Touristik Label - 610MN04: Sălciua de Jos - Peștera Poarta Zmeilor - Izvoarele

Legătura Sălciua de Jos - localitatea Izvoarele, pe la Poarta Zmeilor
Traseul 4 Cruce Roșie este traseul de legătură între localitatea Sălciua de Jos și localitatea Izvoarele, vizitând Abruptul Bedeleului și rezervația Poarta Zmeilor, unele din cele mai frumoase obiective turistice din Apuseni. Priveliști spre satul Sălciua și Izvoarele, Cascada Șipote, abruptul Bedeleului cu panorama fermecătoare spre Valea Arieșului (balcon belvedere), peștera și arcada Poarta Zmeilor, Cheile Plaiului ș.a.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,20km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
1140m
Coborâre
1020m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Plecăm din localitatea Sălciua, trecem Valea Morilor pe o punte și urmărim un drum însoţit de panouri ce aparţin potecii tematice "Pietrele Vorbitoare", care ocolește muntele pe un traseu oarecum paralel cu Arieșul. După ce trecem prin frumoase poieni și pâlcuri de pădure, ajungem în poiana Șipote, unde întâlnim traseul 2 (TR). Ne abatem doar 100 m ca să vizităm cascada Șipote aflată mai jos de poiană. Reveniţi în poiană, urcăm abrupt prin pădure și câștigăm repede altitudine. La un moment dat, se deschide o frumoasă priveliște cu râul Arieș șerpuind printre munţi. După încă o urcare, mai scurtă, întâlnim un mic indicator care ne abate doar 30 m până la un balcon construit din lemn, din care priveliștea este și mai cuprinzătoare. În apropiere se află peștera și arcada Poarta Zmeilor. Continuăm drumul, iar după o plimbare prin pădure de 1,3 km, străbatem o poiană plină de urzici și ieșim în Platoul Bedeleu, loc deschis, folosit de crescătorii de vite pentru pășunat. Aici, marcajele sunt rare, dar identificăm un stâlp indicator cu 4 săgeţi, înspre care ne îndreptăm. Întâlnim traseele 1 (BR) și 5 (BA). Continuăm parcursul în aceeași direcţie trecând pe lângă un izvor amenajat cu 3 ţevi și în scurt timp începem coborârea spre Cheile Plaiului (Cheile Pietrei). Străbatem cheile trecând cu grijă pe lângă mai multe mici cascade peste care sare pârâul. Apoi poteca se îndepărtează ușor de firul apei. După ieșirea din pădure întâlnim un drum pe care-l urmăm până în localitatea Izvoarele.

Etape

Sălciua de Jos - Poiana Șipote - Peștera Poarta Zmeilor - Platoul Bedeleu - Cheile Plaiului - Izvoarele

Descriere

Traseul 4 CR face legătura între Valea Arieșului (satul Sălciua) și rezervația naturală Poarta Zmeilor, cu o arcadă fotogenică și o peșteră joasă apreciată de turiști. Este un traseu solicitant, cu peste 1700 m diferențe de nivel, în cca. 5-6 h de drumeție. Iarna, serpentinele spre Poarta Zmeilor pot pune probleme, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. 

Pornim fie din localitatea Sălciua (atât de specific Țării Moților), fie de Ia puntea suspendată peste Arieș (la E de comuna Sălciua), însoțiți de marcajele CA (traseul 15) - ce duce Ia peștera Huda lui Papară și aproape de rezervația Vânătorile Ponorului. Ne îndreptăm spre E, printre case, spre Valea Morilor, unde trecem pârâul pe o punte. 

Continuăm în urcare pe o coastă deasupra caselor, de unde se deschide un orizont panoramic de toată frumusețea: în fața noastră apar în toată splendoarea lor creasta și pereții calcaroși ai Bedeleului, iar în spate se observă Valea Arieșului și acoperișurile caselor din Sălciua. Aici a fost amenajat un sector din poteca tematică „Pietrele Vorbitoare care conduce la Cascada Șipote. 

Urcăm ușor prin fânețe și fâșii de pădure, paralel cu Valea Arieșului, cu panorame din loc în loc asupra văii, trecem de câteva poienițe, izvoare și adăpătoare în zona de pășunat și ajungem pe terasa „Șipotelor”, sub care se formează o frumoasă cascadă de 7-8 m.  Cascada Șipote este formată de pârâul Șipot care își adună apele din trei izvoare carstice de sub un perete stâncos de peste 100 m. Spectacolul cascadei este dat de mușchii de pământ fixați pe pragul de travertin, udați de apele pârâului. Poiana Șipote este locul de intersecție cu poteca TR - care vine din Lunca Arieșului și urcă Ia rezervația Huda lui Papară (traseul 2)

Din Poiana Șipote, traseul continuă  paralel cu baza pereților stâncoși, aproape 1 km, după care începe un urcuș  pieptiș, în serpentine, aprox. 400 de m diferență de nivel, în cca. 1 h, ieșind pe un promontoriu cu priveliște minunată asupra Văii Arieșului și apoi la un balcon din lemn construit pentru a admira orizontul larg cu imaginea abruptului Scărița-Belioara, Cheile Poșegii și Vf. Muntele Mare (1825 m).

De la balcon poteca coboară abrupt în pădure, cca 200 m, de unde o derivație ne conduce până la locul unde se află peștera și arcada Poarta Zmeilor, fotogenică. Intrarea peșterii se află Ia 20 m de acest portal și are o galerie foarte joasă, dar care devine înaltă și lată apoi. Peștera are doar câteva formațiuni de scurgere stalagmitice pe o parte a pereților, majoritatea fiind luate de către vizitatori de-a lungul timpului.

De Ia bifurcație, continuăm până la o poiană de unde se iese în Platoul Bedeleu, loc deschis, folosit de crescătorii de vite pentru pășunat. Aici, marcajele sunt destul de rare, dar identificăm un stâlp indicator cu 4 săgeţi, înspre care ne îndreptăm. Acesta marchează intersecția cu traseele de creastă ale Trascăului, respectiv BR (traseul 1) și BA (traseul 5).

După ce depășim un izvor amenajat, întâlnim un panou informativ care ne anunță că vom pătrunde în Cheile Plaiului (Valea Pietrei), arie protejată de interes național, cu mai multe mici cascade peste albia pârâului. Acolo unde firul văii este adânc săpat; se găsesc două cascade fotogenice mici (4-5 m). Din chei, poteca se îndepărtează ușor de firul apei, apoi urmează drumul care conduce în satul lzvoarele.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sălciua de Jos - Peștera Poarta Zmeilor - Izvoarele în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului mihai_omega

Pe sensul de mers Sălciua-Izvoarele, la ieșirea din pădure, după lanul de urzici, dăm de o fermă de bivoli împrejmuită cu gard. Trackul înregistrat aici pe Munții Noștri duce prin mijlocul fermei, dar acum nu se mai poate urma. Pentru circuitul Bedeleului trebuie mers de-a lungul gardului spre dreapta, până unde se întâlnește un stâlp de marcaj nou, împreună cu marcajele BR și BA.

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Sárosi Béla

De unde se poate descărca tackul  (coordinatele GPX) a traseului? 

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Bugghy1978

Și mie mi-ar fi util să aflu acest lucru. Se pare că track-urile GPX au dispărut de pe site. Sperăm să fie doar temporar. Erau tare utile.

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră