Touristik Label - 1220MN10: Lacul Bodi – intersecţie traseul BA

Legătura Lacul Bodi (Mogoșa) – spre Creasta Gutâiului
Traseul 10 Triunghi Roșu este un traseu ușor de drumeție, accesibil și pentru cicloturism, care favorizează accesul dinspre Lacul Bodi (Mogoșa) spre Creasta Cocoșului, vizitând zona Complexului Șuior - Mogoșa. Urcăm pe asfalt, plăci de beton și drum de TAF până la Poiana Boului, pe Drumul Măriuții -vechiul drum al trăsurilor imperiale Maria Teresa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
3,72km
Durată
1:30-1:45h
Urcare
268m
Coborâre
116m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Sosiţi în Complexul turistic Şuior-Mogoşa putem face o drumeţie de câteva ore spre partea centrală a masivului Gutâi. Aici intersectăm marcajul triunghi roşu, care vine tocmai dinspre Baia Sprie. Totuşi, din cauza furtunilor din ultima perioadă, bucata de traseu care urcă din DN spre Lacul Bodi Mic e aproape în întregime imposibil de urmărit aşa că recomandăm ca drumeţia noastră să înceapă de la Hotel Cabana Mogoşa. O dată ajunşi aici vom putem poposi puţin pe malul Lacului Bodi (Zânelor), privind spre vârful Mogoşa, iar apoi cotinuând pe malul estic al lacului putem porni la drum. Marcajul triunghi roşu se îndreaptă spre liziera pădurii, trece pe lângă o clădire de pe malul lacului, pe sub linia telescaunului vechi şi, mai apoi, pe lângă nişte măsuţe de picnic. Intrarea în pădure ne propune o coborâre scurtă, iar triunghiul roşu e acompaniat de un marcaj de cicloturism. Jos poteca devine drum şi urmărind o curbă de nivel ne conduce spre linia telescaunului de la Şuior, traversează pârtia într-o zonă aproape plată şi apoi se mută pe un alt drum aflat de partea cealaltă a pârtiei. O altă curbă de nivel rămâne deasupra clădirilor care alcătuiesc Complex Hotelier Turist Şuior şi în cele din urmă trecând pe lângă o barieră ajungem la drum asfaltat. Urmându-l spre E dăm în drumul de plăci de beton care era folosit pentru exploatarea minieră Şuior şi în curând ajungem la un indicator care ne informează că până în Poiana Boului mai avem 1 oră, 1 oră şi un sfert. În câteva sute de metri marcajul va coti spre stânga prin pădure, urmărind o potecă ce merge paralel cu drumul de plăci de beton. Aici sunt câteva doborâturi şi după câteva minute ajungem într-un punct în care aflăm că mai aveam o variantă. Puteam să rămânem tot pe drumul de plăci de beton şi să începem urcuşul propriu-zis, evitând zona cu doborâturi. E bine de ştiut şi ales aceasta cea de-a doua opţiune. Marcajul nostru urcă prin pădurea de foioase şi, în câteva sute de metri se va tot intersecta cu un drum de taf pe care, în final, îl va şi urmări. O poiană şi-a făcut loc în mijloc pădurii şi noi avem o privelişte înspre Vârful Mogoşa (1286 m) şi pârtiile de la Şuior. După aceasta revenim în pădure şi continuăm în urcare până când ajungem deasupra lizierii pădurii. De aici nu mai avem mult până la intersecţia cu banda albastră însă, va trebui să fim atenţi, deoarece poteca nu e mai deloc vizibilă. Direcţia pe care o vom urmări e N-NV, şi putem zări cum în partea noastră dreaptă se află stâlpii vechi ai unei fundaţii. În stânga, marcajul se află pe copacii solitari (jiri şi carpeni) şi, din loc în loc, pe câte o piatră mică ascunsă prin iarba mare. Continuăm pe aceeaşi direcţie şi trecem un pârâiaş, de unde  în maxim 5 minute ajungem la stâlpul indicator care marchează intersecţia cu marcajul bandă albastră.

Etape

Lacul Bodi – zona pârtiei Şuior – DJ183C – intersecţie traseul BA

Descriere

Traseul 10 TR este legătura între Lacul Bodi (Mogoșa) și Poiana Boului, în drumul spre Creasta Cocoșului. Un traseu scurt, în urcare ușoară, cu aprox. 300 m diferențe de nivel, în cca. 1.5-2 h de drumeție. Marcaj vechi și cvasiinexistent pe final.

Traseul TR este parte a unui vechi traseu (BR) dinspre Baia Sprie către Complexul Turistic Șuior - Mogoșa și apoi spre Creasta Cocoșului. Odată ajunși lângă Hotel Cabana Mogoşa, ne putem bucura de priveliștea Lacului Bodi (Zânelor), peste care se întrezărește vârful Mogoşa. Continuăm pe malul estic, pe sub linia telescaunului vechi, ajungând la nişte măsuţe de picnic, de unde coborâm scurt prin pădure, apoi traversăm pârtia Șuior și urmăm un drum din apropiere, care ocolește clădirile complexului hotelier, pentru a ajunge la asfalt.

Drumul ne conduce în drumul de plăci de beton (Drumul Măriuții) - vechiul drum al trăsurilor imperiale Maria Teresa, folosit apoi pentru exploatarea minieră Şuior, variantă care ocolește zona de doborâturi din pădure pe care merge marcajul TR (greu de parcurs). Ajungem la un drum de TAF și o poiană din care avem o priveliște frumoasă spre Vârful Mogoşa (1286 m) şi pârtiile de la Şuior. 

De aici urmează o zonă cu marcaje vechi și rare, unde poteca se poate pierde ușor, slab vizibilă. Ținem direcția N-NV și continuăm printre copaci solitari până deasupra unui mic refugiu salvamont, la intersecția cu marcajul BA (traseul 9) - dinspre Baia Sprie. Putem continua spre Poiana Boului, apoi pe traseul de creastă (traseul 1) spre Creasta Cocoșului.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lacul Bodi – intersecţie traseul BA in Maramureş, Gutâi is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră