Touristik Label - 108MN03: Repedea - M. Pietriceaua - L. Vinderel

Legătura Repedea - Lacul Vinderel, pe sub M. Pietriceaua
Traseul 3 Bandă Albastră este varianta cea mai scurtă de a ajunge la Lacul Vinderel, dinspre Repedea. Urcăm din valea Repedea pe sub Muntele Pietriceaua cu direcția Vf. Farcău până la apele calme ale lacului glaciar Vinderel. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă. Sub Vf. Farcău - risc de avalanșe..
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,37km
Durată
3:00-6:00h
Urcare
1361m
Coborâre
176m
Vârf
1686m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Plecăm din centrul comunei Repedea pe drumul ce urcă pe Valea Repedea și după aproximativ 4 km întâlnim un pod de lemn pe dreapta, în amonte. Îl traversăm si începem urcușul pe un drum forestier pe care nu-l vom părasi până la terminarea pădurii sub Muntele Petriceaua. De la pod, în 200 m, întâlnim prima intersecţie unde cotim dreapta, în 250 m alta, cotim tot dreapta și apoi a treia unde ţinem stânga. După 500 de metri urmează a patra intersecţie unde ţinem stânga și apoi altele 2 pentru care ţinem tot stânga. Traversăm un curs de apă și la intersecţie cotim stânga. După 200 m întâlnim un hait cu marcaj. Drumul cotește spre stânga în coastă, la intersecţie ţinem stânga, apoi la 400 m urmează altă intersecţie unde virăm dreapta. Trecem pe lângă o stână, la 400 m o altă intersecţie unde continuăm înainte, apoi în 150 m alta unde cotim stânga, trecem pe lângă un izvor și apoi din nou intersecţie unde ţinem stânga. Continuam pe drumul forestier și ieșim în gol sub Muntele Petriceaua, lângă o stână pe care o lăsam pe dreapta în urcare. De la ieșirea în golul alpin, deasupra stănii, urmăm drumul timp de 20 minute și ajungem la o intersecţie unde acesta coboară la o altă stână. Noi continuăm la dreapta, cu mare atenţie la marcaj. Urmează un urcuș până sub zona crestei, marcajul în această zonă fiind aproape șters și extrem de rar. Practic, vom urma poteca pe curbă de nivel, având in faţa noastră Vf. Farcău (1.957 m). După aproximativ o oră ajungem la Lacul Vinderel.

Etape

Repedea - Cantonul Silvic Repedea - Muntele Pietriceaua - Lacul Vinderel

Descriere

Traseul 3 BA face legătura între Repedea și Lacul Vinderel, peste Muntele Pietriceaua., cu posibilitate de a continua spre Vârful Farcău (1.957 m)  Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1300 m diferențe de nivel, în cca. 4-6 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Din centrul comunei Repedea, urmărim drumul de pe valea Repedea pentru cca. 4 km și ajungem la Cantonul Silvic Repedea. De aici, drumul ne poartă la confluența cu valea Tomnatecu, unde traversăm valea Repedea la dreapta, pe un pod de lemn. Urmăm apoi un drum forestier care ne conduce în serpentine până la golul alpin de sub Muntele Pietriceaua.

Traversăm un curs de apă și continuăm la stânga, de-a coasta, trecem de o stână, apoi schimbăm direcția spre N, pe lângă un izvor și depășim Muntele Pietriceaua, trecând la dreapta de o altă stână. De aici poteca urcă accentuat și luăm ca reper Vârful Farcău (1.957 m) - marcajele sunt șterse și foarte rare - sector în care orientarea se face dificil. 

După aprox 1 h ajungem lângă Lacul Vinderel, un lac glaciar de dimensiuni mici, situat pe șaua dintre Vârful Farcău și Vârful Mihăilecu (1918 m), la 1615 m alt. Legenda spune că cine tulbură oglinda apei lacului, poate provoca o adevărată furtună în zonă. De aici se poate continua spre Vf. Farcău, printr-o zonă de gol alpin unde traversarea este expusă avalanșelor pe timp de iarnă.

Observații

În zona inferioară de padure - slab, în zona alpină - șters, foarte rar.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Repedea - M. Pietriceaua - L. Vinderel în Maramureş, Maramureşului este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului DavidK

Frumos traseu

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, August 23, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră