Touristik Label - 1208MN13: intersecţie traseul BR (sub Vârful Hăjmaru) - Aleea Piticilor - Gura Fântânii (DN 18)

Legătura Pasul Prislop - Muntele Cearcănu - Complex Turistic Borșa
Traseul 13 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Pasul Prislop și pantele Muntelui Cearcănu (1846 m), coborând apoi creasta Gruiul Lung spre Complexul Turistic Borșa Priveliști spre creasta vârfului Fântâna Stanchii, creasta Ciungii Bălășânii - Jupania, Creasta Toroiegi, creasta Munților Rodnei și stațiunea Borșa. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă - risc de avalanșe pe faţa sudică a Cearcănului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
11,60km
Durată
4:45-6:00h
Urcare
370m
Coborâre
1188m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Pasul Prislop începem urcarea pe traseul numărul 10 marcat cu bandă roşie şi triunghi albastru. Urmăm descrierea de la traseul 10 – bandă roşie până trecem de Tarniţa Ţâfa. De aici, la câteva minute de mers observăm un panou informativ de la Parcul Natural Munţii Maramureşului. Urmează o zonă cu urmă de drum, cu marcaj vizibil, stâlpi şi alte panouri informative până ajungem într-o zonă de jnepeniş. Aici găsim un panou şi săgeată marcată, trecem pe deasupra acestora şi ajungem la un alt panou informativ, cu referire la denumirea traseului (Aleea Piticilor). De la acesta intrăm în jnepeniş – dreapta, lăsăm poteca ce urcă şi urmăm traseul tăiat prin jnepeniş. Coborâm în circul Nord-Vest al Cearcănului. Ajungem la o stâncă marcată cu stâlp, de aici până în creastă poteca se pierde, marcajul e rar, deci atenţie, există mari şanse de rătăcire. După atingerea crestei şi coborârea a câtorva zeci de metri diferenţă de nivel, poteca prinde din nou contur, de aici traseul uşor de urmărit coboară faţa sudică a Cearcănului, trecând pe sub două stânci mari şi mai apoi traversează uşor stânga, intrând pe o creastă descendentă care ajunge în dreptul unei stâne. De aici urmează un drum auto forestier care nu mai pune probleme de orientare şi după aproximativ 45 minute ajungem în DN 18 în dreptul complexului Borşa.

Etape

intersecţie traseul BR (sub Vârful Hăjmaru) - Vârful Cornu Nedeii - Aleea Piticilor - sub Vârful Cearcănu - Gruiul Lung - Gura Fântânii (DN 18)

Descriere

 

Traseul 13 TA este traseul de acces la Muntele Cearcănu (1846 m), dinspre Pasul Prislop sau Complexul Turistic Borșa. Deși mai lungă, se recomandă urcarea dinspre Pasul Prislop. Urcarea pe valea Furului - Poiana Mărului - Vf. Cearcănu este susținută. 

Din Pasul Prislop (1416 m), trecătoarea cea mai înaltă din Carpații Orientali, urmăm BR (traseul 10) pe drumul auto spre Tarniţa Ţâfa (1656 m). Trecem în primă fază printre căsuțele și cabana de lemn (Cabana Alpina) - panou indicator. Drumul urcă în serpentine spre culmea Preluca Cerbului, trecem de Tarniţa Ţâfa și găsim panoul informativ Parcul Natural Munţii Maramureşului.

TA trece pe sub Vf. Hăjmaru (1886 m) și părăsește drumul ce duce la cabana Fântâna Stanchii (N), se îndreaptă spre NV, pe sub Vf. Cornul Nedeii, după care traversăm prin jnepeniş și ajungem pe Aleea Piticilor. Continuăm prin jnepeniș, apoi coborâm în circul NV al Cearcănului. De aici până în creastă poteca se pierde -  atenție la marcaje. 

Atingem creasta și un ultim urcuş ne scoate în Vârful Cearcănu (după aprox 3-4 h de la start), de unde putem admira creasta Munților Rodnei la S, în timp ce spre N avem priveliști spre creasta vârfului Fântâna Stanchii, creasta Ciungii Bălășânii - Jupania, în fundal linia crestei cu Ucraina, iar la NV, Creasta Toroiegi (pe care urcă traseul de creastă BR).

Coborârea se face pe faţa sudică a Cearcănului, pe sub două stânci mari, la obârşia văii Cercănel - expusă avalanșelor. Ne orientăm stânga și intrăm pe o creastă (Gruiul Lung) care ne conduce la o stână și apoi coborâm pe un drum forestier până în Poiana Mărului și pe poteca spre valea Furului, în locul Gura Fântânii, aproape de Complexul Turistic Borșa.

Observații

Pericol ridicat de avalanşe  pe circul NV şi pe faţa sudică a Cearcănului.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

intersecţie traseul BR (sub Vârful Hăjmaru) - Aleea Piticilor - Gura Fântânii (DN 18) în Maramureş, Maramureşului este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră