Început de iarnă pe Vf. Dâmbău, cel mai înalt din Trascău

Trascăul reprezintă o unitate extrem de diversificată ca peisaj, cu un potențial turistic remarcabil.
 Cover Varful Dambau, Muntii Trascau - Marius Turc

Munții Trascău sunt o grupă bine delimitată a Munților Apuseni, parte a Carpaților Occidentali. Sunt orientați oarecum transversal între Valea Ampoiului, la sud, și Valea Racilor (Turenilor), la nord. Priviți dinspre Culoarul Mureșului, ei își dezvăluie profilul impunător, cu Piatra Cetii şi Piatra Craivii, crenelate și impozante. Ai crede că depășesc 1800 m, asemeni Bihorului. Totuși Munții Trascău au înălțimi sub 1.400 m.

Citește și Trascău de toamnă - Piatra Craivii și Iezerul Ighiel

Cele mai vizitate obiective din Trascău sunt Piatra Secuiului, Cheile Turzii, Cheile Vălișoarei ori Abruptul Bedeleului. Masivul este împărțit între două județe: partea de nord revine județului Cluj, centrul și sudul, județului Alba. Pentru clujeni, Cheile Turzii, Cheile Turului și Cheile Borzești, sunt prilej de drumetii la pas, recomandate pentru familii. 

Citește și Drumeții de toamnă - Cheile Turzii și Cheile Turului (Tureni)

 Început de iarna la Piatra Secuiului - © Manu Muntomanu

Însă adevăratele comori ale Trascăului se găsesc în județul Alba. Pe lângă Piatra Secuiului, Cheile Râmețului sau Cheile Aiudului, mai cunoscute, aici găsim Cheia Mănăstirii, Cheile Cetii, Piatra Cetii, Poienile cu narcise de la Tecșești, Cheile Gălzii, Piatra Bulzului, Cheile Întregalde, platoul carstic Ciumerna, Iezerul Ighiel, Piatra Craivii, Cheile Tecşeştilor, Cheile Geogelului, Cheile Piatra Bălţii, Cheile Pravului ș.a.

Citește și Drumeții din zona V. Gălzii - Întregalde (Trascău)

Cheile Aiudului - © Levi Bagy Photography

Citește și Cheile Aiudului (Vălișoarei) - ținutul de calcar de lângă Piatra Secuiului

Vârful Dâmbău, cel mai înalt din Trascău, aproape de Zlatna

La limita sudică a masivului Trascău, găsim orașul Zlatna, vechi centru aurifer exploatat încă de pe vremea dacilor și romanilor, când împăraţii romani au luat în stăpânire minele de aur din această zonă printr-un “procurator”. Oraşul numit atunci Ampelum, a fost ridicat la rangul de municipium - fiind cel mai important centru roman din Munţii Apuseni (sursa). Zlatna mai este cunoscut ca “Poarta de intrare în Țara De Piatră (n.r. Munții Apuseni)”, devenind apoi parte din “Ţara Abrudului şi Zlatnei”. 

Dacă zona Abrudului este un spațiu dominat de un relief vălurit, modelat la contactul dintre Muntele Găina și Metaliferi, aproape de Zlatna găsim Vârful Dâmbău (1369 m), cel mai înalt din Trascău, cu câteva rezervații deosebite în apropiere, mare parte de interes speologic (există peste 7 peşteri aici - sursa)

-Avenul Gemenele, situat pe versantul estic al Vârfului Dâmbău, socotită cea mai frumoasă peșteră din areal, cu o bogăție deosebită de speleoteme.(sursa)

-Peștera Dâmbău, cu o rețea labirintică de galerii, a doua ca lungime din Munţii Trascău, care din motive de protecție a fost închisă cu o poartă metalică.

-Cheile Caprei (Feneșului), reprezentative pentru acest areal, cu abrupturi amețitoare, văi adânci, plante rare și multă stâncă - căutate de alpiniști și cățărători

Belvedere balcon Cheile Caprei - © Marius Turc

Traseu Zlatna - Vârful Dâmbău - balcon Cheile Caprei 

Începutul de an a adus temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă, motiv pentru care cel mai înalt punct din Trascău, Vf. Dâmbău, abia a prins culoare. Pudra albă a iernii s-a împletit frumos cu nuanțele tomnatice din poieni, iar orizontul s-a deschis larg până spre creste înzăpezite aflate la peste 100 de km depărtare. Dâmbău este un important punct de belvedere: în zile senine se pot vedea Muntele Mare, Retezatul, Parângul şi chiar Făgăraşul.

Traseul CA pleacă din centrul orașului Zlatna, trece podul peste Valea lui Lal și urmează un drumeag până într-o poiană cu o cruce, unde un stâlp indicator anunță varianta PA spre zona de căţărare Colţu’ lu’ Blaj, peretele de cățărare aflat la stânga Pârâului Bârnii, zonă cu notorietate între alpiniști.

Puțin mai sus găsim un drum forestier folosit ca potecă nemarcată direct spre Refugiul Săruni, în direcția Vf. Pleșii, scurtând astfel drumul pe Valea Bârnii. Urcarea ne dă prilej să admirăm în dreapta noastră, pe tot parcursul drumeției, creasta Munților Făgăraș.

spre Refugiul Saruni, cu creasta muntilor Fagaras in fundal - © Marius Turc

Pe urcarea spre Săruni se deschid priveliști fermecătoare spre Metaliferi și Zlatna

Muntii Metaliferi, Zlatna si Muntii Retezat in fundal - © Marius Turc

În zilele senine putem distinge chiar și Munții Retezat, dincolo de Vf. Jidovu cu cariera lui

Muntii Retezat si Vf. Jidovu cu cariera lui, de la Zlatna - © Marius Turc

Continuăm spre refugiu cu imagini spre Muntele Vulcan și Muntele Găina (V)

Vedere spre Muntele Vulcan si Muntele Gaina - © Marius Turc

Lăsăm celebrul horn din Zlatna în spatele nostru și ajungem curând la refugiu, pe o potecă marcată PR (desprinsă din drumul dinspre Valea Bârnii)

Poienița cu Refugiul Sarunii - © Marius Turc

Celebrul horn din Zlatna - © Marius Turc

Urcarea spre Vf. Dâmbău ne dă prilej să admirăm sectorul vestic al Apusenilor cu Muntele Vulcan, Muntele Găina, Bihor și Piatra Grăitoare în straie de iarnă. 

Panoramă spre Muntele Vulcan,Gaina,Biharia si Piatra Graitoare - © Marius Turc

Ajungem sub Vf. Dâmbău și admirăm încă odată creasta Munților Făgăraș în toată frumusețea ei.

sub Vf. Dâmbău. cel mai înalt vârf din Trascău - © Marius Turc

Vedere panoramica spre Muntii Fagaras - © Marius Turc

De sub vârf, coborâm spre balconul de belvedere din Cheile Caprei.

spre balconul din Cheile Caprei - © Marius Turc

Spectacolul e desăvârșit, iar dincolo de peretele de stâncă, Făgărașii ne fac cu ochiul.

Cheile Caprei (Feneșului) - © Marius Turc

si Muntii Fagaras in spatele cheilor - © Marius Turc

Revenim pe poteca marcată, pe Dealul Dâmbăului (marcaj PR), de pe care ni se deschid priveliști spre Muntele Mare în depărtare. 

Muntele Mare în depărtare - © Marius Turc

Înapoi sub Vf. Dambau - © Marius Turc

De sub Vf. Dâmbău, coborâm la Săruni și admirăm din nou silueta hornului Zlatna, eclipsată de creasta Retezatului în fundal și un zburător liber.

Zbor la început de an, Zlatna - © Marius Turc

Puțin mai jos observăm și rezervația Piatra Bulbuci. Coborâm în liniștea serii, cu Cindrel în depărtare.

Cu Cindrel in departare - © Marius Turc

Si o ultima privire catre Fagaras - © Marius Turc

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind potecile din zona vârfului Dâmbău cu harta de drumeție ➡️MN 10 Munții Trascău https://bit.ly/2OjQutz  

Bucurați-vă de frumusețea și liniștea din #MuntiiNostri

 

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo Credit: © Marius Turc

Citește și Muntele Mare – Turnul de veghe al Apusenilor