Touristik Label - 308MN05: Cabana Silvică Coșnea - Vf. Mihailecu - L. Vinderel

Legătura Cabana Coșnea - Lacul Vinderel, peste Vf. Mihăilecu
Traseul 5 Bandă Roșie este traseul de legătură între Cabana Silvică Coșnea și Lacul Vinderel, urcând Piciorul Mihăilecu, apoi creasta cu vârful Mihăilecu (1918 m). Priveliști frumoase asupra crestei Mihăilecu și V. Rugașului, flancată de culmea Rugașului și creasta Mihăilecu. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
11,11km
Durată
3:00-5:00h
Urcare
1409m
Coborâre
343m
Vârf
1892m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Silvică Coșnea plecăm în aval pe Valea Ruscovei până la confluenţa cu Valea Paulic. Pe pod observăm marcajul bandă roșie. Traversăm podul și începem urcușul pe vale printre casele oamenilor, urmând un drum îngust (ogaș) lutos. După 1 km de la pod, urmează o intersecţie unde cotim dreapta. Continuăm pe ogașul îngust, trecem de un șopron de lemn printre câteva case și după aproximativ 800 m ajungem la un izvor ce iese de sub o stâncă (aici observăm și marcajul). Drumul cotește brusc stânga în coastă, parcurgem o zonă cu alte case și intrăm în pădurea deasă de fag. În jumătate de oră ieșim într-o poiană largă, iar în 200 m intrăm din nou în pădure, traversăm o stână și ajungem într-o zonă deschisă unde drumul cotește brusc spre stânga și intră din nou în zona de pădure. La următoarea intersecţie cotim dreapta și ieșim într-o rariște cu mai multe cărări, toate ducând la Stâna Stânișoara. Traversăm această stână situată la limita superioară a pădurii de foioase și ieșim în gol pe o culme. De aici, ușor stânga urmează un urcuș de 600-700 m până la un halău pentru animale. Ieșim pe un platou și în faţa noastră se înalţă Piciorul Mihăilescu. Atenţie în această zonă (lipsă marcaj)! Începem ușor urcușul piciorului pe curbă de nivel și trecem direct pe peretele vestic. De aici urmăm urcușul chiar pe sub linia crestei. Atenţie la multitudinea de poteci cauzate de pășunatul intens. Pentru 500-600 m urmăm această linie pe sub stâncăria și molidașii din creastă. Ieșim într-o șa unde observăm o zonă cu ienupăr tăiat. De aici începe Creasta Mihăilescu. În scurt timp observăm și marcajul pe stâncile calcaroase din creastă. Urmăm aproape perfect linia crestei parcurgând zone alternante de stâncărie și ienupăr. Pe stânga versantul este domol iar pe dreapta este abrupt, fiind format din trei abrupturi: Groapa Lupilor, Groapa lui Bologa iar sub Farcău - Groapa Julii. De la ieșirea în creastă până în Vf. Mihăilescu (1.918 m) mai facem 45 minute. Din vârf, o coborâre vertiginoasă ne duce la Lacul Vinderel.

Etape

Cabana Silvică Coșnea - Valea Paulic - Stâna Stânișoara - Vârful Mihailecu - Lacul Vinderel

Descriere

 

Traseul 5 BR face legătura între Cabana Silvică Coșnea și Lacul Vinderel, trecând peste Creasta Mihăilecu și vârful omonim și coborând la apele calme ale lacului glaciar Vinderel. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1400 m diferențe de nivel, în cca. 4-5 h de drumeție. Iarna, accesibil  în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

De la Cabana Silvică Coșnea coborâm în aval pe Valea Ruscovei până la confluenţa cu Valea Paulic, trecem râul pe un pod și observăm marcajul BR. Începem urcușul printre casele oamenilor pe un drum lutos care ne poartă la început pe valea Paulic (cca 500 m), apoi în serpentine printre grupuri de case (cca. 800 m), până la un izvor de sub o stâncă. 

Schimbăm direcția brusc la stânga, drumul continuă printr-o zonă cu alte case până la intrarea în pădure. După cca. 30 de min vom ajunge la prima poiană, unde lăsăm în dreapta Piatra Socolău, apoi de o stână și intrăm din nou în pădure. Traversăm o rariște cu mai multe cărări și ajungem la Stâna Stânișoara, situată la limita superioară a pădurii.

Urcăm 600-700 m până la o adăpătoare și ieșim pe un platou de unde se observă în fața noastră Piciorul Mihăilescu. Continuăm pe curbă de nivel printr-o zonă unde marcajele lipsesc, pe peretele vestic al crestei (cca. 500-600 de m), ieșim într-o șa și începem ascensiunea pe Creasta Mihăilescu. Aici vom regăsi și marcajul. 

Continuăm printre lapiezuri, pe linia crestei, apoi prin zone alternante de stâncărie și ienupăr și observăm pe versantul din dreapta, trei abrupturi: Groapa Lupilor, Groapa lui Bologa și Groapa Julii. Atingem punctul cel mai înalt al crestei, Vf. Mihăilecu (1918 m) - cu priveliști spre Muntele Farcău, apoi poteca coboară accentuat până lângă Lacul Vinderel, situat pe șaua ce face legătura cu Vârful Farcău. Lacul Vinderel este un lac glaciar de dimensiuni mici, situat pe șaua dintre Vârful Farcău și Vârful Mihăilecu (1918 m), la 1615 m alt. Legenda spune că cine tulbură oglinda apei lacului, poate provoca o adevărată furtună în zonă. De aici se poate continua spre Vf. Farcău, printr-o zonă de gol alpin unde traversarea este expusă avalanșelor pe timp de iarnă.

Observații

În general bună, excepţie zona de la Stâna Stânișoara până la ieșirea în creastă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Silvică Coșnea - Vf. Mihailecu - L. Vinderel în Maramureş, Maramureşului este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră