Touristik Label - 622MN09: Căpâlna - Cetatea Căpâlna

Legătura Căpâlna - Ruinele Cetății Dacice Căpâlna
Traseul nr. 9 Cruce Roșie este traseul de vizitare al Cetății Dacice Căpâlna din M. Orăștiei, amplasată pe dealul Gărgălău (sau dealul Cetăţii), jud. Alba, cu o poziţie dominantă asupra Văii Sebeşului - loc de belvedere. Este una din cele mai bine păstrate cetăți dacice, cu ziduri vechi de aproape doua milenii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
2,08km
Durată
0:45-1:00h
Urcare
302m
Coborâre
5m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

În extremitatea sudică a localităţii Căpâlna, imediat ce trecem podul peste Sebeş, întâlnim indicatorul spre cetate 2 km. Urcăm pe un drum ce trece prin livezi, traversează proprietăţi, apoi coteşte brusc spre stânga (Sud Est) şi urcă în coastă, apropiindu-se de un pârâu. Mergem paralel cu Pârâul Gărgălău prin pădure, apoi îl trecem şi în scurt timp cotim din nou stânga (Nord Est) pentru a urca într-o culme unde se află o troiţă, o bancă şi panoul cu informaţii despre cetate. Urmăm culmea spre stânga şi în doar 100 m întâlnim zidurile cetăţii şi un vârf de deal care domină împrejurimile.

Etape

Căpâlna - Cetatea Căpâlna

Descriere

Traseul 9 CR este traseul de vizitare a ruinelor Cetății Căpâlna, parte din salba de fortificaţii ce apărau Sarmizegetusa, acum în patrimoniul mondial UNESCO. Este un traseu scurt, ușor, de cca. 1 h, cu aprox. 300 de m diferențe de nivel, potrivit pentru începători.

Traseul începe din sudul localităţii Căpâlna, după ce trecem podul peste Sebeş, lângă un indicator, și folosește un drum ce trece prin livezi și gospodării, apoi urcă spre stânga în coastă, până la Pârâul Gărgălău. Mergem în paralel cu apa prin pădure, apoi urcăm într-o culme la o troiță și panoul informativ al cetății.

Cetatea dacică de la Căpâlna stă retrasă față de grupul de cetăți ce înconjoară vechea capitală Sarmizegetusa, dar nu trebuie ocolită, mai ales de drumeții pasionați de istorie și fotografie. A fost clădită, cel mai probabil, din ordinul regelui Burebista, în secolul I î.Hr., avea un perimetru de 280 m, două centuri de ziduri și trei turnuri, șanțuri de apărare care protejau tribul și tezaurul bogat al comunității. Dovadă stau vestigiile descoperite - vase ceramice, vase de sticlă, piese metalice de îmbrăcăminte, pinteni, pumnale, vârfuri de sulițe și săgeți (păstrate la Muzeul din Sebeş și cel din Alba Iulia). S-au găsit de asemenea, vase de bronz, podoabe de argint, fier şi bronz, dar şi monede romane, însă multe au căzut pradă căutătorilor de comori, care au săpat gropi adânci, zona fiind împânzită de astfel de cratere. (sursa). Un incendiu din timpul războiului daco-roman din anul 106 și două milenii și-au pus amprenta peste cetatea dacică de la Căpâlna, rămânând resturi de ziduri pitice. (sursa)

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Căpâlna - Cetatea Căpâlna in Alba, Şureanu is an uşor drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră