Touristik Label - 620MN15: Tarniţa Arşiţei – Vârful Mogoşa

Legătura Tarniţa Arşiţei – Vârful Mogoşa
Traseul 15 Cruce Roșie vine în completarea variantei BG dinspre Cavnic, facilitând accesul de la poalele Vf. Mogoșa (șaua Tarniţa Arşiței) pe platoul vârfului, loc panoramic cu vederi largi spre munţii Rodnei, Ţibleş, Munții Lăpuşului, platoul Ignişului ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,31km
Durată
1:00-1:15h
Urcare
254m
Coborâre
2m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Ajunşi în Tarniţa Arşiţei, cel mai probabil în urma urcuşului pe banda galbenă (Summer Time – Drumul Cătanelor), continuăm drumeţia spre Vârful Mogoşa. Stâlpul indicator din şa indică o oră până pe vârf şi de aici putem vedea unul dintre relee care se află pe Mogoşa. Încă aproximativ 200 m marcajul cruce roşie este dublat pe pietre de marcajul bandă galbenă, iar apoi rămânem doar în compania marcajului cruce roşie. Încet dar sigur avansăm spre liziera pădurii şi apoi urmăm poteca ce serpuieşte, câştigând tot mai mult în altitudine. Poteca a fost de curând curăţată de arborii doborâţi, vara lui 2018, astfel marcajul poate fi urmat fără probleme. Odată ieşiţi deasupra pădurii poteca este firavă, dar urmăm încă câţiva metri liziera în direcţia nord şi apoi ajungem la următorul marcaj. Poteca e înierbată şi-n continuare în semnele se regăsesc pe pietre, ultimul marcaj fiind situat pe o piatră mare, în proximitatea stâlpului indicator cu marcaj. Suntem pe platoul împânzit cu mai multe relee şi câteva clădiri aferente, iar altitudinea maximă a platoului e atinsă pe Vârful Mogoşa – 1246 m. Aceasta e situat în partea NE a platoului şi e însoţit de un indicator.

Etape

Tarniţa Arşiţei – Vârful Mogoşa

Descriere

 

Traseul 15 CG este legătura între șaua Tarniţa Arşiței și platoul Vf. Mogoșa, cel mai înalt din apropierea orașului Cavnic. Un traseu scurt, dar destul de solicitant, cu aprox. 250 m diferențe de nivel, în cca. 1- 1.5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Din centrul oraşului Cavnic, zona parcului, urcăm ușor pe marcaj BA (traseul 13) până la podul peste Pârâul Berbincioara (lângă complexul Summer Time). Aici se desprinde marcajul BG (traseul 14) până în Tarniţa Arşitei - pe vechiul Drum al Cătanelor și prin pădure.

Din Tarniţa Arşiței, pas de altitudine aflat între Vf. Mogoșa (1246 m) și Vf. Arșița (1050 m), urcăm de la poalele Vf. Mogoșa spre platou, luând ca reper releele acestuia. Poteca merge spre liziera pădurii, apoi șerpuiește prin pădure, câștigând altitudine. Deasupra pădurii, poteca este mai puțin vizibilă, dar urmăm marcajele de pe pietre. Un stâlp indicator ne conduce pe platoul Vf. Mogoșa, împânzit de relee și clădiri aferente. 

Pe vreme bună, de pe Vf.l Mogoșa se pot vedea Muntele Pop Ivan, Farcău şi Cearcănu din Munţii Maramureșului, Munţii Lăpuşului şi Ţibleş, munţii Rodneii şi platoul Ignişului, iar în apropiere, ne atrag atenția platoul vulcanic Gutâi cu Vf. Secătura și Dosul Minei (Mons Medius) din zona Baia Sprie.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Tarniţa Arşiţei – Vârful Mogoşa în Maramureş, Gutâi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră