Touristik Label - 308MN06: C.F.F. Bardău - Vf. Pecealu - Cabana Silvică Coșnea

Legătura Canton Bardău - Cabana Coșnea, peste Muntele Bardăului
Traseul 6 Bandă Roșie este traseul de legătură între cantonul silvic Bardău și Cabana Silvică Coșnea, legătura între Valea Vaserului și Valea Ruscova, traversând Muntele Bardăului. Priveliști spre M. Bardăului, V. Bucovinca și culmilei Peceal și Coșnea. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și cunoștințe bune de orientare în teren. Sub Pietrosul Bardăului - risc de avalanșe.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
20,60km
Durată
9:00-11:00h
Urcare
1779m
Coborâre
1834m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu poate fi practic considerat legătura între Valea Vaserului și Valea Ruscova, Bardău - Coșnea. De la Cantonul Silvic Bardău în amonte, lângă un panou informativ, observăm un pod cu marcaj bandă roșie. De aici începe acest traseu. În 15 minute ajungem la prima intersecţie de drumuri (în dreapta observăm în pădure, bine ascunsă, o căbănuţă de vânătoare), cotim stânga, continuăm pe drumul forestier larg până acesta se rupe și de aici intrăm pe malul drept în amonte pe o potecă. Continuăm urcușul și ajungem la o altă intersecţie unde putem să alegem ambele variante. Varianta la stânga este mai scurtă, dar mai abruptă, respectiv continuăm urcușul fără să traversăm apa pe malul drept în amonte până la un podeţ pe care-l trecem urmând drumul ce cotește brusc spre stânga. De aici, în 400 m întâlnim varianta mai abruptă. După alţi 300 de metri urmează altă intersecţie, noi cotim dreapta și aproape de aceasta urmează altă intersecţie, unde la fel ne orientăm dreapta. Urcăm în continuare drumul forestier vechi, năpădit pe alocuri de vegetaţie și în 600 de metri, continuăm înainte-stânga într-o altă intersecţie. De aici drumul este presărat pe partea stângă (în urcare) de stânci solitare sau faleze de stânci și de cursuri de apă, unul din ele la un moment dat curgând o porţiune destul de mare chiar pe drum. Continuăm și traversăm o zonă mocirloasă. Urmează o intersecţie cu un curs de apă unde urmăm ușor dreapta printr-o zonă frământată. Atenţie la marcaj! În 200-300 m observăm o stâncă cu marcaj. De aici părăsim cursul apei și facem dreapta pe un alt vechi drum forestier, continuăm dreapta și intrăm în zona cu molid tânăr. Depășim un izvor, apoi după încă o curbă întâlnim o intersecţie unde o cotim dreapta și imediat observăm un marcaj și săgeata de direcţie pe un butuc tăiat. Ieșim din drumul forestier pe o potecă. Continuăm prin pădure cu mare atenţie la marcaj, ne orientăm ușor dreapta, ieșim într-un luminiș și în capătul lui observăm o stâncă cu marcaj. De aici urmăm linia crestei și ajungem într-o zonă abruptă cu stânci. În aproximativ 30 minute de pe faţa abruptă ieșim deasupra pe creastă și atingem Pietrosul Bardăului (1.850 m), bine marcat cu o bornă. Plecam orientându-ne ușor dreapta, urmăm linia crestei, trecem pe lângă tăurile Bucovincăi și intrăm pe o potecă ce traversează coasta circului. Intrăm într-o zonă de jnepeniș pe care o vom depăși abia după ce trecem Vf. Pecealu (1.725 m) (atenţie la marcaj în anumite zone). Trecem în coborâre pe lângă o zonă cu stânci și poteca coboară pe o pantă cu pietre. Ieșim într-o zonă fără vegetaţie, urmăm un drum larg și ajungem la o stână de dimensiuni mari de unde la intersecţie o luăm în coborâre dreapta pe un drum forestier ce ne va duce la Cabana Silvică Coșnea.

Etape

C.F.F. Bardău - Pietrosul Bardăului - Vârful Pecealu - Cabana Silvică Coșnea

Descriere

 

Traseul 6 BR face legătura între cantonul silvic Bardău și Cabana Silvică Coșnea peste Muntele Bardăului. Este un traseu solicitant, cu peste 1700 m diferențe de nivel, în cca. 9-11 h de drumeție. Iarna, accesibil  în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. 

De la cantonul silvic Bardău, traversăm Vaserul pe pod (lângă un panou informativ), urmăm drumul auto de pe valea Bardău și cotim stânga, lângă o căbănuţă de vânătoare bine ascunsă în pădure. După cca. 45 de min, ajungem într-o poieniţă (Preluca Bardău), de unde urmăm drumul forestier (cca. 2 h). La o bifurcație de drumuri și confluență de văi, marcajul urmează drumul de tractor ce urcă spre dreapta, flancat pe partea stângă de stânci solitare sau faleze de stânci și de cursuri de apă. 

Depășim o rarişte de conifere, apoi o zonă mocirloasă, ajungem pe culme Dosul Bardăului), în păşune (1534 m), apoi urcăm prelung până la baza cupolei de gresie a Vârfului Pietrosu Bardău. Atingem Vârful Pietrosu Bardăului (1850 m) după cca 6-5 h de la start, locul cu cea mai amplă privelişte asupra munţilor Maramureşului, bine marcat cu o bornă.

Poteca străbate în continuare platou cu mici ochiuri de apă (tăurile Bucovincăi) și ajunge în şaua dintre Pietrosu Bardău şi Bucovinca (cu izvor în apropiere). Ocolim prin stânga Vârful Bucovinca (1763 m), apoi poteca traversează coasta circului, intră în jnepeniș și depășește Vârful Pecealu (1.725 m) - atenţie la marcaj! 

Urmează o coborâre pe lângă o zonă cu stânci, traversăm grohotișul și ajungem la un drum de tractor ce coboară accentuat la o stână de dimensiuni mari (văcăriştea Pecealu). Cotim dreapta pe un drum forestier care coboară în serpentine în valea Coşnea. De aici străbatem cca 2 km până la cabana de vânătoare Coşnea, din capătul cătunului Luhei, al comunei Poienile de Sub Munte.

Observații

Marcaje rare și șterse, probleme de găsire a marcajului în zona superioară a pădurii, înainte de ieșirea în Creasta Bardăului. Nerecomandat iarna: pericol mare de avalanșă în zona de sub Pietrosul Bardăului (panta are unghi mare de înclinaţie și expunere sud-estică).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

C.F.F. Bardău - Vf. Pecealu - Cabana Silvică Coșnea în Maramureş, Maramureşului este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră