Parângul Mic - turn de veghe spre împrejurimi
Munții Parâng - prezentare generală
Munții Parâng fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Parâng-Șureanu-Lotrului, cea mai mare ca suprafață dintre masivele muntoase din țară (50 km pe direcția E-V și 25 km de la nord la sud).
Citește și Vizită de Brumărel la Iezerul Șureanu și Vârful Șureanu.
Situați în partea sud-vestică, Munții Parâng reprezintă partea cea mai înaltă a grupei, cu un vârf de peste 2.500 m (Parângul Mare - 2.519 m, al patrulea ca altitudine din țară - cel mai înalt dinafara Făgărașului) și trei vârfuri de peste 2.400 m (Gemănarea, Stoienița și Cârja).
Munții Parâng sunt asemănători cu Munții Făgăraș și Munții Retezat, având atât creste alpine impresionante cât și numeroase lacuri glaciare, cca. 20, cantonate în trei complexe glaciare mari: cel al Jiețului, al Lotrului și Latoriței.
Citește și Parângul fermecător - ocolul lacurilor glaciare de la obârșia Lotrului
Principala realizare cu importanță turistică pentru Parâng este stațiunea Parâng și Transalpina (Drumul Regelui), cea mai înaltă șosea din țară (2.145 m - în Pasul Urdele).
Fost centru principal al minerilor din Valea Jiului, Depresiunea Petroşani este acum un puternic centru turistic, cu acces pe munţii din vecinătate, atât la E, cât şi la V de axa Jiului Mare. Panorama impunătoare a Parângului invită la drumeţie, cât și la ski.
Depresiunea Petroșani și stațiunea Parâng - Liana Marin
Stațiunea Parâng - prezentare generală
Stațiunea Parâng, situată la aprox. 1700 m alt., este căutată de turiști atât vara pentru drumeții, cât mai ales iarna, pentru practicarea sporturilor de iarnă.
Domeniul schiabil Petroșani – Parâng, așa cum mai este cunoscut, se găsește sub vârful Parângul Mic, la 8 km de Petroșani. Aici funcționează două telescaune – cel de la baza domeniului schiabil (telescaunul vechi) și cel care coboară la Hotel Rusu (telescaunul nou). Există 9 pârtii moderne, amenajate atât pentru avansaţi, cât şi pentru începători, dotate cu telescaun, teleski şi instalaţii de nocturnă.
Telescaunul vechi stațiunea Parâng - Liana Marin
Din Valea Jiului puteți încerca nu doar pârtiile din Parâng, ci și pe cele din stațiunea Straja ori Domeniul schiabil Vidra - Transalpina. Există și opțiunea schiului de tură: de pe Parângul Mic pe creasta principală spre Vârful Cârja sau Vârful Parângul Mare.
Citește și Munții Rodnei - propuneri de trasee pentru schi de tură
Traseul BR: Petroșani - telescaun - staţiunea Parâng - Vf. Parângul Mic (2074 m)
De la staţia de îmbarcare a telescaunului Parâng, fie urmăm linia telescaunului la picior, fie urcăm cu mașina 4x4 sau telescaunul până în zona staţiei superioare.
Stațiunea Parâng si munții Retezat - Liana Marin
În drumul spre Parângul Mic, poteca trece prin apropierea ariei protejate Piatra Crinului, unde se află câteva formațiuni stâncoase pe care vegetează o plantă protejată de stâncărie, cu flori galbene și tulpină zimțată. Este unica zonă din ţară în care apare această specie balcano dacică (iulie-septembrie).
Cabanele care deservesc pârtiile domeniului schiabil Parâng - Liana Marin
În urcare spre Parângul Mic - Liana Marin Brazi încărcați de mantia albă a iernii - Liana Marin Valea Jiețului și Munții Lotrului în departare - Liana Marin Munții Latoriței, dincolo de brazi - Liana Marin Vedere spre Munții Șureanu - Liana Marin Vedere spre Vf. Parângul Mic- Liana MarinAjungem pe Vf. Parângul Mic (2074 m) în cca. 1.5 h de la stația de debarcare superioară.
Vârful Parângul Mic - Liana Marin
Popas pe Vf. Parângul Mic - Liana MarinDe jur împrejur sunteți flancați de alți munți: la nord – Munții Șureanu, la nord-vest – Munții Retezat, la vest Munții Vâlcan, de care vă desparte Defileul Jiului, la nord-est Munții Latoriței și Lotrului, iar la est Munții Căpățânii.
Munții Vâlcan și Retezatul în fundal - Liana Marin
Munții Lotrului și Munții Latoriței - Liana Marin Creasta principală spre Vf. Cîrja - Liana Marin Vârful Cîrja, învăluit de nori - Liana Marin Creasta Oslei din munții Vâlcan - Liana Marin Spre sud, muntele Molidvișu - Liana Marin Vedere spre Târgu Jiu și Centrala de la Rovinari - © Liana MarinSperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă în Parângul fermecător, cu harta de drumeție ➡️MN 12 Munții Parâng https://bit.ly/2NxJfZT
Redactare și format: Manu Muntomanu
Photo Credit: © Liana Marin
Muntele este vrăjitorul, tu spectatorul - Liana Marin
Vedre spre Petroșani și Retezatul, în plan secund - Liana MarinCitește și Drumeție de iarnă în Munții Retezat