâri, trecem printr-o zonă cu lespezi mari de stâncă împrăştiate pe creastă. După ce trecem această zonă, traseul de coborâre spre Suru se bifurcă spre nord, peste Culmea Moaşei. Urcăm spre Vf. Cocoriciu şi ajungem în Curmătura Surului, de unde se poate coborî spre Cabana Suru prin Căldarea Găvanului.

Etape

Valea Fratelui/Valea Oltului - Curmatura Surului

Descriere

Dacă se dorește ascensiunea chiar de pe Valea Oltului de la podul aflat între localitățile Boița și Lazaret, trecem podul peste Olt și apoi un alt pod CFR, apoi intrăm în pădure pe BR. 

Urcăm pe culmea dealului Fața Cetății, ajungem la un prim vârf, Vf. Bulzului, pe care îl vom ocoli pe curbă de nivel, apoi observăm în dreapta un perete de calcar, spre Valea Curpenului. Versantul S este abrupt şi stâncos, iar cel N este împădurit şi mai domol. Ajungem într-o zonă de gol alpin care oferă o frumoasă perspectivă a Făgăraşului spre E şi a Munţilor Lotrului spre V, apoi continuăm până în Șaua Corbului (intersecție cu CR spre Turnul Roșu). Următorul reper este Vf. Chica Fedeleşului, unde se desprinde la dreapta poteca pastorală CR pe Muntele Zănoaga (traseul 3), ce coboară la Câinenii Mici. Apoi ocolim prin S piscurile Lui Făt și ajungem la intersecția cu  TA (traseul 5) ce coboară la Greblești.

După ce trecem peste Vf. Tătaru, coborâm în Şaua Apa Cumpănită (1807 m), unde există un izvor și putem face un popas la o mică cabană (refugiu) aflată la 200 m S de poteca de creastă. Apoi poteca traversează o porțiune cu lespezi mari de stâncă, lăsând în stânga izvoarele Moașei și întâlnim traseul de coborâre TA spre Cabana Suru, ce se bifurcă spre N, peste Culmea Moaşei (traseul 7). Trecem de Vf. Moașa și ocolim prin N Vf. Găvanu (2153 m) și ajungem la Curmătura Surului (2113 m) - cu stâlp indicator TR spre Cabana Suru, prin Căldarea Găvanului (traseul 6).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Oltului - Curmatura Surului în este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră