La schi de tură în Pasul Rotunda, Munții Rodnei

Incursiune pe schi de tură până în șaua Gajei și drumeție pe piciorul Ineuțului, admirând muntele sub veșmântul fermecător al iernii, cu trio-ul Roșu, Ineuț, Ineu și culmea Pleșcuța (Munții Rodnei).
 schi de tura in Muntii Rodnei

Traseu: Pasul Rotunda (cabana Croitor) - Șaua Gaja - sub Vf. Ineuț - retur. (vezi track-ul aici

Pasul Rotunda este situat la cca. 1300 m și este considerat cel mai pitoresc pas de altitudine din Carpații Orientali. Situat la intersecția a trei regiuni istorice, face legătura dintre Transilvania, Maramureș și Bucovina și trecerea între Munții Rodnei și Munții Suhard.

Dinspre N, se parcurge șoseaua Sighetul Marmației - Vatra Dornei (DN 19), apoi din Valea Bistriței Aurii se coboară spre S o porțiune neasfaltată de 4.4. km a drumului DN17 D. Acesta din urmă urcă dinspre S, trecând de comunele Rodna și Șanț, apoi continuă în serpentine largi până la panourile care marchează intrarea în Parcul Național Munții Rodnei. Ultimii 15.6 kilometri de drum sunt neasfaltați și e nevoie de puțină atenție și îndemânare pentru a-i parcurge.

Așadar, din Pasul Rotunda, se pornește în urcare ușoară spre Vârful Nichitaș (1451 m), urmând magistrala Bandă Roșie, ce se desfășoară pe o lungime de aproape 58 de km, de-a lungul întregii creste principale a Munților Rodnei (vezi descriere traseul 1).

 

 

 

Pornind dis de dimineață, putem admira cețurile ce se revarsă în valuri efemere din valea Bistriței spre înălțimile culmilor cu păduri nesfârșite. Un peisaj boem, ce merită fotografiat.

 

 

De pe vf. Nichitaș ieșim de pe traseul clasic de vară spre șaua Gajei, mai aproape de creasta matematică și începem urcarea până în culmea Gajei, cu vedere fermecătoare spre Călimani.

 

 

De pe culmea Gaja, creasta principală e încă departe de noi, dar se văd tot mai frumos vârfurile din trio-ul Roșu - Ineuț - Ineu și culmea Pleșcuța, care ne flanchează în urcare.

 

 

Ajunși în șaua Gajei, panta se întețește și trecem de pe schiuri la colțari și piolet, admirând din când în când întreaga culme a Gajei, parcursă pe schiuri și pe care o lăsăm acum în urmă.

 

 

Urmează urcușul final pe piciorul Ineuțului, admirând din nou muntele sub veșmântul fermecător al iernii, un peisaj pictat parcă de divinitate pentru bucuria sufletului nostru ce tresare la fiecare tablou hibernal nou descoperit.

 

 

Urcarea ne aduce tot mai aproape de creasta principală, iar în stânga noastră piramida Vârfului Roșu, parcă tot mai înfumurat, ne întâmpină ca un străjer ce stă de pază la porțile Munților Rodnei.

 

 

Când norii se adună și cerul se întunecă tot mai amenințător, grăbim pașii înapoi spre Șaua Gaja, de unde revenim pe schiuri, alegând de această dată drumul de vară până aproape de vârful Nichitaș.

 

 

 

De aici ne putem bucura de coborârea revigorantă pe schiuri, înapoi în Pasul Rotunda.

 

Citește și articolul complet pe Banda Roșie.

Photo credit: ©Marian Poară - Banda Roșie.