Circuit Transfăgărășan - Fereastra Zmeilor - Podragu

Trasee montane scurte și ușoare sau trasee dificile? În Munții Făgărașului găsești de toate.
Munții Făgărașului
  • Vrei să cunoști un traseu spectaculos cu o dificultate medie din Munții Făgărașului?
  • Vrei să afli mai multe despre câteva atracții turistice ale Munților Făgărașului?
  • Vrei să afli de ce Refugiul Fereastra Zmeilor este unul dintre cele mai bune puncte de belvedere din Munții Făgărașului?
  • Vrei să știi ce este acela un lac de potcoavă nivală și unde îl poți vedea în Munții Făgărașului?
  • Dacă vrei să afli răspunsul la toate aceste răspunsuri vino cu noi într-o frumoasă drumeție pe potecile Munților Făgărașului, folosind harta de drumeție  MN07 - Harta de drumeţie a Munţilor FĂGĂRAŞ ediţia a 3-a

Panoramă de pe Vf. Arpașul Mare spre vest

              Traseul: Transfăgărășan (sud) – Fereastra Zmeilor – Șaua Podragului – Cabana Poadragu - Şaua dintre Lacuri - Fereastra Zmeilor – Transfăgărășan (sud)

  Munții Făgărașului probabil că au cele mai numeroase și diverse trasee montane marcate din Carpații României, de la trasee scurte și ușoare până la trasee cu grad de dificultate ridicat. Unele dintre aceste trasee se pot parcurge în circuit, fără să repeți la întoarcere aceeași potecă. Unul dintre acestea este traseul: Transfăgărășan (sud) – Fereastra Zmeilor – Șaua Podragului – Cabana Poadragu - Şaua dintre Lacuri - Fereastra Zmeilor – Transfăgărășan (sud). Te duci pe sus și vii pe jos, sau invers. În orice sens ai parcurge acest traseu, atât pe sus cât și pe jos, spectacolul muntelui va fi garantat: vârfuri cu vederi spectaculoase, lacuri pitorești de un albastru închis sau turcoaz, arcade, custuri și urme de gețari sunt doar câteva dintre secretele pe care  muntele ți le v-a dezvălui.

Panoramă cu Lacul Podragu

Citește și Clasic de Făgăraș - De la Podragu spre Bâlea Lac

Date tehnice

Distanță: aprox. 17 km; diferență de nivel: aprox. 1500 m; timp: 9-11 ore; surse de aprovizionare cu apă: izvor Ref. Fereastra Zmeilor, izvor Iezer Podu Giurgiului, Cabana Podragu (posibil ca izvoarele să fie dificil de reperat).

Etape:

Triunghi Galben - Transfăgărăşan - Refugiul Fereastra Zmeilor - Fereastra Zmeilor; 1-1:30 ore;

Bandă Roșie – Fereastra Zmeilor - Saua Podragului; 2:30-3 ore

Triunghi Roșu – Șaua Podragului – Cabana Podragu; 0:30 oră

Cruce Albastră - Cabana Podragu - Şaua dintre Lacuri - Fereastra Zmeilor; 2:30-3:30 ore

Traseul poate fi făcut și de la Lacul Bâlea

Triunghi Albastru - Lacul Bâlea - Şaua Capra; 0:45-1 oră;

Bandă Roșie – Șaua Capra – Fereastra Zmeilor; 1:30-2 ore;

Panoramă cu Căldarea Podragu

Descriere

  • Traseul - dus: Transfăgărășan - Refugiul Fereastra Zmeilor - Fereastra Zmeilor - Trei Pași de Moarte - Monumentul Nerlinger - Parul de Fier - Vf. Mircii - Iezerul Podu Giurgiului - Curmătura Podragului - Cabana Podragu.

Traseul pornește la aproximativ 800 m după Cascada Capra, înspre Hotel Capra, dintr-o serpentină în care șoseaua trece peste râul Capra (aprox. 1660m). În acest punct există și loc de parcare. Poteca urcă spre nord, paralel cu pârâul Capra, pe un drum pe care se poate urca și cu mașina încă aproximativ 1 km. Urcușul este domol la început până la morenele de la gura Căldării Estice a Circului Fundu Caprei. De aici poteca se orientează spre dreapta (est) urcând susținut, cca 20 min., până la Refugiul Fereastra Zmeilor (2040 m). În apropierea refugiului poteca străbate o zonă cu morene parțial înierbate și după un alt urcuș susținut ajunge în cca 20 de minute în poteca Bandă Roșie a crestei principale, la Fereastra Zmeilor (2175 m.) Aceasta este situată chiar în Portița Arpașului, locul din care se desprinde spre nord poteca Cruce Albastră, pe care ne vom întoarce. Noi vom continua pe Bandă Roșie spre est, parcurgând custura amenajată cu lanțuri și cabluri de asigurare de la Trei Pași de Moarte. După acest loc poteca ocolește pe la nord Vf. Arpașu Mic și ajunge din nou în creasta principală la Monumentul Nerlinger (2291 m). După monument urmează o porțiune de creastă domoală și plăcută, care vă așterne la picioare spre sud Lacul Buda, iar spre nord blânda Căldare a Vârtopului. Poteca traversează pintenul de la Parul de Fier (2316 m), coboară în Șaua Vârtopului (2287 m) și continuă cu lungul urcuș spre Vf. Mircii (2470 m). Acesta poate fi traversat chiar peste vârf sau ocolit pe la nord. Înainte cu 200 m de Vf. Mircii, dacă vă abateți 130 m spre nord de la potecă, puteți urca și pe Vf. Arpașu Mare (2468m). Pentru perspectivele oferite, puțin diferite față de Vf. Mircii, merită din plin. De pe Vf. Mircii se coboară abrupt până la Lacul Podu Giurgiului (2270 m), loc bun pentru campare, unde se mai pot vedea ruinele fostului refugiu Podu Giurgiului. La vest de lac există și un izvor pentru completarea rezervelor de apă. De la Lacul Podu Giurgiului poteca urcă moderat până în Șaua Podragu (2301 m). În această șa, din marcajul Bandă Roșie, se desprinde poteca  Triunghi Roșu care coboară spre Cabana Podragu (2136 m).

Punctul de intrare pe traseu de pe Transfăgărășan

Drumul de pe Valea Fundu Caprei

Vf. Capra și Portița Arpășelului

Creasta Arpășelului și morenele din Căldarea Fundu Caprei.

Valea Fundu Caprei văzută de pe morene spre aval.

Refugiul Fereastra Zmeilor și Vf. Mușeteica

Vechiul Refugiu Fereastra Zmeilor 

Refugiul Fereastra Zmeilor și Creasta Vârtopel - Arpășel

Morenele din Căldarea Estică Fundu Caprei

Fereastra Zmeilor 

Indicator spre Lacul Podragu pe Cruce Albastră

Spre sud - Refugiul Fereastra Zmeilor văzut din zona La Trei Pași de Moarte

Spre nord - Căldarea Pietroasă a Arpașului

Citește și Povești de drumeție din Făgărașul Nordic

La Trei Pași de Moarte

Vârfurile Capra, Vânătoarea lui Buteanu, Urechile de Iepure și Turnul Vârtopel văzute de La Trei Pași de Moarte

Monumentul Nerlinger

Vf. Buda

Lacul Buda

La Paru de Fier, Vf. Arpașu Mare și Vf. Mircii

Lacul și Vf. Buda

Vf. Arpașu Mare

Iezerul Podu Giurgiului văzut de sub Vf. Arpașu Mare

Spre vest de pe Vf. Arpașu Mare. Se văd și vârfurile Negoiu și Lespezi

Citește și Spre Vârful Negoiu prin Custura Sărății

Citește și Spre Vârful Ciortea - reduta Făgărașilor vestici

De pe Vf. Mircii spre vest, spre Negoiu și Lespezi

Citește și Cetatea de Lespezi și Vf. Cornul Călțunului - Făgăraș

Vf. Vânătarea lui Buteanu văzut de pe Vf. Mircii

Abrupta coborâre de pe Vf. Mircii spre Lacul Podu Giurgiului

Lacul Podu Giurgiului

Vf. Moldoveanu și Vf. Viștea Mare

Citește și Clasic de Făgăraș - Vârful Moldoveanu prin Valea Rea

Vf. Moldoveanu reflectat în Lacul Podu Giurgiului

Privind în urmă spre vârfurile Mircii și Arpașu Mare

Șaua Podragului și Vf. Tărâța

Citește și Făgăraș de primăvară - La brândușe pe Valea Sâmbetei

Un lac din Căldarea Podragului

Un lac din Căldarea Podragului

Căldarea Podragului

Cabana Podragu

Un lac de potcoavă nivală de lângă Lacul Podragu

Un lac unic în România

Frumoasa morenă nivală

Bunătăți de la munte

Lacul și Cabana Podragu

  • Traseul - întors: Cabana Podragu - Șaua dintre Lacuri - Strunga Podrăgelului - Portița Frunții - Fereastra Zmeilor - Refugiul Fereastra Zmeilor - Transfăgărășan.

După un popas la cabană și o plimbare pe malul frumosului lac, urmează în întoarcerea prin căldările superioare ale Complexului Glaciar al Arpașului. Cine speră că traseul  Cruce Albastră prin căldări este mai puțin solicitant decât cel de creastă, va fi dezamăgit să afle că acesta are urcări cu diferențe de nivel mai mari, de peste 200 în oricare sens. Plecăm de la Cabana Podragu (2136 m) spre sud, pe poteca  Triunghi Roșu, din care, după aproximativ 200 m, se desprinde spre dreapta (vest) poteca marcată cu  Cruce Albastră. Aceasta urcă spre Șaua dintre Lacuri (2269 m) vreme de aprox 20 min. Din această șa se deschide o perspectivă deosebită atât spre est cât și spre vest. Spre vest se pot vedea Căldarea Podrăgelului cu lacul ei, muchia nordică a Arpașului Mare, Vf. Arpașul Mic, Vf. Vânătoarea lui Buteanu, Vf. Lespezi, Vf. Negoiu și capătul traseului de la Fereastra Zmeilor. Din șa poteca coboară abrupt aproximativ 200 m până în Căldarea Podrăgelului , traversând treaptă de deasupra lacului și urcă apoi, vreme de 15 minute, până într-o șa a Muchiei Arpașului Mare. Din această șa se poate vedea următoarea urcare, cea mai lungă (aprox. 200 m diferență de nivel) până în Portița Frunții. Portița separă Căldărușa Frunții de Căldarea Pietroasă a Arpașului.  În continuare poteca ocolește această ultimă căldare și urcă în Portița Arpașului, la Fereastra Zmeilor, închizând astfel bucla traseului. Pentru a ne întoarce la locul de pornire urmăm spre sud marcajul  Triunghi Galben, pe la Refugiul Fereastra Zmeilor și Valea Fundu Caprei.

Cabana Podragu - punct de pornire pe traseul Cruce Albastră

Lacul Podragu văzut din Șaua Lacurilor

Din Șaua Lacurilor spre vest.

Citește și Spre Reduta Suru - vârful dominant al Făgărașilor vestici

Lacul Podrăgel văzut din Șaua Lacurilor

Căldarea superioară a Podrăgelului

Lacul Podrăgel

Acul Revolver văzut din zona Portiței Frunții 

Citește și Pe muchia Drăgușului, la întrecere cu norii

Un turist pe Custura La Trei Pași de Moarte

Custura La Trei Pași de Moarte

Citește și Spre Vârful Negoiu prin Custura Sărății

Fereastra Zmeilor și Vf. Podragu

Fereastra Zmeilor

Urechile de Iepure

Punctul de pornire și sosire al acestei ture

Punctele deosebite ale traseului: arcada Fereastra Zmeilor, custura La Trei Pași de Moarte, Vf. Arpașu Mare (abatere 150 m spre N de la traseu), Vf. Mircii, Iezerul Podu Giurgiului, Lacul Podragu, Lacul Podrăgel.

  • Refugiul Fereastra Zmeilor

 Primul refugiu din Căldarea Estică a Circului Fundu Caprei, situat la 20 de minute sud de arcada Fereastra Zmeilor, a fost ridicat în vara anului 1986. Este cunoscutul refugiu vopsit în roșu, aflat acum într-o totală ruină. Al doilea refugiu din această căldare pietroasă, aflată la baza Vârfului Arpașul Mic (2461 m), a fost ridicat în anul 2010 și este din tablă albă, mai modern și mai încăpător decât cel vechi. Acesta se află la o altitudine de 2040 m și are o capacitate de 20 de locuri. Chiar deasupra acestuia, spre SE, s-a amenajat o platformă heliport pentru intervenții rapide în zonă. La 5 minute spre vest de Refugiu se găsește un izvor. Zona de belvedere de la acest refugiu este rar întâlnită în Carpați. Spre nord se poate vedea renumita creastă zimțată Vârtopel-Arpășel și arcada Fereastra Zmeilor. Mai spre est creasta continuă cu custura din zona La Trei Pași de Moarte. Spre est Căldarea este închisă de Vârful Arpășel și creasta crenelată a acestuia. În partea opusă, spre vest, refugiul domină căldarea principală de la Fundu Caprei de la o înălțime de peste 200 m, iar dincolo de ea se pot vedea vârfurile apropiate Vânătoarea lui Buteanu și Capra. Acestea sunt continuate spre sud cu Piciorul Caprei, unde se poate distinge mica siluetă a Acului Revolver. Spre sud privirile curg odată cu apa Pârâului Capra, aflat la izvoarele Argeșului, ocolind zidul vărgat al Vârfului Mușeteica.

Refugiul Fereastra Zmeilor

  • Fereastra Zmeilor

Fereastra Zmeilor este un important reper al crestei principale a Munților Făgărașului. Este situată în Portița Arpașului, la altitudinea de 2175 m, în locul unde poteca crestei principale a Munților Făgărașului intersectează potecile Cruce Albastră spre lacurile Podrăgel și Podragu și Triunghi Galben, care coboară spre Căldarea Fundu Caprei pe la Refugiul Fereastra Zmeilor. Arcada Fereastra Zmeilor este formată într-un mic petic de calcare cristaline intercalate în cadrul rocilor metamorfice ale Munților Făgărașului. Privind custurile din zona Ferestrei Zmeilor chiar ai impresia că este o zonă bântuită de ființe uriașe cu forțe supranaturale. Atât spre vest cât și spre est se înșiruie custuri care separă căldările nordice de cele sudice sau văile nordice între ele: Creasta Vârtopel-Arpășel, custura La Trei Pași de Moarte, Custura Arpașului Mic, Creasta Albotei sunt doar cele mai cunoscute.

Fereastra Zmeilor

Fereastra Zmeilor

  • Iezerul Podul Giurgiului

Este un mic lac glaciar de situat la sudul crestei principale, la altitudinea de 2270 m. Are o suprafață de 2200 mp și adâncimea de aproximativ 3 m, fiind situat la baza Vârfurilor Arpașu Mare (2468 m) și Mircii (2470 m). Datorită altitudinii mari la care se află și a umbrei oferite de vârfurile apropiate, lacul este acoperit de gheață uneori până la finalul lunii iulie. Poteca turistică, Bandă Roșie, a crestei principale trece chiar pe la limita lui estică. Între anii 2010-2012 aici a existat un refugiu, acum complet distrus (avalanșă). La vest de lac un mic izvor care-l alimentează poate fi folosit uneori ca sursă de apă.

Iezerul Podu Giurgiului

  • Lacul Podragu

Este al doilea lac după dimensiuni din Munții Făgărașului după Lacul Bâlea. Este situat în Căldarea Podragului alături de alte câteva ochiuri de apă, cum ar fi Podragu Mic sau un mic lac separat de Lacul Podragu printr-o morenă nivală sub forma unei potcoave. Lacul Podragu este situat la altitudinea de 2136 m, are adâncimea de 16 m și suprafața de aproximativ 3 hectare. Este populat de păstrăvi, dovadă fiind micile cerculețe care se formează suprafața apei, vizibile când îl privești de sus. Pe malul lui se poate campa cu cortul, dar poți găsi cazare și la Cabana Podragu.

Lacul Podragu

  • Lacul Podrăgel

Un mic și foarte pitoresc lac glaciar din M. Făgărașului, situat la altitudinea de 2000 m, la vest de marele Podragu. Privindu-l de pe poteca Cruce Albastră, te uimește felul în care stă suspendat, zăgăzuit de morena glaciară, deasupra unui prag glaciar de peste 500 m înălțime.

Lacul Podrăgel

Sperând că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture în natură, te îndemnăm să descoperi singur Munții Făgărașului, cu  MN07 - Harta de drumeţie a Munţilor FĂGĂRAŞ ediţia a 3-a

Redactare, format și fotografii: Daniel Morar