Touristik Label - 208MN02: Repedea - Poina cu narcise - Cabana Paltinu

Legătura Repedea - Cabana Paltinu, prin Poiana cu Narcise Tomnatecu
Traseul 2 Bandă Galbenă este traseul de legătură între comuna Repedea și Cabana Parcului Natural Munții Maramureșului (Cabana Paltin), trecând prin Rezervația Poiana cu Narcise Tomnatec - Sehleanu. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și o bună orientare în teren. Sub Culmea Plaiului - risc de avalanșe..
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
15,23km
Durată
6:00-8:00h
Urcare
1431m
Coborâre
1326m
Vârf
1618m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Începem traseul de la podul din centrul comunei Repedea. În aval, după 100 m, cotim dreapta pe o uliţă printre case, drumul urcând abrupt în serpentine și în 15 minute (după ce în toată această porţiune de urcuș nu întâlnim nici o casă), drumul cotește dreapta și intrăm într-o zonă cu case. Înainte de aceasta, cu foarte mare atenţie observăm în dreapta drumului o potecă, pe care vedem marcajul. Drumul urcă în porţiuni de șleauri și prin zone de tufăriș pe culmea Jolob. Într-un km întâlnim o intersecţie unde facem stânga, parcurgem în urcuș o altă zonă cu tufe și ajungem la o poiană de mari dimensiuni unde trecem pe lângă o stână, lasând-o pe aceasta în stânga noastră. Dupa 1 km, întâlnim o intersecţie, ţinem înainte-dreapta, apoi în 500 m alta, unde luăm stânga, traversăm o fâneaţă, ajungem la o altă intersecţie unde ţinem înainte, trecem pe lângă un sălaș, o nouă intersecţie unde facem stânga și de aici în 600 m, trecând prin dreapta Vf. Certina (1.185 m), ne intersectăm cu traseul 1 (triunghi roșu). Parcurgem poteca marcată de aici în tandem (bandă galbenă cu triunghi roșu), trecând prin dreapta culmii Vâji și a dealului Vâji (1.326m) și după ce parcurgem o poiană cu construcţii pastorale, traseul nostru o ia în dreapta prin pădurea de fag, iar traseul 1 (triunghi roșu) o ocolește prin stânga. Urmăm poteca marcată cu bandă galbenă prin pădurea de fag, după 15 min intrăm într-o poiană, iar după 200 m intrăm din nou în pădure. Urmează o altă poiană, apoi o zonă de gol cu lizieră pe partea dreaptă. În 30 minute intrăm din nou în zona de pădure, o parcurgem și după 800 m ieșim din nou în gol. Trecem o șa și intâlnim chiar lângă potecă o cruce funerară. Urcăm apoi pieptiș spre Culmea Plaiului, întâlnim pe aceasta o alta ce vine perpendicular din Capul Groșilor. O urcăm pe aceasta pe curbă de nivel, până ajungem după 500 m la o zonă cu brădet răsfirat. Aici, observăm marcajul pe o stâncă lângă potecă. Continuăm pe coasta muntelui până ieșim într-o zonă de gol. De aici, urmăm coama aproape tot drumul de coborâre (până în zona joasă de pădure). Trecem de o stână, coborâm tot pe coamă pe lângă o altă cruce funerară, intrăm în pădure și imediat observăm un foișor construit într-un fag, chiar lângă potecă. După 800 m, urmează o intersecţie cu un drum forestier. Continuăm pe acesta. Traversăm o poiană, intrăm din nou în zona împădurită și în aproximativ 40 minute ajungem în spatele Cabanei Parcului Natural Munţii Maramureșului (Cabana Paltin).

Etape

Repedea - Dealul Vâji - Șaua Tomnatecul - Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu - Culmea Plaiului - Cabana Paltinu

Descriere

 

Traseul 2 BG face legătura între comuna Repedea și Cabana Paltin, străbătând Rezervația naturală de tip floristic, faunistic și peisagistic, Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu. Deși scurt, este un traseu destul de dificil (marcaje rare), cu peste 1400 m diferențe de nivel, în cca. 6-8 h de drumeție. Iarna, accesibil  în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, expus avalanșelor pe porţiunea de traversare de sub Culmea Plaiului.

Pornim de la podul de peste valea Repedea, din centrul comunei Repedea, se urcă pe ulițe printre case, în serpentine, spre culmea Jolob. Odată ajunși pe culme, continuăm prin poieni cu pitoreşti sălaşuri de vară până în locul numit Prislop. De aici poteca ocoleşte prin dreapta Vârful Certina (1.185 m) și ajunge la intersecția cu TR (traseul 1) - ce urcă aici pe Valea Tomnatecului de la cantonul silvic Repedea.

De aici poteca urcă pe creasta dintre Vârfurile Certina şi Vâjii, prin dreapta culmii Vâji și a dealului Vâji (1.326m), traversează o pădure de fag și ajunge în poiana din şaua dintre Vârfurile Tomnatecu şi Vâjii, cu construcţii pastorale (Șaua Tomnatecu). Lăsăm TR spre Cabana Paltinu și cotim la dreapta prin pădure, spre Poiana cu narcise.

Rezervația naturală Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu (1317 m alt.) are o suprafaţă de 100 ha, propusă în anul 1994 ca rezervaţie floristică peisagistică (poiană cu narcise). Administrarea se face de către Parcul Natural Munţii Maramureşului - zonă specială de conservare. Poiana Sehleanu se află în partea sudică a vârfului Tomnatec, iar de sub acesta izvorăşte valea omonimă. Aici are loc anual, "Sărbătoarea narciselor".

Traversăm Poiana cu Narcise într-un urcuş uşor intrăm în pădurea de molid, lăsâăm în dreapta Vârful Tomnatecul (1618 m) și ajungem într-o şa marcată de o cruce funerară. De aici urcăm pieptiș în stânga spre Culmea Plaiului, unde întâlnim o potecă pastorală ce vine din Vf. Capu Groșilor (1591 m) și urcăm pe lângă un izvor până la golul alpin.

Urmăm coama Culmii Plaiului în coborâre pe la stâna din Plai, apoi trecem pe lângă o altă cruce funerară, intrăm în pădure și ținem direcţia V până în spatele Cabanei Parcului Natural Munţii Maramureșului (Cabana Paltin).

Observații

Partea de pornire - marcaj inexistent, median și pădure - slab, gol alpin - slab. În timpul iernii, se pot produce avalanșe pe porţiunea de traversare de sub Culmea Plaiului.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Repedea - Poina cu narcise - Cabana Paltinu în Maramureş, Maramureşului este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră