Traseul 19 TR face legătura între localitatea Bucerdea Vinoasă și localitatea Cetea, un adevărat tur de forță în Țara Moților, cu satisfacții pe măsură. Se recomandă parcurgerea traseului în minim 2 zile, cu înnoptare la Întregalde. Este un traseu lung, destul de solicitant, cu peste 2000 m diferențe de nivel, în cca. 15 - 16 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
În satul Bucerdea Vinoasă, situat pe vechiul Drum al Vinului, merită să facem un popas la muzeul sătesc, unde localnicii păstrează cu sfințenie obiecte vechi, simboluri etnografice ale culturii și identității lor, precum și dovezi arheologice din cetatea dacică Apoulon, de pe Piatra Craivii. La ieșirea din sat, lângă o troiţă de lemn, urmăm un drum de tractor și urcăm în coasta dealului până la o stână, în apropiere de Vf. Piatra Craivii. Nu departe găsim un izvor și panoul informativ PA (traseul 21) care urcă pe vârf.
Piatra Craivii domină prin poziţia și înălţimea sa toată zona înconjurătoare. De la crucea din vârf (cota 1.078 m), se poate admira în apropiere silueta fotogenică a Pietrei Bulzului. Orizontul larg cuprinde Cheile Turzii, Piatra Cetii, văile Munților Trascău, Culoarul Mureșului, Alba Iulia, Sebeș, Munții Șureanu, chiar și crestele Făgărașilor. Dacă mulți urcă pe Piatra Craivii strict pentru priveliști, există, totuși, câțiva care merg acolo doar pentru că le place istoria. (vezi descriere articol)
De sub vârf, poteca ocolește Vf. Sfredelașul, pe un drum de exploatare și apoi coboară paralel cu pârâul Turcului, printre Cheile Găldiței și Cheile Turcului, la drumul asfaltat, ce conduce în localitatea Întregalde. Complexul de chei format dintr-un relief pitoresc de creste, ţancuri şi abrupturi sculptate în calcar este situat în bazinul superior al Găldiței și deține statutul de rezervație naturală. Frumusețea locului impresionează prin alternanța dintre versanții abrupți și pâlcurile de fag în amestec cu gorun, pășuni și fânețe. Dincolo de podul văii lviniș, traseul continuă pe drumul județean de pe Valea Găldiței, într-o plimbare de cca 3 km până Ia capătul superior al Cheii Întregalde, la marginea satului Modolești.
Rezervaţia naturală Cheile Întregalde se întinde pe o lungime de 800 m şi prezintă două mari vârfuri calcaroase, Plaiul (1.174 m, în partea nordică) şi Pleşa Caprei (1.139 m, în partea sudică). Ambele sunt resturi ale unui vechi platou, în care apa Gălzii a săpat această trecătoare gigantică, specifică reliefului carstic al Apusenilor.
Din Modolești traseul urcă pe un picior de deal printre gospodăriile satului, apoi pe marginea unei prăpăstii mărginite de pini până într-un vârf mic, de unde coborâm pe platoul carstic al Muntelui Cetii. Aici, unde relieful pare haotic, cu o mulțime de doline, este necesară o atenție sporită în orientare. Un stâlp indicator ajutător ne conduce înspre un drum ce traversează un pâlc de gospodarii ce aparţin satului Tecșești, între care și gospodăria Avram (fostă Petric), în jurul căreia primăvara găsim narcise. Poienile cu narcise de la Tecșești este o rezervație naturală, de tip botanic, care conservă și ocrotește o specie de narcisă, numită de localnici rușculiță. În ultimii ani, datorită reducerii păşunatului, s-a constatat o creştere semnificativă a apariţiei narciselor pe păşunile din Tecşeşti.
De aici putem observa Piatra Cetii, spre care ne vom îndrepta șerpuind prin pădure. Rezervația naturală Piatra Cetii, constituită dintr-un relief pitoresc, în cea mai mare parte reprezentat de creste, abrupturi, tancuri si stâncării, se remarcă printr-o mare diversitate floristică, cu specii care necesită ocrotire. Piatra Cetii constituie de asemenea un obiectiv turistic datorită detaşării sale ca înălţime faţă de culmile din jur, fiind foarte bine vizibilă dinspre Valea Mureşului. Cel mai înalt punct al masivului este Vârful Piatra Cetii (1233 m). De aici se văd Piatra Bulzului şi Piatra Craivii (S) și Cheile Tecșești (N).
De pe vârf coborâm aprig la gospodăriile din marginea satului Răicani, de unde un drumeag ne conduce spre Cheile Cetii, o altă zonă pitorească cu stânci. Aici o cascadă înaltă de 5 m, a format o marmită de circa 3 m în diametru, denumita "Băile Romane". Cascada e ultima dintr-o serie de patru cascade formate de-a lungul Cheilor Cetii și are un debit impresionant chiar și vara. De la cascadă continuăm printre livezile localității Cetea, iar după cca. 1.5 km ajungem în sat.
Comentarii