Touristik Label - 110MN05: Colţești - Platoul Bedeleu - Vânătările Ponorului

Legătura Colţești - Vânătările Ponorului, prin Cheile Siloșului
Traseul 5 Bandă Albastră este traseul de legătură între localitatea Colţești (cu Cetatea Colțești) și Vânătările Ponorului, rezervație unicat în România, cu numeroase superlative. Avem ocazia să admirăm Cetatea Trascăului (Colțești), Cheile Siloșului, dolinele de pe Platoul Bedeleu și peretele impresionant Vânătările Ponorului, brăzdat de Cascada Dalbina, ce totalizează 70-80 m de căderi de ape, în trepte cățărate adesea de alpiniști.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,24km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
850m
Coborâre
720m
Vârf
1171m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din localitatea Colţești împreună cu traseele 11 (TA) și 7 (CA). Sub cetate, părăsim drumul spre stânga și după 500 m intrăm pe alt drum, care urcă de-a lungul Pârâului Siloș. Intrăm în pădure, trecem prin mai multe poieni și urcăm în paralel cu pârâul. Mai multe panouri informative sunt instalate de-a lungul cheilor, zona fiind declarată arie protejată. După ieșirea din pădure întâlnim un izvor amenajat pentru vite, apoi după încă o mică urcare într-o poiană unde întâlnim traseul 1 (BR), alături de care parcurgem o bună bucată din platoul Bedeleului. După despărţirea de acesta, în circa 1 km trecem pe lângă satul de vacantă Raven's Nest, unde cotim dreapta, trecem un mic picior de deal împădurit și ajungem la troiţa aflată deasupra Mănăstirii Sub Piatră, loc frumos unde întâlnim traseul 15 (CA). De aici coborâm spre stânga (sud) la Vânătările Ponorului, unde la baza unui abrupt de calcar apele văilor Ponorului, Poienii și Valea Seacă intră în subteran, în Peștera Dâlbina, pentru a ieși din nou la suprafaţă în peștera Huda lui Papară. Aici este instalat un balcon de lemn, din care putem admira peretele impresionant de calcar brăzdat de dungi de culoare vânătă peste care curg apele Văii Poienii într-o cascadă de 25 m.

Etape

Colţești - Cheile Siloșului - Platoul Bedeleu - Vânătările Ponorului

Descriere

Traseul 5 BA face legătura între localitatea Colţești și rezervația Vânătările Ponorului, unicat la noi în țară, clasificată ca poljie. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 6 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. 

Traseul pornește din centrul satului Colțești, alături de traseele TA (traseul 11) - spre cetatea Colțești și CA (traseul 7) - ce vine peste Piatra Secuiului dinspre satul turistic Rimetea și traversează văile dintre Vf. Ugerului și Ardașcheia până la Defileul Arieșului (Vidolm). La capătul satului, potecile se despart, iar traseul BA traversează Pârâul Cetății și apoi urmează un drum pe Valea Siloșului, care a săpat puțin mai sus, chei. Ajungem la panourile informative din acest sector, care ne dezvăluie alcătuirea geologică de tip calcaros a Cheilor Siloșului, săpată în rama estică a Masivului Bedeleu, cu o lungime de cca 500 de m. Patul văii prezintă înclinări accentuate şi rupturi de pantă dese, ce necesită atenție.

La capătul cheilor găsim un izvor amenajat, apoi întâlnim magistrala BR a Apusenilor  - sectorul Trascăului (traseul 1), alături de care parcurgem o bună bucată din platoul Bedeleului, printre doline. Poteca ajunge apoi în locul numit “La Rogoaze” unde se află un izvor cu jgheab pentru vite și o cruce de piatră, unde putem face un popas. 

De aici, traseul ocolește Dealul Mare și înălțimea Vf. Prislop (1281 m), apoi cotește dreapta spre satul de vacanță Raven’s Nest, o locație cu circuit închis care se bucură de o mare popularitate în ultimii ani atât pe plan local cât și internațional. Coborâm apoi spre SV către ponorul Vânătare și ajungem la drumul CA ce face legătura Sălciua - Brădești și care continuă pe patul văii prin Cheile Râmețului până la Cabana Râmeț (traseul 15). De la drum se coboară stânga la Vânătările Ponorului, unde apele văilor Ponorului, Poienii și Valea Seacă intră în subteran, în Peștera Dâlbina

Aici a fost amenajat și un balcon de lemn, pentru a admira peretele impresionant de calcar brăzdat de dungi de culoare vânătă peste care curg apele Văii Poienii (70-80 m lungime) cu o cascadă de 25 m. Cascada Vânătările Ponorului este deosebit de pitorească la debite mari, după ploi torențiale sau topirea zăpezii, îndrăgită de cățărători.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Colţești - Platoul Bedeleu - Vânătările Ponorului în Alba, Trascău este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră