Touristik Label - 910MN18: Cabana Râmeţ - Râmeţ - Fosta cabană Sloboda

Legătura Cheile Mănăstirii - Pădurea Sloboda, prin satul Râmeț
Traseul 18 Punct Roșu este traseul de legătură între Cabana Râmeț și fosta Cabana Sloboda, practic accesul de la regiunea calcaroasă şi înaltă a Trascăului (Cheile Râmețului și Cheile Mănăstirii), la zona de podiş a Aiudului, cu frumoasa Pădure Sloboda, declarată rezervație botanică încă din 1969. Poteca taie drumul pietruit ce șerpuiește fotogenic la vale către Mănăstirea Râmeț.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,40km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
620m
Coborâre
560m
Vârf
998m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu a fost folosit în trecut pentru a lega Cabana Sloboda de Cabana Râmeţ. Cum azi Cabana Sloboda nu mai e funcţională, traseul și-a pierdut din popularitate. Din vestul Mănăstirii Râmeţ se desprinde un drum precar care urcă în satul Râmeţ, aflat sus pe deal. Poteca marcată cu PR taie câteva serpentine ale acestui drum. După o urcare destul de solicitantă de aproape 500 m diferenţă de nivel, ajungem la drumul bine întreţinut DJ107I, unde se află o troiţă nouă și indicatorul spre satele Râmeţ și Vlădești. Urmăm acest drum spre Aiud și după 7 km intrăm în frumoasa pădure Sloboda, zonă protejată. Poteca taie câteva serpentine. Marcajele PR sunt foarte rare și șterse, sau au fost suprascrise cu o bandă roșie orizontală. Ajungem la fosta cabană Sloboda, de unde drumul DJ107I este asfaltat spre Aiud.

Etape

Cabana Râmeţ - Râmeţ - Fosta cabană Sloboda

Descriere

Traseul 18 PR face legătura între Cheile Mănăstirii și Pădurea Sloboda, un ținut piemontan care mustește primăvara de peisaje verzi, în timp ce toamna cucerește privirile prin culori fermecătoare. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 500 m diferențe de nivel, în aprox. 4 - 5 h de drumeție, care poate fi parcurs și cu MTB. 

Pornim în traseu de la Cabana Râmeţ, accesibilă pe drumul dinspre Teiuș care însoțește pârâul Geoagiului și trece de Cheile Mănăstirii, care se ivesc ca o poartă de intrare în Munții Trascău. Aspectul zimţat, ca nişte colţi şi ace, mărginite de versanţi care se continuă spre bază cu grohotiş, i-au oferit în anii ’80, dreptul de desfășurare a câtorva finale ale CM de Alpinism. 

Ne îndreptăm spre Mănăstirea Râmeț, una dintre cele mai vechi așezăminte de acest fel din Transilvania și pătrundem  prin scurta Cheie a Mănăstirii (amenajată cu panouri), ce s-a format prin tăierea de către pârâul Râmeț a crestei de calcar care culminează în Vârful Pleșa Râmețului și Vârful Prisaca Geoagiului, de un farmec pitoresc.

La capătul Cheilor Mănăstirii se desprinde un drum precar care urcă în satul Râmeţ,, sus pe deal. Ascensiunea cumulează aprox. 500 m diferenţă de nivel, fiind una solicitantă. Efortul depus ne este răsplătit de peisajul înconjurător, cu Pleșa Râmețutui și stâncăria Cheilor Râmețului, Mănăstirea Râmeţ, Fața Pietrii ș.a.m.d. În zonă există și alternativa unei poteci urmărind șirul de stâlpi de curent, care ne ghidează Ia escaladarea Vârfului Pleșa Râmețului, punct dominant al zonei, ce conferă un peisaj de excepție.

Din satul Râmeț urmăm drumul modernizat spre Aiud prin frumoasa pădure Sloboda, rezervație botanică de interes național (vezi articol). La capătul traseului se ajunge la fosta Cabană Sloboda, tăind serpentinele drumului sau paralel prin pădure. Marcajul este anemic, dar existența drumului destul de intens circulat nu pune probleme de orientare. Acest traseu, în forma actuală, este destul de rar utilizat, deoarece Cabana Sloboda nu mai e funcţională.

Observații

Marcaje rare și șterse

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Râmeţ - Râmeţ - Fosta cabană Sloboda în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră