Touristik Label - 915MN22: Andreneasa(DN15)-Peştera Căsoaia lui Ladăş

Legătura Andreneasa - Peştera Căsoaia lui Ladăş
Traseul 22 Punct Roșu este traseul de acces la Peştera Căsoaia lui Ladăş, una din cele peste 100 de peșteri de mulaj din Munţii Călimani, puțin cunoscute chiar și pentru localnici, formate acum 5 mil de ani și singurele de acest fel din țară.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
1,33km
Durată
0:30-1:00h
Urcare
236m
Coborâre
79m
Vârf
743m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul este unul scurt, şi permite vizitarea Peşterii Căsoaia lui Ladăş, o peşteră de mulaj în rocă vulcanică. Intrarea pe traseu se face de pe DN 15, la ieşire din satul Andreneasa, urcând înspre stânga pe Valea Andreneasa. Aici se găseşte un indicator de la Serviciul Salvamont şi un panou cu informaţii despre peşteră. După aprox. 200 m se părăseşte drumul forestier şi se virează dreapta, intrându-se pe un drumeag/potecă. Traseul continuă în urcare, pe albia unui pârâiaş, iar după alte câteva sute de metri se desparte de pârâiaş, urcând înspre dreapta, până se ajunge la 1 km de la plecare. De aici începe un mic circuit al peşterii, lung de aprox. 500 m. Se intră înspre dreapta pe potecă, mergând pe la baza unui perete stâncos, iar după câteva minute de mers se ajunge în dreptul Peşterii Căsoaia lui Ladăş, care are diferite goluri, create de trunchiuri de copaci, pe care s-a prelins lava vulcanică. De aici poteca urcă, ajungând deasupra stâncilor, loc de unde se deschide o belvedere către Valea Mureşului. Urmează câteva minute de coborâre, ajungându-se la finalul circuitului. De aici pâna la originea traseului se coboară exact pe aceeasi potecă ca şi la urcare.

Descriere

 

Traseul nr. 22 PR este traseul de vizitare a Peşterii Căsoaia lui Ladăş, o adevărată bijuterie a naturii, una cele mai mari peșteri de mulaj din Munţii Călimani. Este un traseu relativ ușor, în aprox. 45 min - 1 h de drumeție. Potecă nerecomandată iarna.

Accesul la startul traseului se face din drumul național, la ieşirea din satul Andreneasa, pe Valea Andreneasa, afluent al Mureșului, din dreptul unui indicator al Serviciului Salvamont şi un panou cu informaţii despre peşteră. Poteca urcă pe albia unui pârâiaş, apoi face un mic circuit al peşterii, trecând pe la baza unui perete stâncos și pe la gura peșterii.

Peșterile de mulaj s-au format în urma scurgerii lavei peste pădure, trunchiurile copacilor au fost prinse în lavă și s-au solidificat, iar în timp, în urma acțiunii apei, acestea au putrezit și au fost spălate din roca vulcanică. Peșterile de mulaj din Defileul Toplița-Deda s-au format în perioada activa a Vulcanului Călimani-Gurghiu, cu circa 5,3 mil. de ani în urmă, singurele de acest fel din România.

Peştera Căsoaia lui Ladăş are cca. 2 m înălțime, 15 m deschidere și se poate pătrunde în interior aprox. 50 m. Descoperim o lume cu goluri ciudate lăsate de lava fierbinte, o adevărată bijuterie a naturii. Până în zilele noastre au fost descoperite aproape 100 de astfel de formațiuni în zona Călimani-Gurghiu, din care doar 16 pot fi numite peșteri. Datorită dimensiunilor, restul sunt pseudo-carstice (pseudo datorită faptului că apar în altfel de rocă decât cea carstică). Asemenea bijuterii, spun specialiștii, mai exista doar în Japonia, Hawaii, Slovacia și Ungaria.

Pe traseul către peșteră, turiștii pot vizita și una dintre cele mai vechi bisericuțe din lemn din județ, pictura din interiorul acesteia este datată din anul 1812, Pavel Zugravu. În această bisericuță se ține o singură liturghie pe an, la Praznicul Înălțării Domnului.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Andreneasa(DN15)-Peştera Căsoaia lui Ladăş in Mureş, Călimani is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră