Touristik Label - 910MN12: Circuit Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept

Circuitul Cheilor Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept
Traseul 12 Punct Roșu este traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului). Priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică). Potecă rar umblată.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,21km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
510m
Coborâre
510m
Vârf
741m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De-a lungul traseului, vom întâlni 10 panouri informative. Cum marcajul PR este destul de șters, mai ales în zonele de pășune și tufișuri, traseul seamănă mai mult cu o vânătoare de panouri și nu cu urmărirea unui marcaj pe o cărare bine conturată. Pornim de la stâlpul indicator cu mai multe săge...

Vă rugăm să vă autentificați pentru a vedea mai multe detalii
Etape

Circuit Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept

Descriere

Traseul 12 PR este circuitul versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului), cu puncte de belvedere spectaculoase asupra văii și spre Templul Cavalerilor. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox 500 m...

Vă rugăm să vă autentificați pentru a vedea mai multe detalii
Observații

Marcaje șterse în zona de pășune

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Circuit Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 5 (4 votes)

Comentarii

imaginea utilizatorului Gisca Horea

Traseul este foarte bine marcat si foarte frumos. Durata de parcurgere  sub 3 ore, cu opriri pentru a admira peiajul si un ritm lejer. Majoritatea traseului este prin padure, deci se poate face si vara, la temperaturi mai ridicate. Circuitul versantului stang, la fel de spectaculos, mi s-a parut ca ete mai expus soarelui

imaginea utilizatorului Gisca Horea

Foarte frumos, la fel ca versantul drept Pe alocuri marcajele au fost destul de greu de gasit, probabil si pentru ca traseul ete mai expus la soare, Cu un ritm sustinut si conditie fizica acceptabila, a necesitat aproximativ 2 ore, la mers normal cred ca ia aproximativ 3 ore . Ambele trasee - versantul tang si drept foarte frumoase si accesibile!

imaginea utilizatorului mihai_omega

Track-ul înregistrat cu GPS-ul meu și curățat apoi de inconsistențe îndică o lungime de 5.2 km și o diferență de nivel pozitivă de 275m.

Având în vedere că traseul pornește de la 470m și urcă la 730m, având foarte puține alte urcări/coborâri, cred că nu este corectă estimarea de 510m urcări care apare pe site.

Pentru referință: https://www.strava.com/activities/3470540873

imaginea utilizatorului Hercule

Traseu scurt dar deosebit de spectaculos. Parcurs in sens contrar descrierii de pe site, fara un motiv anume. Nu as putea estima care sens de parcurgere ar fi mai bun sau usor. Pentru drumetii bine antrenati se poate face intr-o zi ambii versanti 10MN12+10MN13.

Traseul e relativ bine marcat, in padure marcajul pare proaspat. Marcajul pe vf Bogza Mare e sters/spalat de ploaie, de aceea orientarea poate fi mai dificila. In schimb poteca nu e bine definita in special prin zona de lastaris unde e mai greu de inaintat mai ales acum cand natura se trezeste, Panorame superbe de pe ambele varfuri.

imaginea utilizatorului oana.g

Mie 8 km mi-a calculat bratara. In pas foarte lejer cu multe opriri pentru poze a durat 4 ore. Cam de 3 ori ne-am abatut de la traseu ca nu mai erau vizibile marcajele. Dar eram cu aplicatia pornita tot timpul si am revenit la traseu cu usurinta. 

imaginea utilizatorului RoxanaC

Traseul este unul frumos, se merge majoritatea timpului prin padure. Este bine marcat, de dificultate medie, putin abrupt pe alocuri.

imaginea utilizatorului Monicalp13

Foarte fain traseul. 

imaginea utilizatorului Cristina B.

Un traseu bine marcat, foarte spectaculos și relativ ușor de realizat, cu multe puncte de belvedere. Timpul total parcurs pe traseu a fost de 4:48, distanță 7,52 km, cu tot cu opriri pentru fotografii, admirat priveliștea și mâncat o gustare din rucsac.

 

imaginea utilizatorului teodoraiacob

Cu mentiunea ca am pornit traseul de la panoul 10, deci invers, urcarea a fost mai domoala putin. Coborararea in schimb a fost o provocare. Spre finalul traseului am vizitat si pestera Puculea.

imaginea utilizatorului csaszar

Traseul a fost super frumos cu marcaje foarte multe si la locuri potrivite. Merita vizitat . Traseu mediu, cu portiuni mai abrupte, dar circulabil. Ne-a prins ploaia de 2 ori pe traseu, dar a meritat peisajul spectaculor. As fi vrut sa incarc mai multe poze, dar din pacate nu ne lasa siteul acest lucru si deaceea cine doreste sa vada mai multe poze poate vizita pe adresa Google photos: https://photos.app.goo.gl/kyGug7kzhVujH3DT9

 

imaginea utilizatorului Teodor Botez

Teodor Botez. 14.11.2021 Un foarte frumos cadou pentru ziua mea de naștere, astazi vremea a ținut cu noi, am parcurs traseul, conform descrierii, însoțit de familia mea. Traseul este bine marcat, exceptând cateva din panourile tematice pe care le-am găsit căzute. Prima parte a fost putin înghețată, fără să puna probleme deosebite, apoi pe creastă ne-am bucurat din plin de căldura soarelui. Superb!
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului muntii nostri

La mulți ani! 

Ne bucurăm că ai avut o experiență frumoasă.

Te invităm să parcurgi și circuitul de pe versantul opus, cu vederi excepționale de pe Vf. Data. 

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului LILIAKU

Un traseu minunat, multumim Muntii Nostri!

Pentru cine doreste sa vada cam cum e si din aer https://youtu.be/iSvAhOfeb4M

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului RaduR

Puteti incepe , asa cum e sugerat in descriere, prin partea dreapta a versatului. Eu va recomand, daca nu sunteti adeptii cardiohiking, sa o luati spre stanga si sa incepeti circuitul de la Castelul Cavalerilor. Traseul nu este foarte “batut”, nu stiu din ce motive, dar este frumos si, mai ales, spectaculos.
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului FlocicaM

Pentru campare se face rezervare? Nu găsesc Nr telefon.
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului andreeavld

Un traseu frumos, o mare parte este prin pădure, deci oferă multa umbră pentru zilele călduroase. La intersecția cu traseul linie galbenă lipsesc marcajele și nu este bătută cărarea, am mers puțin printre spini. Dar dacă țineți direcția de pe harta, veți regăsi cărarea.
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului ioansuciu

A fost super
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului ionutbolog

Este traseul perfect pentru o duminică însorită de toamnă. Am început din partea dreaptă a versantului care nu este marcată la început, dar, după ce treceți de grohotiș și intrați în pădure veți găsi mai ușor marcajele. O sugestie bună ar fi ca la începutul traseului prin partea dreaptă să fie semnalizat cu indicator! Nico & John - Duminică 01.10.2023
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului koko89

Super traseul, o zi superbă -5°C dar soare și senin pe tot parcursul. Cam grea prima parte(urcușul prin pădure) probabil era mai ușor dacă începeam din capătul celălalt. În rest totul super!
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră