Touristik Label - 914MN24: Cloșani - Baraj Valea Mare

Legătura Cloșani - Baraj Valea Mare, peste Creasta Pietrei Cloșanilor
Traseul 24 Punct Roșu este traseul de legătură dintre satul Cloșani și barajul Valea Mare, traversând creasta Pietrei Cloșanilor, cu o privelişte impresionantă asupra masivului Godeanu și a împrejurimilor. Coborâm pe un sector de cabluri dificil până la barajul de la Valea Mare, unul dintre cele mai înalte din țară.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
10,21km
Durată
4:30-6:00h
Urcare
1084m
Coborâre
939m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din satul Cloșani, din apropierea podului de peste Motru. De aici urcăm printre case și urmăm un drum care trece succesiv prin fânaţe și padure. În apropiere de şaua dintre Piatra Mică a Cloșanilor și Piatra Mare a Cloșanilor începe urcușul mai abrupt și spre creastă, trecând pe lângă abrupturi impresionante care se deschid spre Valea Motrului. În această porţiune avansarea este mai anevoioasă datorită terenului dificil (stânci, arbori căzuţi, vegetaţie deasă). Ieșind din pădure, atingem creasta Pietrei Cloșanilor, care ne oferă o privelişte impresionantă a masivului Godeanu, dar nu numai. După ce parcurgem o scurtă, dar frumoasă bucată de creastă, ajungem pe Vârful Colţul Pietrii. De aici avem două variante de coborâre din porţiunea de creastă, una mai dificilă și alta mai ușoară. Ambele sunt echipate pe alocuri cu cablu pentru mai multă siguranţă, dar în unele porţiuni ancorele care îl ţin în stâncă s-au desprins. După scurta coborâre din creastă reluăm poteca ce coboară până la barajul Valea Mare.

Etape

Cloșani - Creasta Pietrei Cloșanilor - Baraj Valea Mare

Descriere

 

Traseul 24 PR este traseul de legătură dintre localitatea satul Cloșani și barajul Valea Mare, urcând în creasta Pietrei Cloșanilor, pe Vârful Colţul Pietrii (1380 m). Este un traseu solicitant, cu ascensiuni însumând peste 1000 de m diferență de nivel, în aprox. 5 - 6 h de drumeție, traversând o zonă dificilă (stânci, arbori căzuţi, vegetaţie deasă), motiv pentru care este nerecomandat iarna.

Ajungem în satul Cloșani urmând Valea Motrului dinspre Călugăreni. Trecem podul peste Motru și ținem un drum care urcă printre case, apoi fânațe și intră în pădure. În apropiere de şaua dintre Piatra Mică a Cloșanilor și Piatra Mare a Cloșanilor, urcăm tot mai pieptiș spre creastă și trecem pe lângă abrupturi impresionante care se deschid spre Valea Motrului. Este un sector ce necesită atenție sporită întrucât avansarea se face anevoios pe teren dificil (stânci, arbori căzuţi, vegetaţie deasă).

Din creasta Pietrei Cloșanilor ne bucurăm de o perspectivă fermecătoare asupra masivului Godeanu și a împrejurimilor, apoi la scurt timp atingem Vârful Colţul Pietrii (1380 m). Coborâm cu atenție pe două variante echipate cu cablu (cu porțiuni unde ancorele s-au desprins!) până la barajul Valea Mare. Unul dintre cele mai înalte din România, barajul de la Valea Mare domină împrejurimile prin ineditul construcției hidrotehnice.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cloșani - Baraj Valea Mare în Gorj, Cernei-Mehedinţi este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră