Touristik Label - 808MN12: sat Bistra - Belvedere Tocarnea - sat Bistra

Traseul tematic Belvedere Tocarnea
Traseul 12 Punct Galben este traseul tematic de acces la punctul de belvedere Tocarnea, un loc cu priveliști frumoase asupra Defileului Vişeului - a localităţii Bistra şi a malului drept al Tisei din Ucraina. Necesită cunoștințe elementare de escaladă. Porțiuni de stânci echipate cu cabluri și scări. Nerecomandat iarna.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,62km
Durată
2:30-3:00h
Urcare
507m
Coborâre
507m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

La ieşirea din localitatea Bistra spre Valea Vişeului, ne orientăm stânga, observăm un drum îngust şi un panou informativ de la Parcul Natural Munţii Maramureşului. Urmăm drumul şi observăm un pod suspendat pe cabluri, marcat chiar la capăt. De aici începe traseul tematic Tocarnea. După traversarea podului întâlnim un nou panou,urmăm o poteca paralelă cu gospodăriile de sub deal şi dăm într-un drum îngust, unde regăsim marcajul. Trecem de câteva gospodării, ajungem chiar sub creasta Tocarnei şi de aici nu mai părăsim linia crestei. Traseul urcă prin pădurea de fagi şi stejari pe o potecă frumoasă, presărată cu trepte de stânci, în unele zone ne vom căţăra, parcul amenajând pe aceste zone cabluri şi scări pentru a facilita accesul. De-alungul traseului vom întâlni panouri de informare despre faună, floră şi locuri de popas. După ce creasta se domoleşte ca înclinaţie vom întâlni intersecţia între traseul de urcare şi cel de coborâre (marcaj identic). De aici în 10 minute ajungem, trecând printr-o zonă frământată de stânci, echipate şi acestea cu cabluri, la sfârşitul traseului tematic, printr-un ţanc de calcar, amenajat şi acesta cu gard de protecţie. De aici avem un punct de panoramă asupra Văii Vişeului. La întoarcere, aceeaşi rută până la intersecţia cu drumeagul marcat pentru coborâre. De aici ne orientăm dreapta şi urmăm punctul galben înspre o poieniţă unde vom descoperi o gospodărie mică. Trecem pe lângă ea, ajungem la o stână, o ocolim şi intrăm în Valea Tocarnea pe unde coboară punctul galben. Urmăm acestă rută şi jos la al doilea rând de gospodării vom întalni traseul iniţial de urcare, pe care îl urmăm în sens invers.

Etape

sat Bistra - Belvedere Tocarnea - Valea Tocarnea - sat Bistra

Descriere

 

Traseul 12 PG face legătura între localitatea Bistra și punctul de belvedere Tocarnea, situat deasupra Defileului Vişeului. Deși scurt, este un traseu destul de solicitant, cu 500 m diferențe de nivel, în cca. 2.5 - 3 h de drumeție. Echipat cu cabluri. 

La ieşirea din localitatea Bistra şi la intrarea în Defileul Vişeului, găsim un drum îngust și panoul informativ Parcul Natural Munţii Maramureşului. Traversăm râul Vişeu și continuăm pe o potecă ce conduce printre gospodăriile localnicilor până la pârâul Tocarnea. Trecem valea şi începem urcuşul prin pădure spre creasta Tocarnei. 

Traseul urcă prin pădurea de fagi şi stejari pe o potecă frumoasă, presărată cu trepte de stânci, există câteva zone cu cabluri și scări amenajate. Pe panouri regăsim informații despre faună, floră şi locuri de popas. După ce trecem de intersecția cu poteca de coborâre continuăm printre stâncile tot mai frământate, ajutați de cabluri și ajungem pe o culme stâncoasă, de unde avem o vedere minunată asupra Defileului Vişeului - a localităţii Bistra şi a malului drept al Tisei din Ucraina. 

Coborârea se face de la bifurcație la dreapta printr-o poieniță apoi urmăm Valea Tocarne până la gospodăriile de jos ale satului.

Observații

Iarna greu accesibil.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Bistra - Belvedere Tocarnea - sat Bistra în Maramureş, Maramureşului este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră