Cheia Mănăstirii - poarta uriașă de calcar de pe valea Râmețului

Apusenii sunt extrem de diversificați ca peisaj, iar cheia Mănăstirii apare din depărtări ca o poartă de intrare în Munții Trascău.
 Cheia Mănăstirii si Manastirea Ramet - Morar Daniel

În ciuda faptului că au înălțimi sub 1.400 m, Munții Trascău apar impunători. Cele mai bune exemple Piatra Secuiului, Cheile Turzii, Cheile Vălișoarei ori Abruptul Bedeleului. 

Rimetea și Piatra Secuiului - © Levi Bagy Photography

Citește despre Piatra Secuiului și alte obiective lângă Rimetea

Cheile Turzii - © Levi Bagy Photography

Citește despre Cheile Turzii și Cheile Turului (Tureni)

La capătul Depresiunii Trascău stă o altă bijuterie a naturii, Cheile Vălișoarei (Aiudului), mai puțin explorată de iubitorii de munte.

Cheile Vălișoarei (Aiudului) - © Levi Bagy Photography

Citește mai multe despre Cheile Aiudului (Vălișoarei)

 

Despre rezervația naturală Cheile Mănăstirii

Pe valea Râmețului (care mai poartă denumirea de valea Stremțului, Geoagiului, Mănăstirii etc, după numele satelor pe care le străbate) și pe afluenții săi, există 5 sectoare de chei: Geogelului, Pravului, Piatra Bălții, Râmețului și Mănăstirii. Cea mai impozantă și sălbatică dintre cheile de pe valea Râmețului este Cheia Râmețului, însă cea mai ușor accesibilă, la capătul unui drum județean asfaltat, este cheia Mănăstirii (Mănăstirii Râmeț)

Cheile Mănăstirii și Mănăstirea Râmeț - © Ziarul Unirea

Atrăgătoare ca peisaj, dar mai greu de parcurs dacă nu sunteți cățărători, Cheia Mănăstirii apare ca o poartă de intrare în Munții Trascău.

Cheia Mănăstirii și Mănăstirea Râmeț - © Morar Daniel

Formate prin eroziunea culmii calcaroase Pleașa Râmețului - Prisaca Geoagiului, Cheile Mănăstirii fac parte dintr-un uriaș ansamblu carstic care înglobează de asemenea Cheia Râmețului, Cheile Tecşeştilor, Cheile Geogelului, Cheile Piatra Bălţii, Cheile Pravului, Piatra Cetii, Cheile Întregalde, Piatra Bulzului și Piatra Craivii. 

Explicatii geografice zona Râmeț - © Morar Daniel

Citește despre Cheile Întregalde, Piatra Cetii și Piatra Bulzului

Conform studiilor Academiei Române, aici au avut loc aşa-numitele eroziuni diferenţiale, care au dus la o carstificare intensă a culmilor calcaroase. De aici rezultă şi aspectul zimţat, ca nişte colţi şi ace, mărginite de versanţi care se continuă spre bază cu grohotiş. (sursa)

Piatra Cetii, Fața Pietrii și cele două chei - © Morar Daniel

Înălţimile sunt impresionante pentru această zonă depresionară (la N, Vârful Pleşii – 1.250 m şi, la S, Vârful Prisăcii – 1.150 m).

Cheile Mănăstirii, de pe Vf. Pleșii  - © Marius Găvrișan

Deși cu o dezvoltare relativ redusă în lungime (cca. 200 m), ele prezintă pereți de până la 180 m înălțime, propice pentru alpinism și escaladă sportivă. În anii ’80, Cheile Mănăstirii au fost terenul de desfășurare a câtorva finale ale Campionatului Mondial de Alpinism, organizat de Federația Română de Alpinism și Escaladă. 

Pleașa Râmețului și Mănăstirea Râmeț - © Morar Daniel

Pentru informații legate de echipament și trasee de escaladă, contactați Clubul de Ecologie și Turism Montan „Albamont”

Rezervaţia e străbătută de Pârâul Mănăstirii, care primeşte mai mulți afluenți și pâraie temporare, înconjurate de păduri, pajiști și fănețe.

Panoramă cu Cheia Mănăstirii și Cheia Râmețului - © Morar Daniel

Flora și fauna rezervației este specifică zonelor calcaroase (atenție la vipera berus!) cu  pâlcuri de ierburi şi arbuşti, unele plante rare, păduri de fagi, mesteceni, gorun ș.a.

Vipera berus in Cheile Manastirii - © Morar Daniel

 Flora in Cheia Manastirii - © Morar Daniel

Fluturi in Cheile Manastirii - © Morar Daniel

Cheia Râmețului văzută de la Cheia Mănăstirii - © Morar Daniel

Pitorescul zonei este dat și de Mănăstirea Râmeț, una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania, datată din sec XIV (chiar XIII, după unii autori). 

Mănăstirea Râmeț din Valea Mănăstirii - © Ziarul Unirea

În zonă există câteva puncte de belvedere, cu acces pe poteci nemarcate care folosesc drumuri de culme și drumul care șerpuiește între Valea Mănăstirii și Râmeț.

Loc de belvedere spre Cheia Manastirii - © Morar Daniel

Spatele Feței Pietrii - © Morar Daniel

Cheia Manastirii printre mesteceni - © Morar Daniel

Drumul Râmeț - Valea Mănăstirii - © Ionel Ilovan

Din Râmeț, dacă urmărim drumul de culme spre Vlădești, avem ocazia să admirăm Cheile Mănăstirii și Cheile Râmețului într-un unghi și mai cuprinzător..

Segmentare chei pe valea Rametului - © Morar Daniel

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind zona Cheile Mănăstirii cu harta de drumeție ➡️MN 10 Munții Trascău https://bit.ly/2OjQutz  

Sugestii de Drumeții și MTB pe culmile dintre Cheile Mănăstirii și Cheile Aiudului

Bucurați-vă de frumusețea și liniștea din #MuntiiNostri

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo Credit: © Morar Daniel

Citește și Piatra Bulzului (bulzul Gălzii) - cu priveliști spre "Pietrele Trascăului"