Toamnă în munții Mehedinți - Muntele Piatra Cloșani

O invitație la explorat Toamna, într-un masiv aproape necunoscut, din munții Mehedinți.
 Muntele Piatra Cloșani - Adrian Vintila

Munții Mehedinți - cadru geografic

Lanțul muntos Mehedinți se întinde pe aprox. 50 km și închide arcul Carpaților Meridionali între Munții Vâlcan și fluviul Dunărea. Alături de Munții Cernei care închid acest arc pe partea vestică a râului Cerna, între Munții Godeanu și Băile Herculane, fac parte din Parcul Național Domogled - Valea Cernei, cel mai mare parc național din țară, după Delta Dunării.

Munții Mehedinţi, continuați spre est cu treapta Podişului Mehedinţi, sunt alcătuiți în cea mai mare parte din calcare jurasice și fac parte din grupa montana a Munților Retezat-Godeanu. Au înălţimi ce abia depăşesc 1400 m, dar cu toate acestea reușesc să atragă un aflux mare de turiști prin biodiversitate.

Citește și Toamna în Mehedinți - Vârful lui Stan și Poienile de Sus (Crovuri)

 

Relieful variat al Munților Mehedinți este delimitat geografic în patru sectoare distincte:

- Culmea Cernei, domoală şi joasă (1000 - 1200 m alt), formată predominant din şisturi, care face trecerea spre Oslea (Munții Vâlcan) 

- Piatra Cloșani, situată în arealul Vâlcan-Motru, iese în evidență ca un masiv singuratic, calcaros, cu o cocoașă dublă - Piatra Mică (1163 m) și Vf. Piatra Mare a Cloșanilor (1420 m), vizibilă mai ales din zona înaltă a munților Cernei, Godeanu, de pe Oslea, Retezatul Mic.

- masivul Vârful lui Stan - Pietrele Albe, zona centrală a Mehedinţiului, care se prezintă ca un platou cu forme carstice unice în țară: o înlănțuire de doline, uvale și polii - ce poartă numele de Poienile de Sus sau Crovurile din Mehedinți.

Vârful lui Stan - Adrian Vintila

- Masivele dintre Hurcu și Domogled, situate la sud de polia Balta Cerbului și de vârfurile Inălățul și Ciolanul, care se prezintă ca o creastă impunătoare deasupra Văii Cernei.

 

Cadru geografic și curiozități despre Muntele Piatra Cloșani: 

Dacă multă lume a auzit și explorat Poienile de Sus (Crovurile Mehedinților) și Vârful lui Stan pentru farmecul lor aparte, de necontestat, puțini au auzit de Piatra Cloșanilor, un munte singuratic, situat la limita vestică a Podișului Mehedinți.

Poienile de Sus - Liana Marin

Piatra Cloșani se prezintă ca “o uriaşă dublă cocoaşă de cămilă” de calcare jurasice, între Valea Motrului (Mare) și Valea Motrului Sec. Administrativ se încadrează în partea de nord-vest a județului Gorj, la granița cu județul Mehedinți.

Piatra Cloșani și Godeanu, deasupra satului Pnoarele - Carmen Lucia Doandeși

Cocoașele crestei Piatra Cloșanilor - Adrian Vintila

Ca și particularitate, Piatra Cloşani este abruptă spre nord-est, cu un uriaş perete vertical, iar spre sud coboară domol spre satele Cloşani şi Motru Sec. La nord de satul Cloșani, în peretele Pietrei Mari se află Peștera Cloșani, una dintre cele mai cunoscute din Oltenia.

Abruptul crestei Piatra Cloșanilor - Adrian Vintila

Datorită excepționalelor sale concrețiuni de calcar (monocristale), Peștera Cloșani este considerată o adevărată bijuterie naturală.

Peștera Cloșani - RTS - Radioteleviziunea Severin

Peștera face parte din Parcul Național Domogled-Valea Cernei, care este în custodia Institutului de Speologie din București, de unde se obține și aprobarea pentru vizitare. La poalele Muntelui Piatra Cloșani (sud), găsim și alte peșteri importante, cu statut de rezervație Peștera Martel, respectiv Peștera Lazului.

Pe varianta Punct Roșu ce urcă dinspre satul Cloșani spre Vârful Colţul Pietrii (1380 m), se găsește Peștera-Aven Cioaca cu Brebenei, descendentă, fosilă explorată doar de speologi. 

Piatra Cloşanilor domină înălţimile din jur, fiind un reper vizibil de departe, iar sălbăticia și biodiversitatea specifică (stâncărie cu elemente specific mediteraneene) i-a conferit statutul de Rezervația Științifică Piatra Cloșani. 

Piatra Cloșanilor - Adrian Vintilă

La coada Pietrei Mari a Cloşanilor, spre nord-est, s-a construit Lacul de acumulare Valea Mare, în care apa Cernei este adusă, printr-un tunel, pe sub Culmea Cernei, de la barajul Valea lui Iovan; după ce pune în mişcare turbina unei microhidrocentrale, apa Cernei, unită cu a Motrului, este dirijată mai departe, prin alt tunel, să rotească turbinele unei alte microhidrocentrale, la Tismana. (sursa)

Barajul Valea Mare - Adrian Vintila

 

Accesibilitate:

Muntele Piatra Cloșani poate fi abordat pe două variante:

- din satul Cloșani, unde ajungem pe drumurile de acces dinspre Drobeta Turnu Severin, Băile Herculane - Baia de Arama - Padeș sau dinspre Tg. Jiu - Padeș 

- de lângă Lacul de Acumulare Valea Mare, accesibil dinspre Padeș

Cele două capete fac parte din traseul turistic Punct Roșu: Cloșani - Creasta Piatra Cloșanilor - Baraj Valea Mare

De menționat că marcajul Punct Roșu nu urcă la Vf. Piatra Mare a Cloșanilor (1420 m) ci atinge Vârful Colţul Pietrii (1380 m), iar de aici există un traseu nou - Punct Albastru - ce urmează să fie omologat, propus de Salvamont după 2020.

Traseul de creastă Punct Albastru pe Piatra Mare a Cloșanilor - Adrian Vintilă

O altă cale de acces pe Creasta Piatra Cloșanilor, este o potecă nemarcată ce se desprinde din varianta sudică Punct Roșu (dinspre satul Cloșani) - potecă care urcă pe o vale seacă până în Șaua dintre Pietre (respectiv între Vf. Piatra Mare a Cloșanilor și Piatra Mică a Cloșanilor).

Obs: Dacă nu sunteți experimentați, continuați pe traseul marcat Punct Roșu. Parcursul nemarcat este un traseu solicitant, traversând o zonă dificilă (stânci, arbori căzuţi, vegetaţie deasă), motiv pentru care este nerecomandat celor fără experiență.

Porţiunea de coborâre din creastă către barajul Valea Mare se face pe două variante: una mai dificilă și alta mai ușoară. Ambele sunt echipate pe alocuri cu cablu de siguranţă, 

Vf. Colțul Pietrei, cabluri de siguranță - Cosmin Birău

 

Cloșani - Valea Izvorărelor - Vârful Colţul Pietrii - Vf. Piatra Mare a Cloșanilor (1420 m)

Traseul începe din satul Cloșani, din apropierea podului de peste Motru. De aici urcăm printre case și urmăm un drum forestier care trece succesiv prin fânaţe cu sălașuri și păduri de fag. 

Satul Cloșani - Adrian Vintilă

Drum de care în satul Cloșani - Csaba-Ilie Silvesan

Poteca spre Piatra Cloșani - Csaba-Ilie Silvesan

Prin pădure spre Piatra Cloșani - Csaba-Ilie Silvesan

După aprox 1 h de la plecare (4 km), la capătul drumului forestier ajungem în zona “La Izvoare” -singurul  loc cu izvor de pe traseu. 

Continuăm urcarea pe potecă / fost drum, ușor de urmat, bine marcat, trecem pe sub Piatra Mare a Cloșanilor și ajungem în capătul nordic al crestei pe vârful Colțul Pietrii (1380 m). De aici urmăm noul marcaj Punct Albastru spre Vf. Piatra Mare a Cloșanilor (1420 m). Facem un popas și admirăm panorama 360° - cum rar găsești în Carpații Românești.

Vf. Piatra Mare a Cloșanilor - Adrian Vintila

Vârful secundar. Piatra Mare a Cloșanilor - Adrian Vintila

Spre nord, dincolo de culmea Mehedinţiului, se desfăşoară arcul Masivului Godeanu, la dreapta căruia reperăm limita cu Munţii Retezatului și culmea spectaculoasă a Oslei, din nordul Munţilor Vâlcan. 

Creasta muntilor Godeanu, cu vf Godeanu în stânga - Adrian Vintila

Creasta Oslea și Munții Retezat - Adrian Vintila

Iorgovanu flancat de Bucura I + II și Peleaga - Adrian Vintila

La sud și sud-vest privirea ne cade pe vârful lui Stan din Munții Mehedinți, vârful Arjana, Vlașcu, Babei, sau Dobrii din Munții Cernei, mai spre sud, chiar și Munții Almăjului și Ciucarul Mare ori munții Serbiei.

 Piatra Mică Cloșani, în fundal Vf. lui Stan - Adrian Vintila

Culmea Vlașcu și Arjana, munții Cernei - Adrian Vintila

Citește și Cernei de Toamnă: Biliana - Zascolul Arjanei şi Arjana

În orice direcție te uiți priveliștile sunt fantastice, iar amprenta toamnei, e hrană pentru suflet. 

Cracuri și "cioace" din bazinul Vâlcan-Motru - Adrian Vintila

Piatra Mică a Cloșanilor - Adrian Vintilă

Piatra Mare a Cloșanilor - Adrian Vintila

 

Aspecte din creasta Muntelui Piatra Cloșanilor - un masiv sălbatic

Vâlcel sub Abruptul crestei Piatra Cloșanilor - Adrian Vintila

Creasta Piatra Cloșanilor - Adrian Vintila

Prima parte a crestei Pietrei Mari a Closanilor - CAR Cluj

Cocoloașe din creasta Muntelui Piatra Cloșani - Adrian Vintilă

Creasta Piatra Mică a Cloșanilor - Adrian Vintila

 Valea Motru Mare și barajul Valea Mare - Adrian Vintila

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru drumeții în Natură, explorând Piatra Cloșanilor, cu Harta de drumeţie a Munților Cernei-Mehedinți

 

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo credit: Adrian Vintilă, Csaba-Ilie Silvesan & more

Bucură-te de acest Munte deosebit cu harta și aplicația Munții Noștri!

Creasta Muntele Piatra Cloșanilor - Adrian Vintilă

Citește și Scărița-Belioara - Perla rezervațiilor din Muntele Mare