Lacurile Lala Mare și Lala Mică - în drumul spre Ineu

Căldarea Lalei este unul dintre cele mai pitorești locuri pentru admirat răsăritul, iar dacă ai parte și de fenomenul Gloria, spectacolul e desăvârșit.
 Cover Lacul Lala Mica - Andrei Pahomi - CalatoriileLuiAndrei

Fenomenul Gloria - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Muntele îţi arată doar ce vrea el şi când vrea el. De aceea, cheia e să perseverezi.

Citește și Clasic de Făgăraș - Vârful Moldoveanu prin Valea Rea

 

Într-un peisaj mirific, numit “Căldarea Lala”, situată sub Vârful Inău / Ineu (2279m) în dreapta și Vârful Inăuț în stânga (2222m), stă cel mai mare lac glaciar din Munții Rodnei (1815 m altitudine), considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri din Carpații Orientali.

Lacul Lala Mare - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

De sub vârful Ineu (al doilea ca înălțime din masiv), poți admira în voie răsăritul peste Lacul Lala Mic, locul de unde izvorăște râul Lala.

Rasarit deasupra Lacului Lala Mica - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Căldarea Lala face parte din rezervație științifică „Bila-Lala”, și totodată Rezervația mixtă „Ineu-Lala” din Parcul Național Munții Rodnei. Camparea este permisă doar pe malul Lacului Lala Mică (http://www.parcrodna.ro/pagina/locuri-de-campare)

Rezervația mixtă „Ineu-Lala” prezintă numeroase urme ale reliefului glaciar (custuri, circuri glaciare, văi glaciare, morene) cu câteva cascade repezi, vârfuri, abrupturi calcaroase și pajiști alpine, iar fauna zonei este compusă din exemplare de șopârle de munte, cocoși și acvile de munte, dar și capre negre sau marmote - specifice arcului carpatin.

Primăvara pe malul lacurilor și în zonele mlăștinoase se găsesc rhododendroni care împreună cu câteva exemplare de floare de colț; clopoței și gențiană galbenă, completează spectacolul viu colorat. 

Clopotei pe Valea Lala - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Tufe de bumbacarita Lala Mica - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Rezervație științifică „Bila-Lala” cuprinde încă o căldare (Căldarea Bilei) care numără de asemenea două lacuri mai mici, căldări separate de Creasta Pleșcuței, la capătul căreia se înalță falnic Vârful Ineu care domină peisajul SV al Lalei și SE al Bilei, afluenți ai Bistriței Aurii. 

 

Gura Lalei - La Vâltoare - Lacul Lala Mică.(2.5 -3 h)

Gura Lalei este accesibilă fie din drumul Complexul turistic Borșa - Ciocănești, fie dinspre Rodna - Șant - Pasul Rotunda (drum pietruit refăcut).

Harta Valea Lala spre Ineu - © Muntii Nostri

După ce se trece de Rotunda, la câțiva km ajungem la Gura Lalei și se intră pe drumul forestier Valea Lala - accesibil cu o mașină obișnuită cca 6 km (aprox. 30 min).

La capătul drumului forestier există un tăpșan plat, numit La Vâltoare, unde se pot lăsa mașinile, însă trebuie trecută o ultimă porțiune mai delicată de drum.

La Valtoare - capatul drumului Valea Lala - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Un mic pârâu a spălat drumul forestier și a format două praguri succesive care pot pune probleme pentru o mașină cu garda mai joasă sau dacă șoferul este mai puțin experimentat. Sectorul dificil se află la 600 m mai jos de La Vâltoare și la 900 m mai sus de o a doua variantă de parcare, pe un tăpșan situat la cca. 4.5 km de DN18 (Gura Lalei).

Portiune de drum spre La Valtoare - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Mai jos de La Valtoare - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

În continuarea celor 6 km, ne aşteaptă 1,5 km de drum de tractor / căruţă, (deci nu se mai poate înainta cu o mașină obișnuită), ajungem la un pod de lemn peste râu, pe care trebuie să îl traversăm. Intrăm în pădure într-o urcare ce devine ceva mai susţinută, ieșim într-un luminiș cu afine și mușchi, apoi continuăm prin jnepeniș.

Afine pe Valea Lala - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Coborarea spre La Valtoare - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Un sfert de oră mai sus, în dreptul unei frumoase cascade în trepte, traversăm și ajungem pe malul Lacului Lala Mare, cel mai întins lac glaciar al masivului - o lacrimă de cristal care apare în toată splendoarea, străjuit de vârful Ineu, care domină întreaga zonă.

Urcare pe Valea Lala spre Lacul Lala Mare - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Lacul Lala Mare - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Poteca îşi continuă urcuşul în serpentine la stânga, deasupra lacului și ajunge pe malul Lacului Lala Mică, unde putem pune cortul. 

Urcare spre Lacul Lala Mica - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Urcare spre Lala Mica cu Ineu in fundal - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Lacul Lala Mica - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Lacul Lala Mică - Șaua Ineuțului - Șaua cu Lac - Vf. Ineu (1 h )

Traseul PA poate pune probleme pe ceață, dar peisajul și frumusețea locurilor pot face din acest traseu unul din cele mai iubite din Munții Rodnei.

Nerecomandat iarna pe porțiunea superioară (Lacul Lala Mică - Şaua Ineuţului).

Urcăm în Șaua Ineuțului (cca. 30 min) unde întâlnim traseul de creastă Bandă Roșie, care ne conduce în Șaua Cu Lac (10 min), cu un ochi mic de apă. 

Varful Rosu, vazut din Saua Ineutului - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Varful Ineut si Rosu, vazut de sub Saua cu Lac - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

În Șaua cu Lac traseul de creastă Bandă Roșie se bifurcă: aici pornește derivația spre Vf. Ineu (cca 20 min).

Dacă e ceaţă nu se vede clar că în faţă e vârful, așadar atenție! 

Urcare spre Vf Ineu, din Saua cu Lac - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Varful Ineu - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

De pe Vârful Ineu ne putem bucura de priveliștea fermecătoare spre căldarea Lacului Lala Mică, iar în depărtare se deschide priveliștea spre creasta prinicpală. 

Lacul Lala Mica, vazut de pe Ineu - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Vedere spre creasta principala - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Coborârea pe Valea Lala ne dă ocazia să admirăm din nou micile cascade repezi și culmile înconjurătoare, bucuroși de drumeție. 

Coborârea pe Valea Lala - © Andrei Pahomi - Călătoriile lui Andrei

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă în zona vârfurilor Roșu - Ineuț - Ineu, cu harta de drumeție ➡️MN 03 Munții Rodnei ediția a 2-a https://bit.ly/2CaovFu 

Bucurați-vă de frumusețea și liniștea din #MuntiiNostri

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo Credit: © Andrei Pahomi

Citește și Cheia Râmețului - pe firul apei și pe Brâna Caprelor