07MN52: Vf. Viştea Mare - Vf. Moldoveanu

Traseul nr. 52 Punct Roșu este traseul de vizitare a vârfului Moldoveanu (2544 m), pornind din creasta principală, de pe Vârful Viştea Mare (2527 m). Traseul străbate creasta îngustă, la cca. 2500 m altitudine, într-un sector expus, prevăzut cu lanțuri înainte și după Spintecătura Viştei. Este un traseu destul de solicitant, dificil datorită porțiunilor expuse, nerecomandat pe vreme nefavorabilă și expus vânturilor puternice, într-o drumeție de cca. 30 de minute. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Căldării superioare Valea Reacu lacul Iezerul Triunghiular, a Culmii Roșu - Galbena - Scărișoara.și a crestei principale.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
0,40km
Durată
~0:30h
Urcare
90m
Coborâre
10m
Vârf
2502m

Tabs

Indicaţii de orientare

De pe Vârful Viştea, mergem matematic pe creasta îngustă. Înainte şi după Spintecătura Viştei zona este expusă şi dificilă şi este protejată cu lanţuri. Continuăm pe versantul estic, trecem pe versantul vestic şi curând ajungem pe Vf. Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România.

Etape

Vf. Viştea Mare - Vf. Moldoveanu

Descriere

Traseul nr. 52 PR este un traseu dificil, urmând poteca ce străbate “trapezul” Viștea - Moldoveanu, pe creasta impunătoare a Moldoveanului, la peste 2500 de m altitudine, pe un segment de creastă expus vânturilor și altor intemperii. În primă fază se urcă abrupt pe grohotișurile vârfului Viştea Mare (2527 m), de unde poteca urmează creastă generoasă și trece apoi pe versantul vestic, pe o porțiune destul de expusă prevăzută cu lanțuri. Finalul traseului marchează cucerirea Vf. Moldoveanu (2544 m), cel mai înalt vârf din România, supranumit “Acoperișul României”. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pentru a se ajunge în creasta principală a Făgărașului (traseul nr.1), sub grohotișurile Vârfului Viștea Mare, se pot alege următoarele variante:

  • de la Cabana Podragu, pe marcaj Triunghi Roșu (traseul 45), apoi pe traseul de creastă, din Șaua Podragului până sub Vârful Viștea Mare (traseul 1);

  • prin Șaua Orzănele, pe marcaj Triunghi Roșu (traseul 48), din Podu Giurgiului;

  • prin Portița Viștei pe marcaj Triunghi Roșu (traseul 54), din Valea Rea;

  • prin Portița Viștei pe marcaj Triunghi Roșu (traseul 56), din Valea Viștea Mare;

  • de la Cabana Sâmbăta, pe marcaj Triunghi Galben (traseul 59), în Fereastra Mică a Sâmbetei, apoi pe traseul de creastă până sub Vârful Viștea Mare (traseul 1);

  • de la Cabana Sâmbăta, pe marcaj Triunghi Roșu (traseul 60), în Fereastra Mare a Sâmbetei, apoi pe traseul de creastă până sub Vârful Viștea Mare (traseul 1).

Pe Vârful Moldoveanu se poate ajunge dinspre sud și pe Culmea  Roșu - Galbena - Scărișoara, din care se desprind următoarele trasee turistice:

  • Valea Buda - Curmătura Moldoveanului, pe marcaj Triunghi Galben (traseul 49);

  • Lacul Vidraru - Curmătura Moldoveanului, pe marcaj Cruce Roșie (traseul 50);

  • Valea Rea - Culmea Galbena -Scărișoara, pe marcaj Cruce Albastră (traseul 51), apoi marcaju Cruce Roșie (traseul 50), sau Triunghi Albastru (traseul 53);

  • Nucşoara - Râul Doamnei - Vf. Moldoveanu, pe marcaj Triunghi Albastru (traseul 53).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Vf. Viştea Mare - Vf. Moldoveanu în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment