Touristik Label - 1420MN12: oraş Cavnic – Belvedere Pietrele Şoimului

Legătura Cavnic – Belvedere Pietrele Şoimului
Traseul 12 Punct Roșu Dublu este un traseu frumos, dar dificil din prisma pantei abrupte și alunecoase în sezoanele umede. La capătul traseului vom ajunge la punctul de belvedere de pe Pietrele Şoimului, cu o panoramă deosebită asupra orașului Cavnic.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
2,37km
Durată
~1:15h
Urcare
304m
Coborâre
304m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Imediat după intrarea în Cavnic, venind dinspre Baia Sprie, putem observa indicatorul spre punctul de belvedere de pe Pietrele Şoimului. Pietrele se văd încă din asflat însă marcajul turistic punct roşu – cerc alb – cerc roşu ne îndeamnă să urmăm drumul pietruit care urcă uşor spre intersecţia cu marcajul cruce albastră. Aici, marcajul însoţit de o săgeată desenată apare pe un stejar, apoi pe un bolovan mare, şi astfel ne apropiem de liziera pădurii. În prima porţiune din pădure poteca nu e bine conturată, însă urmărim marcajul şi ajungem la o cascadă temporară. Păşim cu grijă căci urcuşul e abrupt şi există riscul de a aluneca. După ce trecem pe lângă un perete de stâncă poteca devine tot mai clară. Ulterior ajungem la o intersecţie de poteci unde putem observa cum marcajul apare atât în faţă, la deal, cât şi spre dreapta, pe curbă de nivel. De asemenea, e bine de ştiut că varianta pe care am venit până aici se pretează urcării, în timp ce coborârea o vom pe varianta pe care tocmai am intersectat-o. Poteca urcă tot abrupt şi e recomandat să o urmaţi într-o perioadă de secetă pentru că ea oricum este alunecoasă din cauza covorului de frunze. După o urcare de aproape 300 de metri diferenţă de nivel, de la şosea,  ajungem în punctul de belvedere de pe Pietrele Şoimului. La picioarele noastre se întinde Cavnicului care e vegheat de Vârful Gutâi şi Trei Apostoli. După o binemeritată pauză revenim pe aceeaşi rută până la intersecţia amintită mai sus iar apoi o luăm spre stânga, tot în coborâre până la liziera pădurii unde ajungem la un stâlp indicator. De aici în jos drumul ne este cunoscut şi în scurt timp ajungem la DJ 184.

Etape

oraş Cavnic – Belvedere Pietrele Şoimului

Descriere

 

Traseul 12 PRD este cea mai rapidă cale între orașul Cavnic și punctul de belvedere Pietrele Șoimului. Un traseu scurt dar solicitant, cu aprox. 300 m diferență de nivel, în mai puțin de 1.5 h. Iarna, pe zăpezi mari, este greu de parcurs fără echipament adecvat (colțari).

La intrarea în Cavnic, pe Valea Cavnicului, pe drumul de acces dinspre Baia Sprie, găsim indicatorul PRD care ne îndeamnă să urmăm drumul pietruit care urcă spre Pietrele Şoimului, vizibile chiar din asfalt. Așadar, avem un reper clar. Urmăm drumul pietruit până la intersecția cu marcajul CA (traseul 8), ce urcă la un alt loc de belvedere: Dealul Crucii. Urmărind PRD cu atenție, ajungem la Cascadele Pietrelor Șoimului, cascade temporare care se prăvălesc pe versanții E-SE prăpăstioși ai Pietrelor Șoimului.

După ce trecem pe lângă un perete de stâncă, găsim o potecă clară care urcă la o intersecția unde se reunesc varianta de urcare cu cea de coborâre pe Pietrele Șoimului. Poteca urcă abrupt pe un sector dificil, unde în sezoanele umede există pericolul alunecării. Iarna - recomandat doar drumeţilor bine pregătiţi, echipați cu colțari. La capătul urcușului ajungem la punctul de belvedere de pe Pietrele Şoimului de unde admirăm panorama largă a orașului Cavnic, vegheat de Vârful Gutâi şi Munții Lăpușului.

Observații

Acest traseu este recomandat doar drumeţilor bine pregătiţi. E posibil că în timpul iernii să existe porţiuni în care poteca să poată fi parcursă doar cu colţari.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Cavnic – Belvedere Pietrele Şoimului în Maramureş, Gutâi este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră