Început de iarnă printre uriașii de piatră ai Ciucașului

Ciucașul e un munte al uriașilor încremeniți, o împărăție modelată frumos de vântul neobosit.
Munții Ciucaș - Marian Poara - Banda Rosie

Munții Ciucaș, parte a Carpaților de Curbură din Carpații Orientali, au o suprafață relativ restrânsă (cca. 200 kmp) dar deosebit de bogată în frumuseți naturale. 

Culmile lor împădurite se ridică mai întâi domol, apoi se umplu brusc de stâncării sculptate în fel și chip de forțele naturii. Cele mai multe le întâlnim în preajma Vârfului Ciucaș (1954 m) către S, unde Tigăile Mari, Tigăile Mici, Babele la Sfat, Turnu lui Goliat, Mâna Dracului și alte stânci izolate ne vor cuceri instant. 

Pentru a descoperi îndeaproape aceste forme pitorești de tipul colților stâncoși sculptați de vântul neobosit, nu este îndeajuns traseul clasic dinspre Cheia, pe Valea Berii, până la Cabana Ciucaș. Ciucașul e un fel de munte al uriașilor încremeniți, un muzeu al figurilor de stâncă și merită parcurs din toate direcțiile. 

 

Culmea Gropşoarele-Zăganu - Cabana Ciucaș (5-6 h)

Pentru cei cu o pregătire fizică bună și experiență montană pe trasee relativ lungi, un astfel de circuit poate fi de neuitat. Creasta ascuțită a Gropșoarelor și Zăganului cu Colții Zăganului fac deliciul drumețului ce trece prin Poarta de Aramă. 

Vedere spre Vf. Ciucas - © Marian Poară - Banda Rosie

Pentru început, ieșim din centrul localității Cheia, pe drumul asfaltat spre SE, pe lângă Muzeul de Flori de Mină şi apoi printre case până la DN1A (intrarea în Valea Gropşoarele). Aici găsim varianta PA, care urcă pe Plaiul Muntele Roşu până la Cabana Muntele Roşu.

După ce traversăm pârâul Zăganu, începem urcarea continuă şi susţinută pentru aprox 1 km, pe culmea Piscul Turiştilor. La cota 1100 m, intrăm pe linia culmii Buzăianu, spre NE, care ne urcă domol în partea de jos a poienii Zăganu, unde se termină traseul prin pădure.

 Vedere spre Muntele Rosu - © foto Robert Popa

E momentul să ne bucurăm de imaginea culmii Zăganu - Gropșoarele în toată splendoarea ei, cu piscuri ascuțite și abrupturi stâncoase. 

Poteca spre Vf. Zaganu - © Marian Poară - Banda Rosie

Citește și Iarna prin Ciucas - culmea Zăganu

Continuăm susținut spre Colţii Zăganului, pe o potecă schimbată în totalitate, presărată cu pietre mari, pietriș și stâncă. Efortul depus ne este răsplătit de panorama extraordinară (stâncării, jnepeniș, prăpăstii adânci) și de perspectiva asupra orașului Cheia și Vf. Ciucaș.

 Pe culmea Zăganu - © Marian Poară - Banda Rosie

Coltți Zăganului, munții Grohotișului și Baiului - © foto Robert Popa

După ce trecem de intersecţie cu TA (traseul 10), continuăm urcarea pe partea dreaptă a vârfului stâncos Zăganu, trecem prima fereastră stâncoasă de aici și ajungem printr-un mic vâlcel la a doua fereastră denumită Podul sau Poarta de Aramă, o poartă de stâncă frumos modelată de ploi, zăpezi și vânt în sute, poate mii de ani. 

 Poarta de Aramă, Munții Ciucaș - © foto Robert Popa

Urmează o a treia fereastră stâncoasă, după care facem o traversare expusă, echipată cu un cablu solid (La Lanțuri). Reluăm urcuşul spre Vârful Gropşoarele, după ce lăsăm în urmă Piatra Vulturilor.

Munții Grohotișului și stațiunea Cheia, de pe culmea Gropșoarelor - © foto Robert Popa

Culmea Zăganu-Gropșoarele - © foto Robert Popa

Menținem culmea și trecem de cele două refugii de tablă, utile în caz de vreme neprielnică. Aici ne putem bucura de un tur de orizont cuprinzător.

Refugiu de urgență - © Marian Poară - Banda Rosie

Pe timp senin putem admira semeţul Vârf Ciucaş, Tigăile de la bază și Piscul Gropşoarele care se desprinde de sub noi spre plaiul Muntelui Roşu.

Cetatea Tigăilor - © foto Robert Popa

Citește și Un fel de iarnă în Cozia

Ajungem apoi la punctul numit La Răscruce (1805 m), acolo unde se întâlnesc poteca ce străbate Muntele Roşu (triunghi roşu), Culmea Stâncoasă şi valea Pârâului Alb, ce formează în aval niște chei sălbatice minunate. De pe culmea Gropşoarele ne apar Penteleul, Baiului, Bucegii. Coborârea spre Şaua Gropşoarele (1663 m) ne face cunoștință cu vântul specific Ciucaşului

Citește și Iarna în Munții Țarcu

Aici cotim 90° la stânga spre căldarea largă a Văii Berii, pe curbă de nivel, apoi ținem piciorul Muntelui Chiruşca, printre poieni sau printre pâlcuri de molizi, până la cabana Ciucaş.

Cabana Vârful Ciucaș - © Robert Popa

Cabana Vârful Ciucaș (defapt hotel de 3 stele) este situată în golul alpin din masivul Munții Ciucaș, într-un cadru liniștit înconjurat de peisaje uimitoare, departe de aglomerația și zgomotul din oraș și este locul perfect unde putem înnopta.

Apus peste culmea Gropşoare-Zăganu - © Marian Poară - Banda Rosie

 

Cabana Ciucaș - Vârful Ciucaș - culmea Bratocei (4-5 h)

A doua zi ne continuăm drumeția spre Vf. Ciucaș, cu Tigăile Mari în faţă și picioarele estice la dreapta, la fel de fermecătoare. 

Urcare spre Tigăile Mari - © Marian Poară - Banda Rosie

Merită să facem un popas în şaua lângă care se află „Babele la sfat”.

Babele la Sfat - © Marian Poară - Banda Rosie

 Cabana si Vârful Ciucaș - © Willy Portik

După un ultim urcuş atingem vf. Ciucaş (1954 m), cel mai înalt din masiv, iar privirea ne alunecă spre Valea Dălghiului, care îşi face loc spre N printre culmile Dobromir şi Măgura. 

Poziţia centrală a Vârfului Ciucaş şi izolarea masivului faţă de munţii înconjurători, mai scunzi, fac din vârf un excelent punct de belvedere. În zilele senine, putem observa în depărtare, peste Țara Bârsei coamele munţilor Perşani, Baraolt şi Bodoc, străjuite de munţii Ciuc și Nemira, iar la V, Pietra Craiului, care răsare din spatele Postavarului şi Pietrei Mari.

Vârful Ciucaș - © Om pe Creste

Citește și Iarna pe Vârful Retezat

Vântul ne pune rapid în mișcare și continuăm spre culmea Bratocea, unde rând pe rând descoperim Stâncile Turnu Goliat (Ciobanul cu Oile), Vf. Bratocea, Vf. Tesla, Tigăile Mici și priveliștile spre Bucegi, Iezer și Crai.

Vedere de pe Culmea Bratocea, spre Bucegi peste Baiului - © Claudia Gican - Meet The Sun 

Vedere spre nord-vest cu Tesla și Poiana Teslei - © Claudia Gican - Meet The Sun 

Turnul lui Goliat - © Marian Poară - Banda Rosie

Tigăile Mici - © Marian Poară - Banda Rosie

Culmea Bratocea, întinzându-se pe mai bine de 5 km, este o înșeuare stâncoasă presărată și ea din când în când cu forme pitorești de tipul colților stâncoși. 

Pe culmea  Bratocea - © Marian Poară - Banda Rosie

Citește și Vizită de Brumărel la Iezerul Șureanu și Vârful Șureanu.

Drumul uşor, marcat cu stâlpi metalici, ne poartă printre două stânci de conglomerate (Porţile Bratocei), apoi depășim Colţii Bratocei (ce includ şi formaţiunile Sfinxul şi Porumbelul), un grup de stânci din conglomerat ca nişte căciuli ciobăneşti.

Sfinxul Bratocei - © Marian Poară - Banda Rosie

Citește articolul complet Banda Roșie.

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă în Munții Ciucaș cu harta de drumeție ➡️ MN 04 Munții Ciucaș (2020) https://bit.ly/3lXVzF3 

 

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo credit: Marian Poară - Banda Roșie


Citește și Început de Decembrie la poalele Pietrei Secuiului