Touristik Label - 420MN08: oraş Cavnic – zona Dealul Crucii

Legătura Cavnic – zona Dealul Crucii (pe sub Pietrele Șoimului)
Traseul 8 Cruce Albastră este un traseu frumos de drumeție, accesibil și pentru cicloturism, care favorizează accesul din orașul Cavnic spre Piatra Șoimului și Dealul Crucii, două locuri de belvedere cu priveliști frumoase spre Cavnic, Vârful Gutâi şi zona Trei Apostoli. Marcaj vechi și cvasiinexistent pe final.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
4,44km
Durată
~1:45h
Urcare
224m
Coborâre
155m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul marcat cu cruce albastră poate fi intersectat în centrul oraşului Cavnic. Cu toate că e un marcaj vechi semnele ne conduc pe străduţele asfaltate în urcare uşoară până ajungem în capătul zonei locuite, partea de NE a oraşului. Aici schimbăm direcţia şi continuăm spre V pe un drum de căruţă care după ce ne poartă printr-un mic pâlc de pădure ne propune un urcuş pe pajiştile aflate deasupra oraşului. Traversăm această pajişte şi îndreptându-ne spre SV ajungem la un nou pâlc de pădure, pentru a continua pe liziera acestuia. Reveniţi pe pajişte, avem în dreapta stâncile Pietrele Şoimului, în stânga spate Cavnicul dar şi Vârful Gutâi şi Trei Apostoli. Până sub Dealul Crucii găsim câte un vechi marcaj, din loc în loc, şi drumul când e înierbat când, de pământ. Curba de nivel ne conduce pe lângă câteva colibe de vară dar şi o troiţă. Din punctul în care găsim ultimul marcaj fie facem cale întoarsă pe ruta pe care am venit, fie ajutându-ne de hartă coborâm spre satul Surdeşti.

Etape

oraş Cavnic – zona Dealul Crucii

Descriere

 

Traseul 8 CA face legătura între orașul Cavnic și punctele de belvedere asupra orașului, Piatra Șoimului și Dealul Crucii. Un traseu scurt, în urcare ușoară, cu aprox. 300 m diferență de nivel, în mai puțin de 2 h. 

Din centrul oraşului Cavnic, pe străduțele asfaltate, urcăm ușor spre V, având ca reper stâncile Pietrele Șoimului. De pe un drum de căruță, poteca traversează un pâlc de pădure, apoi urcă pe fânațele aflate deasupra oraşului, într-un decor pitoresc. Străbatem apoi un alt pâlc de pădure, continuăm pe la liziera acestuia și întâlnim derivația PRD (traseul 12) Dacă urmăm PR, putem ajunge la cascadele temporare ale Pietrei Șoimului și sus la punctul de belvedere, cu priveliști asupra Cavnicului, Vârful Gutâi şi zona Trei Apostoli.

CA continuă spre Dealul Crucii pe un drum înierbat, într-un sector cu marcaj vechi, cvasiinexistent, pe lângă câteva colibe de vară şi o troiţă, apoi ajunge pe coama Dealul Crucii, cu priveliști frumoase spre Valea Cavnicului, Munții Lăpușului și împrejurimi. Coborâm fie spre satul Surdeşti, fie facem cale întoarsă.

Observații

Marcajul e vechi şi apare doar până în zona înainte de Dealul Crucii.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Cavnic – zona Dealul Crucii in Maramureş, Gutâi is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră