Touristik Label - 1210MN19: Bucerdea Vinoasă - Modolești - Cetea

Legătura Piatra Craivii - Tecșești - Piatra Cetii, prin Întregalde
Traseul 19 Triunghi Roșu este traseul de legătură între localitatea Bucerdea Vinoasă și localitatea Cetea, vizitând câteva din formațiunile carstice de seamă ale Apusenilor: Vf. Piatra Craivii, Cheile Găldiței și Cheile Turcului, capătul superior al Cheii Întregalde, platoul carstic al Muntelui Cetii, rezervațiile Poiana cu Narcise Tecșești, Piatra Cetii, Cheile Cetii cu cascada Băile Romane ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
37,81km
Durată
15:00-16:00h
Urcare
2105m
Coborâre
2015m
Vârf
1217m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Semnele de marcaj apar în localitatea Bucerdea Vinoasă. Ieșim din sat și la o troiţă de lemn părăsim drumul principal spre dreapta, pe un drum de tractor. Urcăm pe marginea pădurii, apoi pe un culoar prin pădure, iar la o răscruce de poteci cotim dreapta și în scurt timp întâlnim un drum care vine din Craiva. Urmăm acest drum tăiat în coasta dealului până la o stână bine construită. La mai puţin de 400 m se află un izvor și începutul traseului 21 (PA) care urcă pe Piatra Craivii. Traseul nostru ocolește piatra pe la vest și în scurt timp întâlnește traseul 1 (BR). Alături de acesta urmează un lung parcurs pe un drumeag ce șerpuiește printre stejari rari, ocolește Vf. Sfredelașul prin stânga (S-V). Ne despărţim de traseul 1 BR și continuăm pe drumul care traversează un pâlc de pădure, o zona de fânaţ, apoi din nou pădure, iar într-o poiană mică un marcaj de pe un copac subţire ne indică o schimbare de direcţie spre dreapta. Aici, părăsim drumul pe care venim de multă vreme și coborâm abrupt pe o cărare în serpentine prin pădure, trecând pe lângă un izvor amenajat cu loc de popas. Poteca coboară paralel cu pârâul Turcului, dar nu ne vom întâlni cu el decât jos, la drum. Continuăm cu o plimbare pe drum 3 km prin localităţile Întregalde și Modolești. De la marginea localităţii Modolești traseul urcă pe un picior de deal printre gospodării. Ne bucurăm de o frumoasă priveliște asupra văii. Intrăm puţin în pădure, apoi urmează un parcurs pe marginea unei prăpăstii mărginite de pini. După ce ajungem într-un vârf mic, coborâm pe un platou ciuruit de doline, având în mijloc un stâlp indicator. Aici, cotim ușor dreapta (est), traversăm un pâlc de pădure și intrăm pe un drum care coboară în serpentine până la un pâlc de gospodarii ce aparţin satului Tecșești. Aici se află poiana cu narcise (zonă protejată). Piatra Cetii se înalţă în faţa noastră. Poteca urcă câteva serpentine, trece printr-o poiană, apoi la ieșirea din pădure priveliștea este magnifică. Mergem pe marginea stâncilor și câștigăm rapid altitudine. Aproape de vârf găsim un aven, semnalizat cu un panou informativ. La coborâre avem parte de un parcurs solicitant, cu pantă mare. Ajungem la gospodăriile din marginea satului Răicani unde intersectam traseul 1 (BR). De aici folosim un drum care urmărește interfluviul, dar nu perfect. Ajungem lângă Cheile Cetii, într-o zonă pitorească cu stânci. De la o cruce veche de piatră, coborâm abrupt în vale, unde un indicator ne îndeamnă la o abatere 200 m până la Băile Romane. După vizitarea impresionantei cascade, continuăm să mergem pe cărarea care este tot mai bună, iar apariţia unor livezi ne arată că ne apropiem de localitatea Cetea. Marcajul continuă în sat 2 km, până la asfalt, unde se află un stâlp indicator.

Etape

Bucerdea Vinoasă - lângă Piatra Craivii - sub Vf. Sfredelașu - Pârâul Turcului - Întregalde - Modolești - Poiana cu narcise de la Tecșești - Piatra Cetii - Cascada Băile Romane - Cetea

Descriere

 

Traseul 19 TR face legătura între localitatea Bucerdea Vinoasă și localitatea Cetea, un adevărat tur de forță în Țara Moților, cu satisfacții pe măsură. Se recomandă parcurgerea traseului în minim 2 zile, cu înnoptare la Întregalde. Este un traseu  lung, destul de solicitant, cu peste 2000 m diferențe de nivel, în cca. 15 - 16 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. 

În satul Bucerdea Vinoasă, situat pe vechiul Drum al Vinului, merită să facem un popas la muzeul sătesc, unde localnicii păstrează cu sfințenie obiecte vechi, simboluri etnografice ale culturii și identității lor, precum și dovezi arheologice din cetatea dacică Apoulon, de pe Piatra Craivii. La ieșirea din sat, lângă o troiţă de lemn, urmăm un drum de tractor și urcăm în coasta dealului până la o stână, în apropiere de Vf. Piatra Craivii. Nu departe găsim un izvor și panoul informativ PA (traseul 21) care urcă pe vârf. 

Piatra Craivii domină prin poziţia și înălţimea sa toată zona înconjurătoare. De la crucea din vârf (cota 1.078 m), se poate admira în apropiere silueta fotogenică a Pietrei Bulzului. Orizontul larg cuprinde Cheile Turzii, Piatra Cetii, văile Munților Trascău, Culoarul Mureșului, Alba Iulia, Sebeș, Munții Șureanu, chiar și crestele Făgărașilor. Dacă mulți urcă pe Piatra Craivii strict pentru priveliști, există, totuși, câțiva care merg acolo doar pentru că le place istoria. (vezi descriere articol)

De sub vârf, poteca ocolește Vf. Sfredelașul, pe un drum de exploatare și apoi coboară paralel cu pârâul Turcului, printre Cheile Găldiței și Cheile Turcului, la drumul asfaltat, ce conduce în localitatea Întregalde. Complexul de chei format dintr-un relief pitoresc de creste, ţancuri şi abrupturi sculptate în calcar este situat în bazinul superior al Găldiței și deține statutul de rezervație naturală. Frumusețea locului impresionează prin alternanța dintre versanții abrupți și pâlcurile de fag în amestec cu gorun, pășuni și fânețe. Dincolo de podul văii lviniș, traseul continuă pe drumul județean de pe Valea Găldiței, într-o plimbare de cca 3 km până Ia capătul superior al Cheii Întregalde, la marginea satului Modolești. 

Rezervaţia naturală Cheile Întregalde se întinde pe o lungime de 800 m şi prezintă două mari vârfuri calcaroase, Plaiul (1.174 m, în partea nordică) şi Pleşa Caprei (1.139 m, în partea sudică). Ambele sunt resturi ale unui vechi platou, în care apa Gălzii a săpat această trecătoare gigantică, specifică reliefului carstic al Apusenilor.

Din Modolești traseul urcă pe un picior de deal printre gospodăriile satului, apoi pe marginea unei prăpăstii mărginite de pini până într-un vârf mic, de unde coborâm pe platoul carstic al Muntelui Cetii. Aici, unde relieful pare haotic, cu o mulțime de doline, este necesară o atenție sporită în orientare. Un stâlp indicator ajutător ne conduce înspre un drum ce traversează un pâlc de gospodarii ce aparţin satului Tecșești, între care și gospodăria Avram (fostă Petric), în jurul căreia primăvara găsim narcise. Poienile cu narcise de la Tecșești este o rezervație naturală, de tip botanic, care conservă și ocrotește o specie de narcisă, numită de localnici rușculiță. În ultimii ani, datorită reducerii păşunatului, s-a constatat o creştere semnificativă a apariţiei narciselor pe păşunile din Tecşeşti.

De aici putem observa Piatra Cetii, spre care ne vom îndrepta șerpuind prin pădure. Rezervația naturală Piatra Cetii, constituită dintr-un relief pitoresc, în cea mai mare parte reprezentat de creste, abrupturi, tancuri si stâncării, se remarcă printr-o mare diversitate floristică, cu specii care necesită ocrotire. Piatra Cetii constituie de asemenea un obiectiv turistic datorită detaşării sale ca înălţime faţă de culmile din jur, fiind foarte bine vizibilă dinspre Valea Mureşului. Cel mai înalt punct al masivului este Vârful Piatra Cetii (1233 m). De aici se văd Piatra Bulzului şi Piatra Craivii (S) și Cheile Tecșești (N).

De pe vârf coborâm aprig la gospodăriile din marginea satului Răicani, de unde un drumeag ne conduce spre Cheile Cetii, o altă zonă pitorească cu stânci. Aici o cascadă înaltă de 5 m, a format o marmită de circa 3 m în diametru, denumita "Băile Romane". Cascada e ultima dintr-o serie de patru cascade formate de-a lungul Cheilor Cetii și are un debit impresionant chiar și vara. De la cascadă continuăm printre livezile localității Cetea, iar după cca. 1.5 km ajungem în sat.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bucerdea Vinoasă - Modolești - Cetea în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră