Touristik Label - 713MN07: Cabana Vlădeasa-V. Stanciului-Pietrele Albe-Cabana Vlădeasa

Circuitul mare al Vlădesei, vizitând Cascada Răchițele și Pietrele Albe
Traseul 7 Punct Albastru este circuitul mare al Vlădesei / circuitul Răchițele, traseu care vizitează masivul Pietrele Albe, rezervația speologică Peștera Vârfuraşu, V. Stanciului (cu Cascada de la Tău și celebra Vălul Miresei) ș.a. Traseu potrivit turiștilor cu experiență și bine antrenați, cu bune cunoștințe de orientare în teren.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
30,62km
Durată
12:00-13:00h
Urcare
1472m
Coborâre
1465m
Vârf
1529m

Tabs

Indicaţii de orientare

Circuitul mare al Vlădesei sau Circuitul mare Răchiţele: traseul porneşte de la Cabana Vlădeasa şi merge pe drumul ce duce în satul Rogojel, împreună cu marcajul triunghi roşu. De îndata ce se iese din pădure, marcajul coteşte spre dreapta, şi coboară spre Valea Răcadului. De aici continuăm coborarea pe drumul de pe vale până aproape de punctul de confluenţă al Văii Răcadului cu Valea Zănoghii, unde cotim spre dreapta pe un drum lateral evident. La scurt timp traversam Pârâul Zănoaga şi începem o urcare susţinută pe un drum forestier abrupt. Drumul iese în păşunea de pe culmea dealului, iar traseul continuă spre dreapta, spre câteva gospodării izolate din satul Frăsinet. Traseul continuă prin spatele unei stânci numite Biserica Frăsinetanilor sau Pietrocul cu Cruce şi apoi coboară spre Valea Cetăţii, unde va trece pe la baza stâncii menţionate anterior. Coborând pe drumul de pe vale, cotim la dreapta la prima intersecţie, loc în care se află cantonul silvic, şi după câţiva metri o luăm la stânga pe o potecă ce urcă prin pădure de-a lungul unei mici văi. Sus, ieşim într-o poieniţă pe care o traversăm în lung şi apoi intrăm din nou în pădure. La scurt timp vom lăsa pădurea în urmă şi vom ajunge într-o zonă deschisă unde vom găsi un drum pe care vom continua spre dreapta, traversând alternativ păduri şi păsuni. Trecem de locul de obârşie a Pârâului Gingineasa şi apoi, în punctul în care drumul coteşte 90 de grade spre stânga, continuăm pe drumul discret care merge înainte şi care coboară pe cealalaltă parte a dealului. La prima intersecţie întâlnim marcajul PR şi cotim spre dreapta. Urmând acest drum vom trece prin Poiana Lespezi şi apoi vom ajunge la drumul forestier de pe Valea Stanciului, la câţiva metri de Refugiul Salvamont Răchiţele. Din acest punct traseul continuă pe drum pe direcţia amonte, trece de Cascada de la Tău şi tot urcă până când, într-o intersecţie de drumuri forestiere, coteşte puternic spre dreapta şi se îndreaptă spre Pietrele Albe. Drumul ne duce până în dreptul Pietrelor Albe şi apoi continuă pe drumul din spatele acestora, având traseu comun cu marcajele BA şi PA. La capătul acestui drum, numit de localnici „Drumul Rogojanului”, vom găsi Cabana Vlădeasa şi astfel vom încheia circuitul.

Etape

Cabana Vlădeasa-Valea Zănoghii-Dosu Răcadului-Valea Cetăţii-Valea Stanciului-Pietrele Albe-Dealul Petrieni-Cabana Vlădeasa

Descriere

Traseul 7 PA face legătura între Cabana Vlădeasa și cascada Răchițele - Vălul Miresei, pe un circuit care vizitează de asemenea Pietrele Albe, impunător masiv de marmură. Este un traseu dificil, într-o drumeție cu peste 2500 de m diferențe de nivel, în aprox. 12 - 13 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Cabana Vlădeasa (cca.1430 m alt) este accesibilă tot timpul anului, chiar și cu mașina pe varianta Bologa - Săcuieu - Rogojel - Cabana Vladeasa (drum de tara, pietruit, pentru mașini cu garda înaltă). Este principala bază de acces spre Vf. Vlădeasa, Pietrele Albe, rezervația speologică Peștera Vârfuraşu, V. Stanciului (cu Cascada de la Tău și celebra Vălul Miresei) ș.a. La pas ajungem fie pe traseul de creastă BA dinspre Bologa (traseul 1), pe varianta CA (traseul 2) - dinspre Valea Drăganului, TR (traseul 3) - dinspre Rogojel, ori, mai rar, TA (traseul 4) - dinspre Lacul Drăgan (Floroiu), din Gura Zârnii. 

Așadar, pornim de la Cabana Vlădeasa alături de marcajul TR (traseul 3), prin pădure, în primă fază pe drumul de țară spre satul Rogojel, apoi facem dreapta spre Valea Răcadului, de unde urmează drumul pe vale, trecând de un canton forestier, până aproape de punctul de confluenţă al Văii Răcadului cu Valea Zănogii. Aici găsim un drum lateral evident care urcă susținut pe culmea dealului, unde se întâlnesc câteva gospodării izolate din satul Frăsinet.

Continuăm printre stânci răzlețe, apoi trecem prin spatele unei stânci numite Biserica Frăsinetanilor sau Pietrocul cu Cruce și ajungem la cantonul silvic de pe Valea Cetății (capătul drumului Scrind - Frăsinet), aflat la baza stâncii. 

De aici traseul urcă prin pădure, traversează o poieniţă și iese la o zonă de păduri şi pășuni, la obârşia Pârâului Gingineasa, având la un moment dat o frumoasă priveliște asupra versantului opus al Văii Cetăţii, cu piscurile stâncoase pe sub care am trecut mai devreme, extrem de pitorești.

Odată ce întâlnim marcajul PR (traseul 8) - Circuitul mic Răchițele, continuăm spre dreapta, lăsând în urmă Poiana Lespezi, cu acces la Vf. Lespezi (traseul 9), apoi o culme cu câteva lespezi stâncoase. și ajungem la drumul forestier de pe Valea Stanciului, lângă Refugiul Salvamont Răchiţele. Cu abatere pe drumul forestier în jos, se ajunge la firul apei, de unde putem admira frumoasa cascadă, în trei trepte, pe cca. 30 m. Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei este una dintre cele mai frumoase din România, datorită unei marmite adânci cu diametrul de 5 m, care asigură o dispersie a apei, asemănător unui voal. Este vizitată atât vara cât și iarna de iubitorii sporturilor extreme, când peretele stâncos îngheață.

Traseul nostru urcă continuu, trece de Cascada de la Tău și ajunge la rezervația speologică Peștera Vârfuraşu sau Peştera cu Bănci (1236 m alt), desfăşurată pe o lungime de peste 4500 m, cu o denivelare de peste 40 m. Peștera nu este deschisă pentru vizitare, rezervaţie ştiinţifică, grad de protecţie A  Se remarcă prin peisajul subteran deosebit, galeria fosilă reprezentând o diversitate de speleoteme, dominate de stalactite, draperii şi depuneri de montmilch (material moale). 

Facem ocolul rezervației și ajungem la o intersecţie de drumuri forestiere, unde luăm direcția spre Pietrele Albe. Aici întâlnim BA (traseul 1) spre Piatra Tâlharului și PR, circuitul mic al Vlădesei (traseul 6). Pietrele Albe reprezintă un complex calcaros cu o mulţime de peşteri, avene şi pereţi verticali, fiind unul dintre locurile cele mai căutate de pasionații sporturilor de stâncă (alpinism şi escaladă), cu altitudinea maximă în Vf. Piatra Grăitoare (1557 m). Cu o abatere de 20 de min. de la traseul nostru se poate ajunge la punctul de belvedere de pe Pietrele Albe. Traseul comun  (PR, BA, PA) urmează un drum forestier larg (Drumul Rogojanului) ce ține în linii mari curba de nivel și care ne va duce în cca. 1.- 1.5 h (5 km) înapoi la cabana Vlădeasa.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Vlădeasa-V. Stanciului-Pietrele Albe-Cabana Vlădeasa în Vlădeasa, Cluj este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră