Traseul 9 TR face legătura între valea Vaserului și Baia Borşa, străbătând foste zone miniere aflate de o parte și de alta a Masivului Toroioaga. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 6-8 h de drumeție - accesibil MTB. Expus avalanșelor pe porțiunea de traversare de sub Piciorul Caprei
Pornim de lângă halta Măcârlău (Valea Vaserului), unde putem observa barajul Măcârlău, haitul (stăvilar) construit din piatră (în anul 1850) pentru înlesnirea transportului lemnului – pentru plutărit, obiectiv turistic unic în ţară.
Traseul 10 BR face legătura între Pasul Prislop și Vârful Toroiaga, în majoritate pe drumuri auto și de tractor, cu vederi panoramice superbe. Este un traseu solicitant, ce pot pune probleme de orientare - zone cu marcaje șterse și rare, cu peste 1700 m diferențe de nivel, în cca. 10-13 h de drumeție. Traseu tehnic, expus avalanșelor pe porțiunea de traversare de pe Creasta Toroiegii.
Din Pasul Prislop (1416 m), trecătoarea cea mai înaltă din Carpații Orientali, urmăm drumul auto spre Tarniţa Ţâfa (1656 m). Trecem în primă fază printre căsuțele și cabana de lemn (Cabana Alpina) - panou indicator. După cca. 1 h, urmăm drumul ce trece pe lângă o stână, prin Podul Prelucilor. Continuăm pe sub vârfurile Hăjmaru și Nedeii, apoi de Tarnița Nedeii și ne îndreptăm spre Vf. Strungi (1710 m), printr-o zonă cu stânci frumoase.
După vârf, intersectăm creasta vârfului Fântâna Stanchii (1726 m) și întâlnim poteca PR (traseul 11) - ce urcă din localitatea Șesuri și se îndreaptă spre Băile Borșa, peste Dealul Bucăţi. Ajungem la Cabana Fântâna Stanchii (1672 m), lăsăm PR la stânga și urmăm drumul care coboară la dreapta în Tarniţa Bălăsinii - marcată cu o cruce metalică.
Un drum ascuns în iarbă, tot mai firav, ne conduce la stânga către o stână de mici dimensiuni, apoi găsim poteca bine conturată, pavată manual, care urcă pe „Drumul Războiului”, pe sub creasta Cinguii Bălășânii - Jupania. Suntem în ținutul cocoșului de mesteacăn, specie protejată și străbatem în liniște pădurea cu puţine zone de luminiș
După cca. 1 - 1,5 h de la stână, intrăm într-o zonă de exploatare forestieră, cu resturi și doborâturi, greu de parcurs unde trebuie să fim foarte atenți la marcajele rare. Un drum forestier ne conduce printr-o succesiune de poieni, până pe Piciorul Gajei, de unde poteca coteşte spre N. Traseul de creastă cotește la stânga spre poiana Prislopul Cataramei, urmăm un drum de tractor care trece pe lângă o stâncă și coboară în şaua Gâliu, la drumul asfaltat care face legătura între Baia Borşa și obârşia Vaserului.
La capătul asfaltului continuăm pe Plaiul Lucăciasa, pe lângă niște cabane de lemn și un releu de mare dimensiuni și ajungem la Refugiul Lucăciasa, unde intersectăm poteca TR (traseul 9) - ce coboară de aici în Băile Borșa sau pe V. Vaserului. Din Șaua Lucăciasa traseul urcă pe un fost drum minier printre jnepeni pe Piciorul Toroiegii. Luăm ca reper Creasta Toroiegii la care ajungem după cca. 30-40 min, printr-o zonă cu jneapan ars.
De aici perspectiva se schimbă, poteca urmează creasta matematic, o porțiune superbă, cu creste ascuțite care sfârșesc tocmai pe Vf. Toroiaga (1930 m). Orizontul panoramic ne răsplătește cu imaginea crestei cu Ucraina, iar spre NV, Pietrosul Bardăului, și în fundal Muntele Farcău și Pop Ivan. Sub noi, Valea Vaserului unduiește cu mici lacuri în culori, dar versantul e plin de urme ale exploatărilor miniere. Către S, admirăm creasta Munților Rodnei și Muntele Cearcănu pe lângă care am trecut la debut.
Comentarii