Traseul 20 PR este traseul în circuit pentru vizitarea formaţiunii stâncoase Piatra lui Lucaci, loc de belvedere spectaculos asupra lacului Tarnița și culmilor înconjurătoare. Este un traseu destul de dificil, cu cca. 600 m diferențe de nivel, în aprox. 3 h de drumeție. Accesul pe malul lacului este dificil pe vreme umedă datorită vâlcelelor abrupte și alunecoase.
De la Barajul Tarniţa urmăm drumul de acces spre baza Salvamont și peretele amenajat pentru escaladă, trecând de o barieră. Drumul urcă lin pe lângă câteva case de vacanţă și ajunge la o stâncă mare într-o curbă la dreapta, locul unde se desprinde la stânga marcajul BA, pe malul lacului, spre Coada Lacului (traseul 19).
Dacă dorim să ajungem doar la punctul de belvedere, putem continua pe poteca BA până la o formaţiune stâncoasă unde se observă câteva marcaje PR ale vechiului traseu spre Piatra lui Lucaci, afectat de doborâturi de vânt și ploi care au spălat poteca veche. Nu se recomandă urcarea la Piatra lui Lucaci pe aici. Intrarea în traseu se face după câteva minute, urmând o potecă nou-marcată care urcă la Piatra lui Lucaci, aprox 20 de min la dreapta. Ajungem la punctul de belvedere și ne bucurăm de priveliști unice asupra lacului Tarnița până la coada Lacului, pintenii stâncoși limitrofi și pădurile M. Ijar, Fărcașu ș.a.
Urcarea în circuit se face pe sus. De la bifurcație, drumul forestier marcat PR ajunge la o rampă de încărcare, apoi face stânga și urmează un drum de exploatare forestieră, trecând de mai multe intersecții și ieșind în culmea principală. De aici coborâm prin pădure până la un observator de vânătoare, apoi pe potecă, tot pe culme, până la Piatra lui Lucaci
Revenim la Barajul Tarniţa pe malul lacului, atenţi la traversările de vâlcele. Poteca este îngustă sau lipsește. Pericol de alunecare în apă, mai ales când plouă. Ultimul segment urcă abrupt în serpentine scurte până la drumul forestier de unde am început circuitul, apoi revine printre câteva case de vacanţă la baza Salvamont și peretele de escaladă.
Comentarii
Circuitul are defapt 16 km si dureaza cam 7 ore. Pana la Piatra lui Lucaci sunt 8 km si dureaza 3 ore. Foarte frumoasa privelistea si toate zonele de pe langa lac.
A fost primul traseu pe care l-am parcurs utilizand indicatiile si harta de aici, totul a decurs perfect, vremea a fost minunata.
20200516_145442.jpg
Un traseu foarte frumos, se merge prin padure, este insemnat peste tot.
De departe, cel mai fain loc de langa Cluj!
Traseu frumos dar datele prezentate nu sunt corecte.
Traseul real peste 15 km intrucat masina se lasa la baraj. Eventual mentionat ca drumul la nivelul lacului este dificil cu inclinatie laterala mare. Daca traseul e dupa ploaie, f dificil.
Avertizare pentru cei mai putin antrenati sau pentru cei mai in varsat
Bună ziua!
Traseele au locul de start in funcție de stituația în teren. Multe din ele folosesc drumuri forestiere sau de TAF care au bariere. Un traseu nu este înregistrat tot timpul de la locul unde lași mașina, există mașini care pot urca altele nu :)
legat de Înclinație acest aspect este descris atât în indicațiile de orientare cat și în secțiunea Descriere.....De-asta este nevoi să pornim la drum după ce ne documentăm cu atenție, nu toate traseele sunt ușoare, tratați-le ca atare și citiți!
În indicații de orientare se face referirea " De la formaţiunea stâncoasă, coborâm puţin spre oglida lacului, trecem prin trei zone cu grohotiș și continuăm de-a lungul malului lacului, fiind atenţi la traversările de vâlcele."
De asemenea, în descriere am spus așa?: "Revenim la Barajul Tarniţa pe malul lacului, atenţi la traversările de vâlcele. Poteca este îngustă sau lipsește. Pericol de alunecare în apă, mai ales când plouă."
Documentarea în prealabil a traseului este literă de lege înainte de a porni în traseu!
Multe dintre datele pe care le-am gasit au fost contradictorii, asa ca lasam aici experienta noastra de ieri. Inainte de a incepe traseul ne-am intalnit cu un salvamontist si am urmat indicatiile lui.
Traseul este marcat de la inceput pana la sfarsit. "Piatra lui Lucaci" este traseul veritabil, fiind numit dupa un miner din zona. "Piatra lui Dan" e de vreo doi ani, numita dupa "un fotograf care a gasit si el o piatra":)). De fapt se numeste Piatra Corbilor, pentru ca aici este una dintre cele doua colonii de corbi vorbitori.
Revenind, dupa cum apare si in descrierea traseului. dupa sirul de case, la prima bifurcatie, e indicat sa mergeti pe drumul din dreapta. Acesta merge prin padure si e mult mai usor. Am vazut ca multa lume face stanga, pe marginea lacului, care e mai degraba drumul de intoarcere (mai dificil). Asadar, alegeti dreapta, iar cand ajungeti la a doua bifurcatie-aici alegeti drumul din stanga, conform marcajului. Nu mai sunt alegeri de facut pana la Piatra lui Lucaci. Inainte de destinatie veti trece pe un fel de platou de unde se pot vedea Cheile Turzii. De la Piatra lui Lucaci va puteti intoarce pe unde ati venit sau pe langa lac (mai dificil si mai lung, dar cu alte perspective). [La Piatra lui Lucaci, sus, exista si un alt marcaj, rosu-alb-rosu (la stanga marcajului pe care l-ati urmarit), ce va duce intr-un punct de belvedere de unde se poate vedea Clujul. Dureaza 4 min]. Reveniti la Piatra lui Lucaci si decideti pe unde vreti sa va intoarceti la baraj.
Circuitul nu dureaza 3 ore jumatate sau 4 ore, mai ales daca sunteti incepatori sau sunt oameni care merg mai greu. Noua ne-a luat 7 ore, cu pauza de o ora sus plus alte pauze pe drum. Traseul este de dificultate medie, asa cum zice si aplicatia, si necesita incaltaminte adecvata! Un hamac si un binoclu va pot face excursia mai interesanta. Drum bun!
Bună. Într-adevăr marcajele au fost făcute în această vară (2020), însă la data parcurgerii în teren (2015), si lansarii hartii (2016), situatia in teren era deficitara.
Cat despre Piatra lui Dan, acela este un traseu nemarcat (fost traseu omologat prin anii 2000) și care a ajuns cunoscut clujenilor ca Piatra lui Dan, iar localnicii si salvamont il precizeaza ca Piatra Corbilor...asa cum este scris si de noi intr-un articol care vorbeste pe larg despre cele 2 obiective. https://muntii-nostri.ro/ro/povestiri/tarnita-verde-belvedere-de-pe-piatra-lui-lucaci-si-piatra-lui-dan
Legat de traseu, urcarea pe marginea lacului (mai expusa si mai abrupta) ajunge mai rapid la Piatra Lui Lucaci, motiv pentru care este aleasa de majoritatea, intrucat nu toti doresc circuit.
Am parcurs circuitul integral in urcare pe marginea lacului si revenire la baraj in aprox 3.5 h. Timpii sunt precisi. Atat descierea cat si detaliile traseului spune clar ca e un traseu mediu cu cca 600 m diferente de nivel (urcari).
Documentarea în prealabil a traseului este literă de lege înainte de a porni în traseu!