Schi de tură pe platoul Vlădeasa și împrejurimi
Astăzi vă invităm pe platoul Vlădesei, cu priveliști excelente spre Rogojel și dealurile înconjurătoare, Pietrele Albe, vârful Buteasa (din Vlădeasa), vârfurile Cucurbăta Mică și Cucurbăta Mare (din Bihor), Țibleș și chiar creasta Rodnei.
Platoul Vlădesei și traseele de acces pot fi abordate relativ ușor și pentru inițiere pe schiuri de tură. Dacă condițiile din teren o permit există câteva rute care acced pe drumuri adiacente până pe platou, cu priveliști înconjurătoare și decor foarte pitoresc ce încununează efortul.
Schiul de tură reprezintă un mix de activități sportive specifice zonelor montane, îmbinând schiatul pe munte, la deal și la vale, cu activitățile de trekking, hiking și chiar escalada.
Citește și Totul despre schi de tură - sfaturi de la partenerul nostru, Decathlon România
1) Traseu de inițiere Rogojel - "vârful Vulturului" - Cabana Vlădeasa - Rogojel
Pentru acest traseu în circuit, de aprox 12 km lungime (track aici), se folosesc porțiuni din potecile de drumeție TR + BA, apoi se urcă scurt (nemarcat) prin poiana “Vulturu” (nu apare pe hărți) spre stația meteo de pe platou (1835 m), de unde se coboară spre cabana Vlădeasa (PR) și înapoi spre Rogojel (TR).
Pentru siguranța dvs, vă sfătuim să luați legătura cu Marius Florea, salvator și ghid montan, membru al asociației CAR Cluj, cel care a fost amabil și ne-a oferit căteva sfaturi utile despre echipamentul de schi de tură și riscul avalanșelor.
Citește și Despre schi de tură și riscul avalanșelor. Interviu cu Marius Florea, salvator și ghid montan
Așadar, din Rogojel părăsim ulițele răsfirate ale satului, cu schiurile în spate sau pe foci (în funcție de cantitatea zăpezii) și urmăm TR apoi drumul spre Pietrele Albe (BA).
Ajunși în prima poiană (poiana “Vulturu”) se părăsește drumul și se urcă spre vârful Vulturului - o denumire știută de schiori.
Avem ca reper stația meteo de pe platou și odată ajunși aici ne putem bucura de un ceai cald și de discuții cu meteorologii de serviciu.
Unul dintre ei este Pletea Andrei - fotograf amator și bun cunoscător al muntelui.
Cel mai înalt munte din Ucraina - Hoverla (2061 m) văzut de pe Vf.l Vlădeasa. Foto: Pletea Andrei
De pe platou se coboară pe schiuri spre cabana Vlădeasa (1400 m), cu priveliști încântătoare spre împrejurimi.
Facem o bine meritată pauză, putem servi o gustare și ne delectăm cu Azorica.
Cabana Vladeasa - foto Flaviu Negru
Azorica - foto Cabana VladeasaPână în Rogojel urmâm același marcaj TR pe care am urcat spre poiana Vulturu.
2) Traseu Rogojel - Refugiul Salvamont Vlădeasa - Vf. Vlădeasa - retur
O altă propunere - tot din Rogojel - este abordarea platoului dinspre Refugiul Salvamont Vlădeasa, cu o plimbare pe culme sau coborâri pe lângă liziera pădurii (freeride), după preferințe.
Folosim marcajele Circuitului mic al Vlădesei (PR) și urcăm spre creastă pe drumul forestier de la marginea pădurii. Odată ajunşi în creastă, facem stânga şi urmăm drumul de pe culme pentru a ajunge după aprox 2 km la staţia meteo de pe Vârful Vlădeasa.
Dacă aveți noroc de pulvăr (powder) se pot face câteva coborâri în zona "teraselor" de la liziera pădurii. Tabloul de iarnă este desăvârșit și crează dependență de dor de ducă!
3) Rogojel - Cabana Vlădeasa - Drumul Rogojanului - Pietrele Albe - retur
Tot din Rogojel se poate face un circuit, de această dată potrivit celor mai avansați, din prisma lungimii.
De această dată pornim din parcarea clasică din Rogojel și urmăm marcajul BA care se strecoară pe câteva ulițe înguste ale răsfiratului sat Rogojel. De aici traseul traversează Poiana Frânturilor şi ajunge la Cabana Vlădeasa.
În drumul spre Pietrele Albe ne bucurăm de priveliști de poveste și de imaginea dealurilor unduitoare, continuând alunecare printre brazi troieniți.
După ce trecem de panta "La Avalanșă", urcăm în culme, spre stația meteo, cu priveliști minunate spre Pietrele Albe, vârful Buteasa (din Vlădeasa), vârfurile Curcurbăta Mică și Curcurbăta Mare (din Bihor), Țibleș și chiar creasta Rodnei.
Coborârea înapoi la Cabana Vlădeasa (unde putem înnopta) se face pe marcajele Circuitului mic al Vlădesei (PR)
Dimineața se revine la Rogojel pe același traseu pe unde am urcat.
4) Refugiul Răchițele (V. Stanciului) - poiana Făget - platoul Vlădesei - panta "La Avalanșă"
Un traseu la fel de antrenant și potrivit pentru cei experimentați, la poalele Vlădesei și puțin din platou, este accesul dinspre valea Stanciului.
Dis de dimineață devreme, urcăm pe drumul forestier de pe vale până aproape de cascada Valul Miresei, unde lăsăm mașina. De aici vom înainta pe schiuri aprox 3 km urmând Valea Stanciului.
La bifurcația marcajelor PA (Circuitul mare al Vlădesei sau Circuitul mare Răchiţele) cu TG / PG (Circuitul Pietrele Albe) se părăsește valea.
Traseul urcă pe versantul stâng (dreapta geografic) al Văii Seci, trece pe lângă intrarea de la Mina Veche şi continuă prin pădure, apoi ajunge la zona de păşune numită Boaică, de unde vedem de aproape impresionanţii pereţi ai Pietrelor Albe.
Urcarea pe culmea aflată la vest de creasta Pietrelor Albe ne conduce în în poiana Făget, unde ne mai tragem sufletul.
Ne bucurăm de împărăția brazilor falnici împodobiți în straie de iarnă și căpătăm un nou suflu.
După intersecția cu Drumul Rogojanulu (BA / PR) urcăm în forță spre platoul Vlădesei pe sub brazii pudrați și prin gol alpin.
Ajungem în apropierea pantei "La Avalanșă", unde putem provita de câteva coborâri, cu Pietrele Albe sub noi.
Revenirea la mașini se face pe același traseu, din culme, pe coborârea prin poiana Făget, apoi pe Valea Stanciului.
Citește și Din Padiș spre înălțimile Vlădesei, pe schi de tură
Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind platoul Vlădesei cu harta de drumeție MN 13 Munții Vlădeasa https://bit.ly/2yaM7a8
Redactare și format: Manu Muntomanu
Photo credit: ©Alina Cîrja - Banda Roșie