Vizită de Brumărel la Iezerul Șureanu și Vârful Șureanu.

Șureanu e un munte impresionant ca întindere, dar destul puțin umblat de drumeți.
 Cover Brumarel de Sureanu - Alina Cirja

Munţii Şureanu sunt relativ medii şi mici ca înălţime (alt. max. 2.130 m - Vârfu lui Pătru), dar au în schimb o suprafaţă întinsă (1.585 km²) comparativ cu alte masive muntoase din țară..Nu sunt foarte abrupţi sau prăpăstioşi, dar au inclusiv pajişti alpine. 

 

Șureanu - un mix între atracții cultural-istorice și obiective geografice variate

Geografic, fac parte din grupa Munţilor Parâng, una dintre cele mai mari grupe din întregul lanţ al Carpaţilor Meridionali. În alcătuirea lor geologica predomină rocile metamorfice, iar spre margini rocile sedimentare, dintre care în SV se impun în relief cele calcaroase, cu exocarst și endocarst.

Din punct de vedere turistic, Munţii Şureanu prezintă două mari subdiviziuni: Munţii Sebeşului (la E) şi Munţii Orăştiei (la V).

Lista atracțiilor turistice naturale și antropice este lungă.

Citește despre Cascadele Șipotului - minunăția necunoscută din Șureanu

În Munții Orăștiei se remarcă cetățile Dacice: Sarmizegetusa Regia, Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie, Piatra Roșie, Bănița, Căpâlna, Fețele Albe etc. Tot în Munții Orăștiei, dar mai spre SV, merită descoperită zona carstică, cu cheile Băniței, Crivadiei, Tăii, peșterile Cioclovina, Tecuri, Sura Mare, Bolii. 

Citește și Cheile Băniței – apă, stâncă, sculptură

O zonă carstică extrem de pitorească, iubită de fotografi și nu numai este polia de la Fundătura Ponorului, supranumită Palma lui Dumnezeu.

Împreună cu Fundătura Ponorici, sora mai mică situată în vecinătate, aceste două “fundături” se constituie ca două lunci extrem de fotogenice prin care meandrele pârâurilor șerpuiesc înainte de a intra în subteran. 

Citește și Fundătura Ponorului - paradis atemporal

În cazul zonei Fundătura Ponorului, apele intră în peștera Șura Mare care comunică hidrologic cu Avenul din Dosul Lăcșorului - asemănător zonei Huda lui Papară - Vânătările Ponorului, din Munții Trascău. 

Citește despre Vanatarile Ponorului și Huda lui Papară

Dacă în partea de SV nota distinctivă e cea carstica, în zona înaltă din partea centrală se impune platforma superioară de nivelare Borăscu, numita aici Aușel. 

Citește despre Suprafețele de nivelare din Godeanu

Aceste plaiuri înalte au pe margini amprenta ghețarilor sub forma unor mici circuri glaciare. Cele mai clare dintre ele se găsesc spre N: Șureanu, Cârpa, Pârva. Două dintre ele găzduiesc mici lacuri glaciare: iezerele Șureanu și Cârpa, plus încă doua iezere secundare. 

Tot în zona înaltă exista și urmele unor fortificații romane și dacice: castrele romane de marș din Șaua Ocoale (Vf. Pătru-Aușel), Comărnicel (cu patru castre), Jigoru Mare, Muncel.(cu o fortificația dacică de pământ - La Tène, și un castru de marș roman)

Șaua Ocoale, cu urma castrului roman - Morar Daniel

Importante atracții turistice sunt și lacurile de acumulare, cel mai mare fiind lacul Oașa. Pentru sezonul de iarnă zona Poarta Raiului oferă cazare pentru Domeniul schiabil Șureanu. Așadar, Munții Șureanu se pretează foarte bine atât pentru drumeție, MTB, schi de tură sau alergare montană.

 

Iezerul Șureanu, oaza de verde, afini și merișor

Lacul Iezerul Șureanu s-a format la altitudinea de 1.840 m și este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din țară. În bătaia soarelui, luciul verzui – turcoaz al lacului oferă imagini de o splendoare rar întâlnită în Carpaţi. 

Iezerul Șureanu și Poarta Raiului văzute de sub Vf Sureanu - Daniel Morar

Lacul face parte din situl de importanță comunitară „Frumoasa”, care cuprinde masivele Cindrel, Lotru și Șureanu și este amenajat cu câteva băncuțe pentru popas.

Până recent, accesul către lac se făcea prin curtea Cabanei Șureanu aflată în administrarea MApN (nu oferă cazare decât în circuit restrâns). dar atenție, acum unitatea trebuie ocolită. 

Spre deosebire de alte lacuri glaciare aflate la altitudini mai mari în gol alpin, aici circul glaciar este înconjurat de o mare de jneapăn, ienuper, afin, merișor, molid etc - ca o oază de verde ascunsă de privirile lumii. 

Turcoaz ambalat în verde-conifer - Morar Daniel

Iezerul Șureanu, inconjurat de padure - Daniel Morar

La granița dintre toamnă și iarnă sub amprenta Brumărelului, Lacul Iezerul Șureanu este la fel de spectaculos. 

Luciul apei Iezerul Șureanu în simbioza cu iarna - Szabolcs Szikszay‎

Caldarea Iezerul Sureanu sub Brumarel - Szabolcs Szikszay‎

Iezerul Sureanu la prima ninsoare - Szabolcs Szikszay‎

 

Drumeție Iezerul Șureanu – Curmătura Bradului - Vf. Șureanu (1.5 h)

De la Iezerul Șureanu, următorul obiectiv ce merită descoperit la pas este Vârful Şureanu, care deși poartă denumirea masivului, nu este cel mai înalt (2058 m), cu aspect aplatizat. 

Din fața Cabanei Șureanu ținem poteca Triunghi Roșu, cu pași mici spre vârful Șureanu. Urcarea este un bun prilej de a admira contopirea anotimpurilor peste culmile domoale dimprejur. Brazii tapetați și chiciura sporesc farmecul potecii. 

Poteca spre-varful-Sureanu-muntii-Sureanu - Alina Cîrja - Banda Roșie

Varful-lui-Patru-vazut-in-urcare-spre-varful-Sureanu - Alina Cîrja - Banda Roșie

Culmi-domoale-de-Sureanu - Alina Cîrja​​​​​​​ - Banda Roșie

Pe-marcajul-triunghiu-rosu-spre-varful-Sureanu - Alina Cîrja​​​​​​​ - Banda Roșie

Masivul-Cindrel-vazut în urcare spre varful-Sureanu - Alina Cîrja​​​​​​​ - Banda Roșie

La final urcăm din Curmătura Bradului spre vârful Şureanu, un punct de belvedere care vine ca o răsplată binemeritată. De aici se văd Cindrelul, Parângul, Retezatul, iar în apropiere, Valea Cugir, zona Poarta Raiului și Vârful lui Pătru (2130 m), cel mai înalt din masiv. 

O parte-din-creasta-Parangului-vazuta-din-Sureanu - Alina Cîrja​​​​​​​ - Banda Roșie

Creasta-Oslea-vazuta-din-Sureanu - Alina Cîrja​​​​​​​ - Banda Roșie

Din-Sureanu-pana-la-Retezat - Alina Cîrja​​​​​​​ - Banda Roșie

Mare-de-nori-in-Sureanu-spre Retezat - Alina Cîrja​​​​​​​ - Banda Roșie

Simbioza anotimpurilor -creasta-Parangului-vazuta-din-Sureanu - Alina Cîrja​​​​​​​ - Banda Roșie

Revenim spre Luncile Prigoanei pe traseul Cruce Roșie.

Varful-lui-Patru-vazut-din-Luncile-Prigoanei - Alina Cîrja​​​​​​​ - Banda Roșie

Citește articolul complet Banda Roșie.

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă în Munții Șureanu, cu harta de drumeție ➡️ MN 22 Munții Șureanu http://bit.ly/2WfPcnm 

 

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo credit: Alina Cîrja - Banda Roșie