Touristik Label - 907MN52: Vf. Viştea Mare - Vf. Moldoveanu

Poteca de altitudine Vârful Viştea Mare - Vârful Moldoveanu
Traseul 52 Punct Roșu este traseul de vizitare a vârfului Moldoveanu (2544 m), pornind din creasta principală, de pe Vârful Viştea Mare (2527 m). Traseul străbate creasta îngustă, la cca. 2500 m alt, într-un sector expus (Spintecătura Vişte), nerecomandat pe vreme nefavorabilă și pe vânt puternic. Priveliști spre căldarea superioară Valea Rea cu lacul Iezerul Triunghiular, culmea Roșu - Galbena - Scărișoara și creasta principală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
0,40km
Durată
~0:30h
Urcare
90m
Coborâre
10m
Vârf
2502m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De pe Vârful Viştea, mergem matematic pe creasta îngustă. Înainte şi după Spintecătura Viştei zona este expusă şi dificilă şi este protejată cu lanţuri. Continuăm pe versantul estic, trecem pe versantul vestic şi curând ajungem pe Vf. Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România.

Etape

Vf. Viştea Mare - Vf. Moldoveanu

Descriere

Traseul 52 PR este poteca ce străbate “trapezul” Viștea - Moldoveanu, la peste 2500 m alt, pe un segment de creastă expus vânturilor și altor intemperii, în cca. 30 de min. Este un traseu destul de dificil datorită porțiunilor expuse, prevăzut cu lanțuri înainte și după Spintecătura Viştei. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă. 

Din poteca de creastă BR (traseul 1C), urcăm abrupt pe grohotișurile vârfului Viştea Mare (2527 m), de unde PR urmează creasta generoasă și trece apoi pe versantul vestic, pe o porțiune destul de expusă prevăzută cu lanțuri (Spintecătura Vişte))

Finalul traseului marchează cucerirea Vf. Moldoveanu (2544 m), cel mai înalt vârf din Carpații românești, supranumit “Acoperișul României”. Poate pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută, vânt și alte intemperii.  

Pentru a ajunge la poteca PR , “trapezul” Viștea - Moldoveanu, putem urca:

-de la Cabana Podragu (închisă iarna) pe poteca TR (traseul 45), apoi din Șaua Podragului, continuăm pe poteca de creastă BR (traseul 1C) până sub Vârful Viștea Mare. 

-prin Șaua Orzănele, pe TR (traseul 48)

-prin Portița Viștei dinspre Valea Rea - poteca TR (poteca 54)

-tot prin Portița Viștei, dinspre Valea Viștea Mare - poteca TR (traseul 56)

-de la Cabana Sâmbăta, pe poteca TG (traseul 59), prin Fereastra Mică a Sâmbetei, apoi pe poteca de creastă BR (traseul 1C) până sub Vârful Viștea Mare  

-tot de la Cabana Sâmbăta, prin Fereastra Mare a Sâmbetei (traseul 60), apoi pe poteca de creastă BR (traseul 1C) până sub Vârful Viștea Mare  

Pe Vârful Moldoveanu se poate ajunge și dinspre sud, peste Culmea  Roșu - Galbena:

-pe Valea Buda - Curmătura Moldoveanului - poteca TG (traseul 49)

-dinspre Lacul Vidraru - Curmătura Moldoveanului, poteca CR (traseul 50)

-dinspre Valea Rea - Căldarea Galbena, poteca CA (traseul 51)

-dinspre Nucşoara - Râul Doamnei, pe poteca TA (traseul 53).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Vf. Viştea Mare - Vf. Moldoveanu în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră