Concediu activ și idei de drumeții - Satul Rimetea (Torockó)

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Din Rimetea pornesc trasee spre Colții Trascăului și Piatra Secuiului, Grota Studenților, Minele de Fier Medievale, Ardașcheia și Vf. Ugerului.
 Rimetea si Piatra secuiului - Levi Bagy Photography

Comuna Rimetea este o veritabilă bijuterie turistică aflată în judeţul Alba, aproape de graniţa cu judeţul Cluj. Rimetea (Torockó) e un loc unic în România: satul e un exemplu strălucit al faptului că salvarea unui patrimoniu poate deveni motor de dezvoltare. Este poate cel mai frumos sat din Transilvania, atât din punct de vedere al mediului înconjurător, cât şi al construcţiilor din sat.

Ulița Șirul de Sus - satul Rimetea (Torockó) - sacalatorim.ro

Urmând Valea Arieșului, după ce trecem de Cheile Borzești și Cabana Buru, vom întâlni un pod de piatră peste Arieș, care ne conduce prin Defileul Rimetea, până în Depresiunea Trascăului, unde stau adunate satele Rimetea, Colțești, Izvoarele și Vălișoara. Astăzi vom vorbi despre primul dintre acestea. 

 

1) Rimetea (Torockó) - satul secuiesc de la poalele Pietrei Secuiului

Situată la aprox. 30 de km de Turda, la poalele Trascăului, localitatea Rimetea (Torockó) a fost atestată încă din anul 1257. În sec. XIII, în urma unei invazii tătare, secuii din sat au fost nevoiți să se refugieze pe munte și astfel a apărut denumirea de "Piatra Secuiului". Mărturie stau ruinele unei fortărețe medievale, prezente și azi în partea nordică a masivului.

Pe măsură ce ne apropiem de satul Rimetea, suntem cuceriți instant de colții de piatră care se ivesc brusc în fața noastră, cu altitudini care depășesc 1000 de m.

Drumul spre Rimetea, la intrare în sat - Levi Bagy Photography

În secolele XVII-XVIII, localitatea a devenit un important centru meșteșugăresc și minier, cu o populație mixtă de sași și secui, un oraș înfloritor dezvoltat datorită zăcămintelor de fier. Acestea au fost epuizate între timp, apoi satul a cunoscut un declin. Mai mult, înjurul anilor 1870, întreg satul s-a făcut scrum în urma unui incendiu, dar sătenii s-au mobilizat și la scurt timp au ridicat un nou sat. Ca să spele negrul tăciunelui rămas în urma focului, oamenii au ales pentru fațada caselor culoarea albă, iar pentru decorațiuni și obloanele ferestrelor, culoarea verde.

Case tradiționale secuiești Rimetea - Levi Bagy Photography

 

Casele au fost bine întreținute, cu mândrie și meșteșug, astfel că, în zilele noastre majoritatea caselor secuieşti din Torockó sunt frumos restaurate şi păstrează cu sfinţenie stilul secuiesc.

 Case cu ferestre secuiești - Rimetea

Localnicii au început să valorifice istoria satului, portul, instrumentele meșteșugărești și alte obiecte tradiționale din anul 1952, când au construit un Muzeu Etnografic în centrul satului. Colecția de obiecte existentă aici, numără peste 11.000 de piese adunate în 5 încăperi și reflectă ocupațiile timpurii ale locuitorilor din zonă - mineritul, metalurgia și prelucrarea lemnului.

Datorită eforturilor de conservare depuse de localnici și de fundația Transylvania Trust, proiectul a primit sprijin dinafară, fiind susținut financiar și de CL al Sectorului V din Budapesta. Astfel în 1999, localitatea Rimetea a fost distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. În octombrie 2000, Oficiului Național al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală și urbană protejată.

Localnicii au înțeles rolul turismului, astfel că, rând pe rând au obținut licențe de practicare a agroturismului, iar astăzi satul numără peste 40 de unități de cazare cu cel puțin două margarete, care atrag anual mii de turiști, între care peste 75 % străini (din Ungaria, Austria, Germania, Cehia, Olanda, Franța, Belgia sau Japonia).

 

Cele mai frumoase case se află pe Şirul de Sus. Aşa îi spun localnicii străzii aflate în partea de nord a pieţei centrale. În 2017, satul a fost propus pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

 Sirul de Sus - Levi Bagy Photography

Tot în centrul satului a fost păstrată o adăpătoare și o fântână care să potolească setea animalelor întoarse de la muncile agricole. 

 Adăpătoare Rimetea - Levi Bagy Photography

Merită să descoperiți și restul ulițelor din sat, pentru că unele adăpostesc adevărate comori etnografice în aer liber.

 Moară de apă - Levi Bagy Photography

 

2) Piatra Secuiului, Colții Trascăului și Grota Studenților

Pentru a descoperi toate obiectivele turistice din comuna Rimetea ai nevoie de mai multe zile. Pe lângă patrimoniul cultural și arhitectural, Rimetea este un loc ideal pentru plimbări, pentru ture montane, câțărări și foarte apreciat de amatorii de zboruri cu parapanta.

 Zona de camping a iubitorilor de parapante și cățărare Rimetea  - Levi Bagy Photography

Se pot face plimbări ușoare până deasupra satului, către pădurea vârfului Ardașcheia, sau până la poalele Pietrei Secuiului.

Vedere spre satul Rimetea și Piatra Secuiului - Levi Bagy Photography

 Depresiunea Trascău văzută de pe stâncă - Levi Bagy Photography

 Deasupra satului Rimetea - Levi Bagy Photography

Dar pentru a gusta cu adevărat din frumusețea locului, trebuie urcat la 1129 m, pe vf Piatra Secuiului. Începem urcarea pe o uliță care pornește din centrul satului și ne scoate din sat la o zonă unde este permisă camparea.

Intrarea în traseul spre Piatra Secuiului - Levi Bagy Photography

Spre zona de camping Piatra Secuiului - Levi Bagy Photography

Traseul CA urcă treptat printre terasele agricole și ajunge la poalele Pietrei Secuiului, sub Râpa Mare, într-un decor idilic. 

 Traseu Piatra Secuiului - Levi Bagy Photography

Râpa Mare Piatra Secuiului - Levi Bagy Photography

Piatra Secuiului este un masiv calcaros, golaș și alungit, împărțit în două părți de o „râpă”, ceea ce face ca, pentru locuitorii din partea de nord a satului, soarele să răsară de două ori.

  Răsărit peste Rimetea - Levi Bagy Photography

Pe măsură ce urcăm, ne apropiem de obiectivul nostru, Piatra Secuiului.

Piatra Secuiului - Levi Bagy Photography

După mai bine de 1 h de urcuș, ajungem în șaua dintre Colții Trascăului și Piatra Secuiului, Ia 1050 m, de unde ne bucurăm de un cadru minunat. 

Vedere spre Rimetea - Pletea Andrei

Suntem furați de priveliștea tot mai cuprinzătoare asupra împrejurimilor și a peisajului stâncos mai impozant decât ne-am fi așteptat.

Vedere spre  Colții Trascăului - Levi Bagy Photography

În șa intersectăm traseul de creastă Bandă Roșie, care urcă de aici fie spre nord, către vârful Colții Trascăului, fie la Vf. Piatra Secuiului, Ia bornele de beton ale cotei 1129 m, de unde avem o perspectivă largă asupra împrejurimilor, de o rară frumusețe. 

Colții Trascăului, de la șosea - Levi Bagy Photography

De pe vârful Piatra Secuiului, pitorescul sat Rimetea pare privit din avion, în timp ce la stânga vom observa impozantele ruine ale fostei cetăți a familiei Thoroczkay (cetatea Colțești).

Rimetea și Ardașcheia văzute de pe Piatra Secuiului - Gherman Daniel

Cetatea Colțești văzută de pe Piatra Secuiului - Levi Bagy Photography

Colții Trascăului

Dacă revenim în șa și continuăm pe o potecă nemarcată putem urca în partea nordică a masivului, mai scundă, care poartă numele de „Colții Trascăului”. Aici mai sunt vizibile câteva rămășițe ale unei fortărețe medievale, singura din Transilvania care a putut ţine piept trupelor tătare.

 Pe Colții Trascăului - Horia Popa

 

Coborârea o putem face pe traseul de creastă, revenind în șa și ocolind pădurea de sub Colții Trascăului, pe un traseu amenajat cu scări în unele locuri, apoi pe drumul de țară care coboară la ieșirea din sat. (vezi traseul 1)

O altă variantă este să coborâm din șa, de această dată pe marcajul TA (traseul 10), pe un picior cu direcția NE, care coboară treptat la un punct de belvedere, o șa despădurită cu o frumoasă priveliște.

Grota Studenților

Masivul Piatra Secuiului oferă experiența carstului, cu multiple linii de fisură și peste 15 peșteri de mici dimensiuni, dintre care 3 cu deschideri mai mari.

Cea mai cunoscută dintre acestea este Portalul Kőluk (Grota Studenţilor), care poate fi explorată cu ajutorul traseului TR (traseul 10).

Portalul Kőluk (Grota Studenţilor) - Levi Bagy Photography

De la poalele Pietrei Secuiului, poteca firavă și greu de reperat, merge aprox. pe curbă de nivel, pe sub peretele impunător al Pietrei Secuiului, printr-o pășune amestecată din loc în loc cu alunecări de grohotiș.

Spre Grota Studenților - Levi Bagy Photography

Pe măsură ce înaintăm, satul Colțești ni se dezvăluie în vale.

Spre Grota Studenților - Levi Bagy Photography

Ajungem la baza grohotișului și ne așteaptă un urcuș susținut spre peșteră.

Spre Grota Studentilor - Levi Bagy Photography

Ultima porțiune urcă susținut la cele 3 arcade ale Portalului Kőluk , ce își au locul în versantul vestic al Pietrei Secuiului.

Grota Studentilor - Levi Bagy Photography

Aici ne vom bucura de un spectacol unic, care ne recompensează efortul.

Grota Studenților - Levi Bagy Photography

Portalul Kőluk (Grota Studenţilor) are o ieșire imensă sudică, alta și mai mare vestică, cu forma de potcoavă și una mai mică, care se deschide spre un perete de stâncă în care zeci de porumbei și-au găsit adăpost.

Grota Studentilor - Levi Bagy Photography

Prima arcadă oferă o perspectiva unică asupra satului Colțești și a Cetății Torockova (cetatea Colțești), în timp ce a doua (mai mare), oferă o deschidere spre pitorescul sat Rimetea, străjuit de  vârful Ardașcheia.

Vedere spre Rimetea din Grota Studentilor - Levi Bagy Photography

Vedere spre Colțești din Grota Studentilor - Levi Bagy Photography

Grota Studenților își trage numele din timpul măcelului de la Aiud, 8-9 ianuarie 1849, când românii sub comanda lui Axente Sever ar fi ucis aproximativ 600 de locuitori ai orașului. Potrivit legendei, se spune că în 1849, această peșteră a ascuns și a salvat studenții colegiului Bethlen din Aiud.

 Panoramă Grota Studentilor - Levi Bagy Photography

Citește și Concediu activ și idei de drumeții - Depresiunea Sălciua (I)

 

3) Minele de Fier Medievale, Ardașcheia și Vf. Ugerului. 

Traseul spre Minele de Fier pornește din centrul localităţii Rimetea, lăsând în urmă  peisajul stâncos impozant al Pietrei Secuiului care domină satul Rimetea.

Coltii Trascaului - Levi Bagy Photography

Se parcurge un drumeag care ocolește muntele spre nord și ajunge la gura fostei Mine de Fier, a cărui minereu era folosit de meșteșugarii din Rimetea la fabricarea diverselor obiecte din fier, care se vindeau în aproape toată Transilvania. În apropiere se află și un izvor amenajat.

Tot în această zonă a fost amenajată și o potecă tematică de către JuniorRanger.ro intitulată Minunile de la Rimetea

 

Din Rimetea pornește și traseul CG (traseul 6) spre Lunca Arieșului, care trece pe sub versantul vestic al vârfului Ardașcheia și vizitează Vf. Ugerului (1285 m). Acesta lasă în spate priveliștea frumoasă asupra satului și Pietrei Secuiului, și urcă prin fâneţe și pâlcuri de copaci. Când se ajunge la o poiană largă, se întâlnesc marcajele vechi punct albastru, care ne conduc pe versantul vestic al vârfului Ardașcheia, ocolind muntele Sălaș și Pădurea Oprită, o pădure de fag deasă și întunecată, foarte fotogenică. 

Pădurea Oprită - Levi Bagy Photography

Intrăm în pădurea de fag și coborâm apoi până Ia șaua dintre Vârful Ugerul și Ardașcheia. Din șa, ne va însoți un marcaj vechi, punct roșu, într-un urcuș solicitant prin pădure, până într-o poiană largă de sub Vârful Ugerul (1285 m), care se poate vizita. În apropiere se află un observator de vânătoare.

Belvedere Vf. Ugerului - © Asociația Ecouri Verzi

De pe Vârful Ugerului (Colțul Roșu), avem o priveliște extraordinară asupra Văii Arieșului și asupra versantului sudic al Munților Gilăului, cu amfiteatrul stâncos al Scăriței Belioara.

 

V Arieșului spre Săclciua - Belvedere Vf. Ugerului - © Asociația Ecouri Verzi

Pentru mai multe fotografii și detalii despre acces pe Vf. Ardașcheia,

Citește și Drumeții din Valea Arieșului - zona Trascăului

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru un viitor concediu activ, descoperind zona Depresiunii Trascău și impresionantele ei atracții cu harta de drumeție MN 10 Munții Trascăului.