Touristik Label - 717MN78: Cheile Albacului (DN75) - Peştera Huda de Lapte

Legătura Cheile Albacului - Peştera Huda de Lapte
Traseul 78 Punct Albastru este traseul de legătură, nou omologat, între Cheile Albacului (Vale Arieșului) și frumoasa peşteră Huda de Lapte, de la gura căreia se deschide o panoramă superbă asupra Cheilor Albacului cu Valea Arieșului și împrejurimi.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
2,66km
Durată
1:15-1:45h
Urcare
370m
Coborâre
63m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din DN75, din dreptul unui garaj urcăm pe un drum de piatră pe lângă Valea Starpă şi, după un scurt segment comun cu traseul PR, la prima confluenţă de păraie, urcăm la dreapta prin pădure. Serpentinele scurte ne scot într-o poiană şi de aici traversăm la stânga un pârâu mic. Poteca urcă continuu până intâlneşte traseul TA şi apoi coboară la Peştera Huda de Lapte.

Etape

Cheile Albacului (DN75) - Valea Starpă - Peştera Huda de Lapte

Descriere

 

Traseul 78 PA leagă zona Cheile Albacului de Peştera Huda de Lapte, coborând abrupt la gura acesteia, cu vedere fermecătoare spre Valea Arieșului. Este un traseu scurt, dar destul de solicitant, accesibil în cca. 1.5 h - 2 h de drumeție. Nerecomandat iarna.

Între satele turistice Albac și Scărișoara, regăsim singurul loc unde râul Arieș, deși cu un curs de cca. 240 km lungime în Munții Apuseni, a săpat în defileu un sector de chei spectaculos, care străpunge masivul de calcare cu pereți abrupți, turnuri stâncoase și metereze de cetate, cu brazi și fagi, agățați de stâncă. Cheile Albacului sunt cunoscute și sub numele de Cheile Arieșului sau Cheile din Zugai și au o lungime de peste 4 km. 

PA urcă un scurt segment alături de traseul PR (Circuitul satelor din comuna Albac), pe un drum de piatră ce însoțește Valea Starpă, până la prima confluenţă de pâraie. Aici facem dreapta prin pădure, în serpentine scurte, traversăm o vale și apoi urcăm continuu până ce întâlnim varianta TA dinspre satul Faţa (traseul 77). 

Cele două coboară scurt, dar abrupt, la gura peșterii Huda de Lapte, de unde avem o frumoasă priveliște spre Cheile Albacului cu Valea Arieșului și spre coamele învecinate, cu poienii pitorești și case moțești răsfirate. Peştera Huda de Lapte, deși lipsită de concrețiuni speologice este o grotă interesantă, deservită cu o băncuță de popas primitoare, numai bună pentru a admira panorama.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cheile Albacului (DN75) - Peştera Huda de Lapte în Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră