Vârful Poienița – O drumeție memorabilă în Munții Metaliferi

Vârful Poienița te așteaptă cu peisaje impresionante și aer curat în inima Munților Metaliferi – o escapadă perfectă pentru drumeți.
Munții Metaliferi

Munții Metaliferi

Munții Metaliferi din Apuseni și Munții Metaliferi (Erzgebirge), de la granița Cehiei cu Germania, au altitudini și resurse minerale comparabile, dar se deosebesc prin relief: Apusenii sunt mai fragmentați și includ spectaculoase forme carstice dezvoltate pe calcarele din sud, în timp ce Erzgebirge prezintă platouri domoale. Ambele regiuni au fost puternic influențate de activitatea minieră, lăsând urme vizibile, dintre care cele romane din Apuseni sunt încă bine conservate.

Cariera de cupru de la Roșia Poieni din Munții Metaliferi.

Citește și Drumeție în orice anotimp pe Dealul Mamut

Munții Metaliferi – Caracteristici generale

Munții Metaliferi reprezintă o subgrupă situată în partea sudică a Munților Apuseni. Asemănători, prin înălțime și geneză, cu Munții Metaliferi din Patrulaterul Boemiei (Cehia–Germania), aceștia se remarcă prin altitudini modeste, sub 1500 m. Cele mai înalte vârfuri ating cu greu 1200 m, doar o duzină depășind 1300 m, iar un singur vârf – Vf. Poienița – ajunge la peste 1400 m (1437 m).

Munții Metaliferi - vedere generală.

Relieful acestor munți este dominat de forme rotunjite, modelate în principal în roci vulcanice, rezultate în urma activității magmatice și eruptive desfășurate în urmă cu aproximativ 15–7 milioane de ani. Comparativ cu masivele din Carpații Meridionali sau chiar cu spectaculoșii Munți Trascău, situati în vecinătate, Munții Metaliferi nu impresionează prin înălțimi sau abrupturi, dar oferă un farmec aparte și un peisaj specific, care atrage tot mai mulți iubitori ai naturii și drumeți.

Vârfurile rotunjite - Gemenele - din Munții Metaliferi.

Zona Vf. Poienița concentrează cea mai mare parte a vârfurilor ce depășesc 1300 m: Măzaratului (cu două culmi distincte), Zmida, Ferigilor, Colțu Cioranului și Măgura, formând împreună o creastă montană ce are ca punct culminant Vf. Poienița.

Vârful Poienița văzut dinspre platoul Ciumerna - Munții Trascău.

Citește și Trascău de toamnă - Piatra Craivii și Iezerul Ighiel

Vârful Poienița – 1437 m

Vârful Poienița (1437 m), cunoscut în pronunția localnicilor ca Poinița, cu accentul pe „o”, reprezintă cea mai înaltă cotă altimetrică a Munților Metaliferi. Este situat în partea nordică a acestui masiv, între bazinele hidrografice ale Arieșului Mijlociu și ale râului Mogoș. Acesta din urmă, cunoscut mai jos sub denumirile de Râmeț, Geoagiu sau Stremț, își are obârșia chiar sub Vârful Poienița, prin pâraiele Poienița și Stăuini, care se unesc la Mămăligani, formând astfel cursul superior al râului Mogoș.

Vârful Poienița văzut de pe Vârful Detunata Goală.

Vârful Poienița face parte dintr-un ansamblu de vârfuri vulcanice din nordul Munților Metaliferi, alături de Detunata Flocoasă, Detunata Goală, Geamăna, Vâlcoi și altele. Aceste vârfuri au în comun faptul că punctul lor maxim se află în zone împădurite, ceea ce limitează perspectivele panoramice și le reduce atractivitatea pentru o parte dintre turiști. Până de curând, doar Detunata Goală dispunea de un traseu marcat până la vârf.

Vârful Detunata Goală.

În prezent, prin inițiativa unor persoane dedicate, și Vârful Poienița beneficiază de un marcaj turistic oficial, care facilitează accesul și orientarea pe traseu. Deși vârful era frecventat și anterior de turiști bine documentați, lipsa unui marcaj făcea orientarea dificilă în anumite sectoare.

Vârful Poienița văzut de pe Vârful Detunata Goală.

Vârful este abordat, în mod tradițional, din trei direcții principale:

  • Dinspre Valea Arieșului, fie pe Valea Băii, Valea Cioarei, fie pe Valea Hărmăneasa sau pe culmile dintre acestea;
  • Dinspre Mogoș;
  • Dinspre Ponor.

Vârful Poienița văzut de la Tăul Mluhii.

Vârful Poienița văzut dinspre est.

Noul marcaj, inaugurat în anul 2023, urmează linia culmii aflate între Valea Hărmăneasa și Valea Băii, facilitând semnificativ accesul. În primele zile după amenajare, au fost deja semnalate trei grupuri de turiști care au atins vârful urmând noul traseu.

Marcajul Cruce Roșie.

Vârful Poienița poate fi recunoscut și identificat din numeroase puncte de observație din Munții Apuseni, fiind vizibil din locații precum Piatra Cetii, Piatra Craivii, Scărița-Belioara, Muntele Mare, Vârful Bihor, Vârful Ugerului, Detunata Goală sau Ciumerna. Vizibilitatea sa constantă din atâtea direcții îl recomandă ca reper geografic important în zona nordică a Munților Metaliferi și trezește interesul celor pasionați de drumeții și peisaje montane. 

Vârful Poienița văzut de pe Vârful Ugerului - Munții Trascău.

Citește și Drumeție peste vârfurile Trăscăului nordic

Vârful Poienița văzut de la Scărița-Belioara.

Vârful Poienița văzut de la Piatra Cântătoare - Muntele Mare.

Citește și Muntele Mare – Turnul de veghe al Apusenilor

Vârful Poienița văzut de pe Vârful Piatra Cetii - Munții Trascău.

Vârful Poienița văzut de la Tăul Mluhii.

De ce să faci o drumeție pe Vârful Poienița?

  • Peisaje spectaculoase — Vârful oferă panorame impresionante asupra Munților Metaliferi și zonei înconjurătoare.
  • Traseu accesibil — Potrivit atât pentru începători, cât și pentru drumeți experimentați.
  • Liniște și natură sălbatică — O oază de relaxare departe de agitația orașului.

Vârful Poienița.

Drumeție: Baia de Arieș – Vf. Poienița - Retur

Caseta Tehnică: Dificultate: mediu; distanță: 18,7 km; Urcare: 1258 m; Marcaj: Cruce Roșie.

Marcajul Cruce Roșie.

Descriere traseu: Baia de Arieș – Vf. Poienița - Retur

 

Traseul pornește din centrul orașului Baia de Arieș, pe drumul lateral aflat în stânga clădirii Primăriei. Primul marcaj se află pe un stâlp de electricitate situat pe partea stângă a drumului. Se urcă pe Strada Țarinei până la limita nordică a orașului, unde asfaltul se termină și se continuă pe un drum de țară, ce traversează o poiană cu vedere panoramică asupra orașului.

Centrul orașului Baia de Arieș.

Urcarea pe Strada Țarinei

Traversarea poienilor de deasupra orașului.

Orașul Baia de Arieș văzut de pe traseu.

Drumul cotește brusc la stânga (aproximativ 90 de grade) și intră într-un sector de pădure de fag, pe un traseu argilos, acoperit de un tunel natural format de coroanele copacilor. După aproximativ 15 minute de mers prin pădure, se ajunge în poiana Pruni. La marginea acesteia se observă un adăpost pe partea dreaptă, iar după circa 200 de metri, traseul trece pe lângă o gospodărie situată în stânga, lângă care se află animale la pășunat.

Poteca urmează un „tunel vegetal”.

Cărările locului se întretaie adeseori.

Traseul continuă spre următoarea poiană.

Traseul are porțiuni împădurite în alternanță cu poieni.

Traseul continuă printr-un culoar străjuit de copaci, apoi urcă ușor spre dreapta până într-o șa. În stânga se poate observa un versant golaș, cu rocă gălbuie, aparținând fostei cariere La Gropane. Urmează un nou segment de pădure, parcurs în aproximativ 10 minute de urcuș susținut, care se domolește în poiana Baia Roșie, situată pe un vârf domol, presărat cu vechi gropi de exploatare a minereului.

Cariera de la Baia de Arieș, „La Gropane”.

Ceața acperă Valea Arieșului.

Marcajul este clar și ușor de urmat.

Din această poiană se pot identifica obiectivele principale: în față și ușor spre dreapta, Vf. Poienița, iar lateral, Vf. Zmida (dreapta) și Vf. Ferigilor (stânga). Traseul coboară ușor câțiva metri, intrând într-o pădure cu perspective spectaculoase asupra Văii Hărmănesa, aflată la sute de metri sub nivelul potecii. După circa 5 minute, se iese într-o poiană din care, în dreapta, se zărește abruptul stâncos Piatra Caprii.

Vf. Poienița, iar lateral, Vf. Zmida (dreapta) și Vf. Ferigilor (stânga).

Poiana Baia Roșie.

Spre Valea Hărmăneasa.

Porțiuni lejere ale potecii.

Piatra Caprii.

Urmează o coborâre ușoară până într-o șa marcată de prezența unei troițe. În apropierea acesteia, pot fi observate urme de animale sălbatice. Din acest punct, spre stânga, se deschide o priveliște spre Colțul lui Lazăr, o stâncă ascuțită, iar spre dreapta se conturează clar Vf. Poienița.

Troița cu belvederi.

Urmă de urs.

Năpârcă.

Colțul lui Lazăr.

De la troiță începe un urcuș susținut, inițial de-a lungul unei păduri de conifere, apoi prin interiorul acesteia, timp de aproximativ 20 de minute, până la următoarea poiană. Aici, urcușul devine mai domol. Vârful Poienița este vizibil pentru ultima dată înainte de atingerea acestuia. Traseul cotește ușor spre dreapta, reluând urcușul prin poieni alternate cu pâlcuri de copaci. Se traversează o poiană circulară, după care se intră în Pădurea Hotar, unde coniferele alternează cu fagul.

Vedere spre Muntele Mare.

Vedere spre Scărița-Belioara.

Citește și Aprilie prin lumea de calcar a Scăriței și a Vulturesei

Șaua cu adăpostul îngrădit.

Desișul de leurdă.

Poteca urmează curba de nivel pe la nordul Vf. Ferigilor și traversează două pâraie, într-una dintre zone fiind prezent un desiș de leurdă. După circa 10 minute de mers, începe un urcuș abrupt către șaua dintre Vf. Ferigilor și Vf. Poienița. Șaua este situată la capătul superior al unei poieni ce coboară spre Valea Poienița, afluent al râului Mogoș/Râmeț. În apropiere se află un adăpost îngrădit și anexele acestuia. Din acest punct, traseul continuă spre dreapta (90°), ocolind aparent Vf. Poienița. Se traversează partea de nord-est a vârfului, apoi se continuă spre sud-vest printr-o succesiune de urcușuri susținute și coborâșuri scurte, până la linia crestei.

Urcușul pe sub Vârful Poienița.

Belvedere din apropierea vârfului.

Ultima parte a traseului constă într-un urcuș final către vârf. Zona superioară a pădurii este marcată de arbori doborâți, iar deasupra lor se înalță stâncile vulcanice ale Vf. Poienița, de unde se deschide o panoramă largă asupra împrejurimilor.

Urcușul final este pe porțiuni stâncoase.

Vârful Poienița.

Vedere spre Piatra Cetii.

Citește și Piatra Cetii - regina pietrelor calcaroase din Trascău

Vedere spre Cheile Râmețului.

Citește și Bucurie, aventură și culoare în Cheile Râmețului

Vedere spre Scărița-Belioara.

Citește și Scărița-Belioara - Perla rezervațiilor din Muntele Mare

Drumeția spre Vârful Poienița îți oferă priveliști uimitoare și liniștea naturii, o experiență perfectă pentru reconectare și aventură în inima Munților Metaliferi.

Sperăm că acest articol ți-a stârnit dorința de aventură și te-a inspirat să descoperi frumusețea Vârfului Poienița într-o drumeție prin natură cu MN30 - Harta de drumeţie a Munţilor METALIFERI.

 

Redactare, format și fotografii: Daniel Morar.