Touristik Label - 515MN25: Lunca Bradului-Şaua Gruiu

Legătura Lunca Bradului-Şaua Gruiu, pe sub Vf.Tihu
Traseul 25 Cruce Galbenă este unul din traseele principale de acces în creasta Călimanilor dinspre Valea Mureşului, urmărind în permanență piciorul sudic ce urcă pieptiș peste vârfurile Tătarului, Tihu şi Gruiu. Este unul din traseele cu perspective fermecătoare asupra crestelor mai înalte ale Călimanilor și a văilor ce înconjoară piciorul de acces, cu câteva puncte de belvedere copleșitoare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
21,64km
Durată
8:00-10:00h
Urcare
1664m
Coborâre
445m
Vârf
1897m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acesta este un traseu de acces în creasta principală a Călimanilor dinspre Valea Mureşului. Este un traseu lung, sălbatic şi dificil. Intrarea în traseu se face din localitatea Lunca Bradului, pe Valea Fântânel. Prima parte este comună cu traseul 24 (PG) şi urcă uşor pe drum forestier. După aprox. 3,5 km marcajele se separă, astfel că PG continuă înspre stânga pe drum, iar CG face dreapta, trecând pârâul şi intrând în pădure. De aici se urcă uşor prin pădure, pentru 3 km, până se ajunge în Poiana Căpăţânii unde se întâlneşte şi un loc de popas. Urcarea continuă prin păşuni împădurite ca după încă aprox. 3,2 km să se ajungă la un izvor cu apă potabilă, situat în partea inferioară a Poienii Bradului, o poiană mare care găzduieşte şi o stână. Poiana se traversează aprox. 600 m în urcare, pe diagonală, intrându-se înapoi în pădure în partea din stânga-sus. Traseul continuă într-un teren relativ plat, prin zone defrişate dar şi pădure, până se ajunge la o stâncă situată în dreapta potecii. Stânca poartă numele de Santinela Tătarului, iar de pe ea se deschide o panoramă frumoasă către Valea Ilvei. De aici, urcarea continuă prin pădurea sălbatică, întâlnind şi mici porţiuni de coborâre pentru urmatorii aprox. 4,5 km. Pe această zonă se găsesc foarte multe căzături de copaci, iar unele dintre ele trebuie încojurate mulţi zeci de metri, cu atenţie, pentru a nu pierde marcajul. La km 16,5 de la pornire, se ajunge la refugiul Tătarului, altitudine aprox. 1500 m, situat sub Vf. Tătarului. Refugiul, o colibă veche de lemn, nu este în cea mai bună formă, iar camparea înăuntru ar trebui să se facă doar în caz de forţa majoră. Partea de traseu de după refugiu este o zonă cu zmeuriş, foarte deasă, care face înaintarea extrem de anevoioasă. Marcajul e cam rar pe această porţiune, dar trebuie ţinută culmea, pentru aprox. 1,5 km, cand se intersectează traseul 20 (TA), care vine dinspre stânga, de pe Valea Ruscă. Poteca continuă ascensiunea prin pădure pt. încă aprox. 2,5 km, când întâlneşte urcând dinspre dreapta, traseul 28 (PA) care urcă pe Vf. Tihu. (O deviere până pe Vf. Tihu, pe marcaj PA, ar lua încă 30-40 minute dus-întors). Această intersecţie se află la km 20 de la pornirea din Lunca Bradului. După câteva minute de mers, traseul iese din pădure, trece o zonă de jnepeniş, iar apoi ajunge în gol alpin la aprox. 1750 m altitudine. Se continuă urcarea printr-o zonă cu stâlpi indicatori, foarte utili pe timp de ceaţă, iar după 1,5 km parcurşi, se ajunge pe Vf. Ruscii (denumit şi Stâncile lui Ilieş), la altitudinea de 1913 m. Pe această urcare finală, cu 300-400 m înainte de a ajunge pe vârf, se găseşte şi un izvor cu apă potabilă. De pe Vf. Ruscii, urmează o coborâre finală prin jnepeniş, de 10 minute, până în Şaua Gruiu, unde se intersectează traseul de creastă principal 01 (BR).

Etape

Lunca Bradului-Valea Fântânel-Vf.Tătarului-sub Vf.Tihu-sub Vf.Ruscii-Şaua Gruiu

Descriere

Traseul 25 CG este un traseu de acces în creasta principală a Călimanilor, itinerar lung, sălbatic şi dificil, într-o traversare transversală, pe un foarte lung picior sudic. Este un traseu solicitant, atât din prisma lungimii cât și a ascensiunilor totale de peste 1600 m diferențe de nivel, în aprox. 9 - 10 h de drumeție, accesibil iarna (pe rachete) în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii. 

Prima parte este comună cu PG (traseul 24) şi urcă uşor pe drumul forestier Fântânel, apoi lasă în stânga valea, intră în pădure și continuă urcarea ușoară pentru încă 3 km, până în Poiana Căpăţânii, cu loc de popas. Aflată pe culme (cca. 100 m alt) poiana ne oferă o primă belvedere către părţile vestice ale întinsului masiv. Urcarea continuă prin păşuni împădurite, ajungem la o poiană cu izvor (Poiana Bradului), apoi continuăm până la stânca Santinela Tătarului, de pe care se deschide o priveliște fermecătoare către Valea Ilvei și spre zona înaltă a Călimanilor, cu vârfurile Pietrosu şi Reţiţiş, separate de Şaua Nicovală

Continuăm prin pădurea sălbatică, cu atenție sporită la marcaj. La 16,5 km de la pornire, sub Vf. Tătarului, găsim o colibă veche de lemn (refugiul Tătarului), utilizabil doar în caz de forţă majoră. Înaintăm prin zmeuriș, ținem culmea Tătarului aprox. 1,5 km și întâlnim varianta TA (traseul 20) - traseul de acces dinspre Valea Ruscă. După aprox. 2,5 km întâlnim din dreapta varianta PA (traseul 28) de acces spre Vf. Tihu dinspre V. Tihului. Urcând pe Vârful Tihu (1799 m) cca. 30-40 minute dus-întors, putem avea parte de o panoramă superbă către văile din jur şi celelalte creste ale Călimanilor. 

CG continuă printr-o zonă de jnepeniș înaltă apoi intră în gol alpin (aprox. 1750 m alt). Ghidați de stâlpii indicatori, ocolim în urcare Vf. Ruscii şi după 30 min ajungem în dreptul Vf Gruiu (1882 m), în Şaua Gruiu, la intersecția cu traseul de creastă principal (traseul 1).

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lunca Bradului-Şaua Gruiu în Călimani, Mureş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră