Touristik Label - 1208MN09: C.F.F. Măcârlău - Refugiul Montan Lucăciasa - Băile Borșa

Legătura V. Vaserului (Halta Măcârlău) - Băile Borșa, pe sub Toroiaga
Traseul 9 Triunghi Roșu este traseul de legătură între valea Vaserului și localitatea minieră Baia Borşa, trecând aproape de Toroioaga, unind două zone distincte, cu un patrimoniu turistic important. Străbate zone dezolante - colonii cu construcţii miniere părăsite, galerii și halde de steril, dar oferă priveliști frumoase spre creasta Masivului Toroioaga și Vf. Piciorul Caprei, cu posibilitate de a străbate creasta pe traseul BR.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
15,64km
Durată
6:00-8:00h
Urcare
1046m
Coborâre
1110m
Vârf
1643m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din halta C.F.F. Măcârlău de pe Valea Vaserului, traversam podeţul de deasupra haitului și intrăm orientându-ne dreapta pe un drum forestier de unde începe marcajul triunghi roșu. Urmăm malul stâng și la aproximativ 500 m vom întâlni o intersecţie de drumuri forestiere, noi facem stânga și vom observa o plăcuţă de interzicere a accesului (fiind vorba de un fond forestier). Continuăm drumul printr-o zonă împădurită aproximativ 35 minute, unde vom traversa un podeţ, după care la 800 m urmează un alt hait cu o haldă de steril lângă el. Dupa alţi 300 m urmează o intersecţie de drumuri forestiere unde vom continua în stânga și trecem printr-un complex de construcţii miniere părăsite. Drumul continuă printr-o zonă împădurită și după aproximativ 400 m vom întalni din nou două haituri. Dupa o oră de mers, timp în care vom traversa două podeţe și vom trece pe lângă o gură de mină, ajungem la dubla intersecţie de drumuri unde prima oară facem stânga, apoi dreapta. Urmează o zonă împădurită în 300 m și o nouă intersecţie unde vom urma marcajul triunghi roșu. După aproximativ un sfert de oră intrăm într-o zonă defrișată, o parcurgem de-a lungul drumului forestier și dupa 1 km intrăm din nou în zona împădurită cu molid și jneapăn. În scurt timp intrăm în golul alpin de unde observăm cu ușurinţă Refugiul Montan Lucăciasa (1.647 m). Din Șaua Lucăciasa (1.641 m) urmăm drumul șerpuit ce coboară până în Gura Băii, trecem pe lângă o gură de mină și vechi consolidări miniere în versant. Urmăm drumul industrial 20-30 minute, trecem pe sub un rest de protecţie de avalanșă, iar mai jos pe sub un aruncător de avalansă. De aici, în 250 m se poate observa un culoar de avalansă pe versantul stâng, ce coboară până în drumul industrial. Observăm o stâncă marcată cu triunghi roșu și o săgeată care ne îndrumă în partea dreaptă. De aici, ieșim de pe drumul industrial și începem o coborâre dificilă pe un culoar cu grohotiș și cu doborâturi, timp de aproximativ 20 minute. Vom ajunge la o haldă de steril și continuăm stânga, trecând printr-o carieră de piatră. Parcurgem 2 km până ajungem la o barieră. De aici, în 600 m intrăm pe drumul asfaltat pe care îl urmăm până în sensul giratoriu din Băile Borșa.

Etape

C.F.F. Măcârlău (Valea Vaserului) - Refugiul Montan Lucăciasa - Băile Borșa (sensul giratoriu)

Descriere

 

Traseul 9 TR face legătura între valea Vaserului și Baia Borşa, străbătând foste zone miniere aflate de o parte și de alta a Masivului Toroioaga. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 6-8 h de drumeție - accesibil MTB. Expus avalanșelor pe porțiunea de traversare de sub Piciorul Caprei

Pornim de lângă halta Măcârlău (Valea Vaserului), unde putem observa barajul Măcârlău, haitul (stăvilar) construit din piatră (în anul 1850) pentru înlesnirea transportului lemnului – pentru plutărit, obiectiv turistic unic în ţară. 

Trecem Vaserul pe un podeț, continuăm pe malul stâng și ajungem la valea Măcârlău, pe drumul industrial ce duce la fosta colonie minieră de la Măcârlău. Îl urmăm până la confluența cu valea Lucăciasa, unde lăsăm în dreapta valea Mirajul Mic, străbatem incinta fostei colonii, apoi urcăm în serpentine pe drumul ce duce la galeriile de exploatare, în prezent închise. Drumul continuă pe piciorul dintre văile Măcârlău şi Lucăciasa până la refugiul montan Lucăciasa, amplasat în Şaua Lucăciasa, de unde observăm la dreapta spectaculoasa creastă a Masivului Toroioaga cu cel mai înalt vârf din zonă - Toroioaga (1930 m) şi în stânga Piciorul Caprei (1804 m). Aici întâlnim poteca de creastă BR (traseul 10), pe care putem ataca pantele Vf. Toroioaga sau admira Băile Borșa de pe Plaiul Lucăciasa.

Din șa urmăm drumul șerpuit ce coboară până la fosta colonie minieră de la Gura Băii, trecând pe lângă o gură de mină și vechi consolidări miniere în versant. Drumul a fost săpat în stâncă pentru a traversa un picior secundar în locul numit “La Tăietură”. După ce cotim dreapta pe un vâlcel, coborâm abrupt pe un culoar cu grohotiș și doborâturi, aprox. 20 min și ajungem la o haldă de steril (fosta Mină 23 August, lungă de 4600 m), pe Valea Secu. 

Continuăm printr-o carieră de piatră, după aprox 2 km trecem de o barieră, apoi intrăm pe drumul asfaltat care ne conduce în centrul localităţi miniere Baia Borşa, având în faţă versantul nordic al vârfului Pietrosu Rodnei, cu cele trei căldări glaciare.

Observații

Marcaj rar și șters.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

C.F.F. Măcârlău - Refugiul Montan Lucăciasa - Băile Borșa în Maramureş, Maramureşului este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului o_pop

Un traseu ce merita sa fie descoperit!

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră