Touristik Label - 420MN02: sat Mara – Creasta Cocoşului

Legătura sat Mara – Creasta Cocoşului, pe Valea Hopşia
Traseul 2 Cruce Albastră face legătura între capătul vestic al satului Mara (DN 18 Baia- Mare - Sighetul Marmației) și Creasta Cocoșului, spectaculosul masiv vulcanic - o formaţiune de stâncă uriaşă, asemănătoare unei creste de cocoș, cu o panoramă deosebită. Vederi spre culmile Rodnei, Ţibles sau Maramureşului, depresiunea Maramureşului, ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,62km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
929m
Coborâre
35m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul cruce albastră porneşte din capătul vestic al satului Mara, unde podul rutier de pe drumul naţional ne indică faptul că un afluent se varsă în râul Mara. E vorba de Valea Hopşia care curge din nordul Munţilor Gutâi. O uliţă îngustă şi asfaltată serpuieşte cale de aproximativ 1,5 km printre gospodării. În dreptul ultimei case asfaltul se termină şi valea e acompaniată de un drum forestier. Pe acest drum apare şi „C” – albastru, marcaj aferent un traseu de cicloturism. De aici rămânem pe drumul forestier unde putem observa câteva drumuri de taf care se desprind din drumul mare, însă noi urmărim firul văii, urcând uşor, până într-o poiană lungă şi lată. La limita superioară a acesteia schimbăm direcţia de înaintare, iniţial spre stânga, deoarece drumul revine în pădure, dar apoi direcţia e în general tot spre S-SV. După încă 550 m metri va trebui să fim atenţi pentru că drumul mare continuă spre stânga, noi îl părăsim, coborând puţin spre pârâul pe care îl avem de trecut.  Marcajul vechi e prezent şi noi urcăm metru cu metru, pe un drum îngust pe care care probabil s-au tras lemne, au curs apele... Mai departe ajungem la o intersecţie în care marcajul de pe un fag e însoţit şi de o săgeată vopsită pe trunchi. În acest punct intrăm pe drumeagul care arată ca un tunel natural de vegetaţie. Suntem tot mai aproape să ieşim deasupra pădurii şi după încă 200 de metri acest lucru se întâmplă. Din acest punct traseul se mută pe drum înierbat şi continuând urcarea trecem pe lângă anexele a două stâne care acum sunt părăsite. Marcajele se regăsesc pe câte un bătrân fag, însă marcajul de cicloturism pe care l-am întâlnit încă de când am intrat pe Valea Hopşia e prezent şi el. O dată ce am ieşit din pădure Creasta Cocoşului a apărut pe fundal şi acum e tot mai aproape. Traseul cruce albastră se îndreaptă spre intersecţia cu marcajul bandă roşie care vine dinspre Pasul Gutâi şi, de acolo, merg împreună până la Creasta Cocoşului.

Etape

sat Mara – Valea Hopşia – intersecţie traseul BR – Creasta Cocoşului

Descriere

 

Traseul 2 CA face legătura între vatra satului Mara și Creasta Cocoșului, o grupare de stânci crenelată de vânt și ploaie, cu o proeminență stâncoasă impunătoare față de relieful înconjurător, impresionantă prin dimensiune. Un traseu relativ ușor, dar cu peste 900 m diferențe de nivel, în cca. 3.5  h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Odată ajunși în satul Mara, ne aflăm în ținutul Mara-Cosău-Creasta Cocoşului, o destinație turistică a Maramureșului istoric, cu 12 sate tradiționale, experienţe autentice, departe de stresul citadin. Traseul CA iese din sat, șerpuind pe ulița asfaltată și îngustă, printre gospodării pitorești. Când asfaltul se termină, ținem Valea Hopşia pe drum forestier însoțit și de marcaje de cicloturism ( „C” – albastru).

Urcăm uşor, până într-o poiană lungă şi lată. De aici direcția se schimbă, iar marcajele (destul de vechi) ne conduc pe un drum îngust sub Creasta Cocoșului. De aici traseul urmează un drumeag superb care arată ca un tunel natural de vegetaţie. După ce ieşim deasupra pădurii, trecem pe lângă anexele a două stâne, regăsim marcajul cicloturistic, admirăm Creasta Cocoşului pe fundal și continuăm până la intersecția cu traseul de creastă BR (traseul 1) care vine din Pasul Gutâi (legătura cu Munții Igniș) și continuă spre Munții Lăpușului. 

Urcăm susținut la golul alpin de sub Creasta Cocoșului, un masiv spectaculos ca formă și extrem de fotogenic, cu numeroase trasee de căţărare amenajate. Putem urca în câteva puncte sigure pe creastă, de unde, în zilele cu vizibilitate bună, admirăm culmile Munţilor Rodnei, Ţibles sau Maramureşului, depresiunea Maramureşului, platoul Ignişului ș.a.

Observații

Marcajul e vechi, însă poate fi urmărit.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Mara – Creasta Cocoşului în Maramureş, Gutâi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Olimpiu07

A fost absolut nemaipomenit. E primul meu traseu facut vreodata si acum dupa ce l-a  facut chiar ma simt putin vinovat ca nu m-am gandit sa incerc o asemenea aventura. Traseul este mediu, absolut deloc greu. Dupa parerea mea e un traseu extraordinar de potrivit mai ales pentru incepatori. Acum incep si eu sa ma interesez despre drumetiile montane, incep sa le prind gustul. Va doresc drumuri bune si distractive care sa va ofere satisfactii sufletesti.

Traseu încheiat la data de: 
Marţi, Iulie 28, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră