Traseul 7 CA face legătura între localitatea Rimetea și localitatea Vidolm, urcând peste Muntele Piatra Secuiului, apoi coborând în Depresiunea Trascău pentru a traversa văile dintre Vf. Ardașcheia și Ugerului către Valea Arieșului. Este un traseu solicitant, cu peste 1500 m diferențe de nivel, în aprox. 8 - 9 h de drumeție. Segmentul Rimetea - Piatra Secuiului este cel mai folosit de turiștii atrași de măreția acestui munte cu vederi pitorești. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
Traseul pornește din centrul comunei Rimetea, trece peste pârâu, apoi urcă treptat printre terasele agricole, la poalele Pietrei Secuiului, la Râpa Mare. Văzut de jos, drumul ce urcă pare sa fie foarte greu, într-un urcuș solicitant printr-un jgheab, pe alocuri, cu grohotișuri. De aceea, se recomandă parcurgerea traseului în două etape: Rimetea - Piatra Secuiului - Colțești; respectiv Colțești - Pârâul Muntelui - Vidolm.
Observăm cu coada ochiului Portalul Kőluk / Grota Studenţilor (traseul 9) și după mai bine de 1 h de urcuș, ajungem în șaua dintre Colții Trascăului și Piatra Secuiului, Ia 1050 m, furați de priveliștea tot mai cuprinzătoare asupra împrejurimilor și a peisajului stâncos mai impozant decât ne-am fi așteptat. În șa se intersectează magistrala BR a Apusenilor - sectorul Trascăului (traseul 1) care urcă de aici (N) peste Colții Trascăului.
Din șa, CA are două variante: fie pe creasta Pietrei Secuiului, fie pe un drumeag care ocolește Piatra Secuiului pe la E. Este păcat să nu abordați prima variantă care atinge Vf. Piatra Secuiului (1129 m) o perspectivă largă asupra împrejurimilor, de o rară frumusețe. Pitorescul sat Rimetea pare privit din avion, în timp ce la stânga putem observa impozantele ruine ale fostei cetăți a familiei Thoroczkay (cetatea Colțești).
Parcurgem creasta spre S, cca 1.5 km, apoi coborâm abrupt până între terenurile cultivate, de unde un drumeag ne conduce în satul Colțești. Din centrul localității, vom urmări strada care merge până Ia capătul satului, pe un parcurs scurt comun BA (traseul 5). Lângă un stâlp indicator, lăsăm BA la stânga și continuăm spre NVt, pe drum, urmând în amonte valea Pârâului Muntelui, având la stânga impozantele ruine ale Cetății Colțești, construită între anii 1253 și 1275. Urcăm prin pădurea de fag și intersectăm din nou traseul BR (traseul 1) - ce trece pe sub Vârful Ardașcheia în direcția platoului Bedeleu - și ajungem pe un drum folosit la transportul lemnelor, care conduce în șaua dintre Vf. Ardașcheia și Vf. Ugerului.
Din șa pornește o potecă PR (marcaje vechi) ce urcă pe Vârful Ugerului (1285 m), de unde avem o priveliște extraordinară asupra Văii Arieșului și asupra versantului sudic al Munților Gilăului, cu amfiteatrul stâncos Scarița Belioara.
Ultima porțiune a traseului continuă spre N, în coborâre pe o vale largă spre Vidolm (cca. 1.5 h), la început prin pădure, apoi prin fâneţe și mici pâlcuri de copaci, de-a lungul unui pârâu pe care-l trecem de mai multe ori. Mai jos, poteca devine drum și intră în satul Vidolm, pe care îl străbate până Ia podul peste Arieș, la drumul național din Defileul Arieșului.
Comentarii
Niste locuri minunate! Aproape tot ce trebuie sa stii despre satul Rimetea si Coltii Trascaului din Muntii Apuseni: https://www.plecatideparte.ro/satul-rimetea-piatra-secuiului-obiective-trasee-merita-vizitate/ Informatii, fotografii si FILM