Touristik Label - 120MN09: DN18 – Poiana Boului

Legătura Baia Sprie – Poiana Boului (Drumul Măriuții)
Traseul 9 Bandă Albastră este un traseu frumos de drumeție, accesibil și pentru cicloturism, care favorizează accesul din orașul Baia Sprie spre Creasta Cocoșului, stâncă uriaşă crenelată de vânt și ploaie, de forma unei creste de cocoș, căutată deopotrivă de iubitorii de drumeții montane și de amatorii de escaladă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
8,48km
Durată
2:45-3:15h
Urcare
648m
Coborâre
62m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Primele marcaje bandă albastră le găsim pe DN 18 după ieşirea din Baia Sprie, spre Sighet. Marcajul urmează drumul asfaltat trecând de intersecţia cu bifurcaţia spre Şuior. Urcând, ajungem într-un punct în care pe partea stângă vom avea o cabană, proprietate privată, cu gard alb, respectiv o parcare pe partea dreaptă. Fără ca vreun indicator să ne indice schimbarea direcţiei o vom lua spre liziera pădurii care mărgineşte parcarea şi astfel vom găsi primul marcaj. Urmând poteca marcată, tăiem o serpentină a drumului şi ieşim mai sus unde, după câţiva metri, pe partea dreaptă vom avea o poartă mare de lemn. Pentru a continua pe traseu va trebui să o deschidem şi astfel să avansăm pe proprietatea privată care pare să fie o păstrăvărie. E bine de ştiut că bazinele care ţin de păstrăvărie sunt undeva în dreapta noastră, iar marcajele vechi care apar ne confirmă suntem bine. Urcăm prin pădure şi uşor, uşor câştigăm altitudine. După liziera pădurii poteca cu banda albastră urmăreşte direcţia E şi rămâne pe marginea pădurii de foioase. Înainte de intersecţia cu marcajul triunghi roşu care vine de la Lacul Bodi, trecem pe lângă un refugiu salvamont micuţ. Putem reface proviziile de apă din pârâiaşul situat la intersecţia cu TR sau din următorul izvor aflat ceva mai sus. Banda albastră ne propune un urcuş continuu, printr-o poiană prelungă şi, după 3,25 km de la părăsirea asfaltului ajungem în Poiana Boului. Aici intersectăm BR şi putem continua pe ea.

Etape

DN18 – Poiana Boului

Descriere

Traseul 9 BA este cea mai rapidă cale între orașul Baia Sprie și spectaculosul masiv Creasta Cocoșului. Un traseu relativ ușor, cu aprox. 600 m diferențe de nivel, în aprox. 3 h de drumeție.  Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Din Baia Sprie, urmăm drumul spre Complexul Turistic Șuior - Mogoșa, apoi facem stânga pe serpentinele DN 18 care urcă spre Pasul Gutâi. Tăiem una din serpentine, trecând pe lângă o cabană cu parcare mare și urcăm pe liziera pădurii spre Păstrăvăria Șuior (cca.1.5 h din Baia Sprie). După ce trecem de bazine, intrăm în pădure, de unde panta se întețește. Ajungem la un refugiu salvamont, apoi întâlnim varianta TR dinspre Lacul Mogoșa (traseul 10). Ne putem reface proviziile de apă, apoi începem o urcare susținută până în Poiana Boului, la intersecția cu traseul de creastă BR (traseul 1) - care vine din Pasul Gutâi (legătura cu Munții Igniș) și continuă spre Munții Lăpușului. 

Pe marcaj BR (vezi descriere traseu 1) putem ajunge la Creasta Cocoșului, o lamă crenelată extrem de fotogenică, cu numeroase trasee de căţărare amenajate. Putem urca în câteva puncte sigure, de unde, în zilele cu vizibilitate bună, avem privelişti spre culmile Munţilor Rodnei, Ţibles sau Maramureşului, depresiunea Maramureşului, platoul Ignişului ș.a.

Observații

Marcajul e vechi, însă poate fi urmărit.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

DN18 – Poiana Boului in Maramureş, Gutâi is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră