Touristik Label - 622MN10: Mănăstirea Oaşa - Luncile Prigoanei - Cabana Şureanu

Legătura Lac Oaşa - Iezerul Şureanu, prin Luncile Prigoanei
Traseul 10 Cruce Roșie face legătura între Lacul Oașa (mai exact Mănăstirea Oaşa) și cabana Şureanu, în apropierea căreia se află pitorescul lac Iezerul Șureanu. Folosește drumul de acces spre Domeniul schiabil Șureanu, cu o ultimă porțiune de potecă prin pădure, care scurtează drumul de acces la cabană. Potrivit pentru MTB.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,30km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
608m
Coborâre
146m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Mănăstirea Oaşa urcăm spre vest pe un drum ce trece printre clădirile gospodăriei mănăstirii (grajduri, spaţii de producţie, depozite etc.), apoi printr-o pădure tânără ce a fost mai demult pepinieră. La o intersecţie de drumuri, unde se află o troiţă acoperită (Crucea Fetiţei) urcarea se sfârşeşte şi drumul coboară în partea de Nord Est a Luncilor Prigoanei, o poiană mare aflată la intersecţia văilor Prigoanei cu valea Canciului. Aici se află o mulţime de cabane şi alte construcţii, o staţiune în devenire. În continuare marcajul urmăreşte drumul auto DJ704 de-a lungul Văii Canciului până în următoarea poiană - Poarta Raiului, unde întâlnim alte cabane, pensiuni şi chiar un hotel. După ce trecem pe la Centrul de vizitare Frumoasa, unde gasim informaţii despre zonă, întâlnim un indicator ce ne invită să părăsim spre dreapta drumul ce duce la domeniul schiabil. După un urcuş nu foarte abrupt care durează 30 minute, pe un drumeag îngust prin pădure, ajungem la cabana Şureanu, în apropierea căreia se află pitorescul lac omonim. Traseul are o variantă ce se desprinde din varianta descrisă mai sus spre stânga (Sud Vest), cu 30 m înainte de Crucea Fetiţei. Urmărim o potecă ce în scurt timp devine drum şi merge pe marginea unei defrişări de unde zărim Lacul Oaşa. Drumul intră în pădurea de molid şi devine din nou potecă, iar după circa 500 m parcurşi prin pădure iese în Lucile Prigoanei în spatele unor cabane, în partea de SE a poienii. De aici urmăreşte drumurile din zonă trecând pe la mai multe cabane, printre care şi Cabana Genţiana, după care coteşte spre dreapta (Nord Vest), trece Pârâul Prigoanei şi urcă pe drumul ce însoţeşte pârâul în amonte, împreună cu traseul 15 PR. După circa 600 m de la pod părăsim drumul spre nord şi trecem cu uşurinţă prin pădure în Valea Canciului, întâlnind drumul auto DJ704 şi cealaltă variantă a traseului în dreptul stâlpului electric cu numărul 104.

Etape

Mănăstirea Oaşa - Crucea Fetiţei - Luncile Prigoanei - Poarta Raiului - Cabana Şureanu

Descriere

 

Traseul 10 CR face legătura între Lacul Oașa și cabana Şureanu, lângă care se află frumosul lac glaciar, Iezerul Șureanu. Un traseu cu aprox 600 m diferențe de nivel, în aprox. 3 - 4 h de drumeție, accesibil în mare parte auto sau cu MTB.

Accesul către Lacul de Acumulare Oașa se face pe Transalpina, dinspre Sebeș sau Novaci, cu precizarea că, iarna accesul se face doar dinspre N,Transalpina fiind închisă. Odată ajunși pe malul Lacului Oașa, la Mănăstirea Oaşa, urcăm spre V printr-o pădure tânără, lăsând în urmă panorama deosebită asupra Lacului Oașa. De pe Culmea Fetiţei ajungem la drumul spre Luncile Prigoanei, zonă cu statut de rezervație naturală, cu peisaje idilice, unde în ultimii ani au fost construite numeroase cabane și pensiuni. De-aici marcajul urmărește drumul auto spre o altă zonă frumoasă, după cum îi spune și numele, poiana Poarta Raiului, unde întâlnim alte cabane, pensiuni şi chiar un hotel, cu rolul de a deservi Domeniul schiabil Șureanu. Trecem pe la centrul de informare și apoi, într-o curbă a drumului, semnalizată cu indicator, intrăm pe un drumeag în pădure, care ne urcă în cca. 30 min la Cabana Şureanu. 

Cabana Șureanu se află în administrarea MApN și nu oferă cazare, dar accesul prin curtea unității spre căldarea unde se află lacul Șureanu este liber. Lacul Iezerul Șureanu s-a format la altitudinea de 1.840 m și este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România. În bătaia soarelui, luciul verzui – turcoaz al lacului oferă imagini de o splendoare rar întâlnită în Carpaţi. Merită tot efortul. Lacul face parte din situl de importanță comunitară „Frumoasa”, care cuprinde masivele Cindrel, Lotru și Șureanu și este amenajat cu câteva băncuțe pentru popas.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Mănăstirea Oaşa - Luncile Prigoanei - Cabana Şureanu in Alba, Şureanu is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră