Început de Decembrie la poalele Pietrei Secuiului

Depresiunea Trascăului e o zonă minunată pentru plimbări de familie și fotografii de colecție
Piatra Secuiului in culori de toamna-iarna - Manu Muntomanu

Luna Decembrie vine ca o răsplată pentru toată munca depusă de-a lungul anului. Acum e momentul pentru drumeții în familie sau cu prietenii, pentru relaxare și aer curat de munte. Vin sărbătorile de iarnă cu timp mai mult pentru noi. 

Armonie perfecta de culori toamna-iarna - © Manu Munțomanu

Rimetea (Torockó) - satul secuiesc de la poalele Pietrei Secuiului

Munții Apuseni se dovedesc adesea foarte potriviți pentru drumețiile ușoare de sfârșit de an. Asta deoarece sunt munți cu altitudini medii, destul de ușor accesibili și un areal cu un potențial turistic deosebit - cu numeroase oaze de relaxare departe de aglomerația urbană. 

Citește despre Stațiunea Băișoara și Muntele Băișorii

Zone ca Arieșeni, Scărișoara, Vălul Miresei (Răchițele), Băișoara, Valea Arieșului ori Depresiunea Trascău sunt vizitate an de an pentru diferite atracții, fiecare cu farmecul lor.

Citește despre cătunul Dumești și Vânătările Ponorului (cu Cascada Dalbina)

Dar poate cel mai apreciat loc din Apuseni este zona Rimetea - Colțești - Cheile Aiudului  - o veritabilă bijuterie turistică.

Cetatea Coltești  - © Levi Bagy Photography

Satul Rimetea este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania, atât din punct de vedere al mediului înconjurător, cât şi al construcţiilor din sat. Este un exemplu al faptului că salvarea unui patrimoniu poate deveni motor de dezvoltare.

Citește despre Satul Colțești și Cetatea Colțești (Cetatea Trascăului)

Despre satul secuiesc de la poalele Pietrei Secuiului și potecile turistice ce vizitează acest areal, cu idei de drumeții și posibilități de cățărare ori zbor cu parapanta.

Citește despre Traseele de drumeție din zona Rimetea

Un bonus deosebit este apropierea de Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii), mai puțin explorată de iubitorii de munte.

Cheile Aiudului - © Levi Bagy Photography

Citește și Cheile Aiudului (Vălișoarei) - ținutul de calcar de lângă Piatra Secuiului

Dacă încă nu te-ai convins despre frumusețea locului chiar și acum la început de iarnă, avem pentru tine o propunere de drumeție ușoară, cu belvederi fermecătoare

Traseu scurt Rimetea (Torockó) - belvedere Vârful Păcii

O astfel de plimbare ușoară urcă deasupra satului, către pădurea vârfului Ardașcheia, pe un drum de căruțe folosit de parapantiști la accesul spre locurile de lansare de pe stâncile de deasupra Pădurii Oprite. 

 Deasupra satului Rimetea - © Manu Munțomanu

De la fântâna din centrul satului, urmăm marcajul Bandă Roșie pe ulița satului, trecând de o mică terasă și câteva din pensiunile satului (din cele peste 40 unități de cazare din comună). Ieșim în partea nordică a satului și începem să urcăm spre o mică poieniță unde se găsesc câteva rulote ale apicultorilor și vetre de camping. 

Piatra Secuiului se ridică măiestru - © Manu Munțomanu

Ruginiul se impleteste armonios cu prima zăpadă - © Manu Munțomanu

Ținem BR spre stânga și urcăm mai susținut panta care ne apropie de liziera pădurii, frumos conturată. 

 Poarta dintre iarnă și toamnă - © Manu Munțomanu

Lumini si umbre - © Manu Munțomanu

Ieșim într-o șa de unde se deschide panorama superbă spre Cheile Aiudului și satul Colțești. La granița dintre toamnă și iarnă acest loc poate fi extrem de fotogenic. 

Toamna iarna spre Vf Pacii - © Manu Munțomanu

Aci BR continuă pe la liziera pădurii în urcare spre Vf. Ardașcheia, în timp ce Vf. Păcii se află la stânga, ca un veritabil turn de observație spre satul Rimetea și Piatra Secuiului.

 Urcare spre Vârful Păcii - © Manu Munțomanu

Poteca spre Vârful Păcii - © Manu Munțomanu

 Rimetea, satul de la poalele Pietrei Secuiului - © Manu Munțomanu

Cei care au o condiție fizică mai bună, pot încerca și urcarea sprintenă pe marcaj Cruce Albastră (aprox. 1.5 h) până în șaua dintre Colții Trascăului și Piatra Secuiului (1050m), cu priveliști superbe spre cele două.

Poteca spre sau dintre Colții Trascaului și Piatra Secuiului - © Robert Dogaru

Vedere spre Colții Trascăului - © Robert Dogaru

Atenție! Pe zăpezi mari, acest sector necesită echipament de iarnă (colțari și piolet), asigurări și o condiție fizică peste medie. Însă satisfacția este pe măsură.

 

Urcarea spre șaua de sub Piatra Secuiului - © Robert Dogaru

Colții Trascăului la granița dintre toamnă și iarnă - © Robert Dogaru

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru un viitor concediu activ, descoperind zona Depresiunii Trascău și impresionantele ei atracții cu harta de drumeție MN 10 Munții Trascăului.   

Citește și Plimbări de iarnă în zona Muntele Băișorii - Buscat, județul Cluj

Redactare și format: Manu Muntomanu