Touristik Label - 910MN12: Circuit Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept

Circuitul Cheilor Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept
Traseul 12 Punct Roșu este traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului). Priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică). Potecă rar umblată.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,21km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
510m
Coborâre
510m
Vârf
741m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De-a lungul traseului, vom întâlni 10 panouri informative. Cum marcajul PR este destul de șters, mai ales în zonele de pășune și tufișuri, traseul seamănă mai mult cu o vânătoare de panouri și nu cu urmărirea unui marcaj pe o cărare bine conturată. Pornim de la stâlpul indicator cu mai multe săgeţi situat la circa 300 m de pensiunea Templul Cavalerilor. Ne îndreptăm spre nord, pe un traseu paralel cu DJ107C, oarecum pe curba de nivel. Dacă avem noroc, după mai bine de 350 m întâlnim panoul 1, pe care este desenată schiţa cu cele 10 panouri. Aici schimbăm direcţia spre stânga (vest) și începem urcușul apropiindu-ne de stânci. Ajungem la un grohotiș unde se află panoul 2. Cotim dreapta și după mai bine de 200 m parcurși pe curba de nivel ajungem la panoul 3, sub intrarea în Peștera Puculea. Ne abatem puţin pentru a vizita intrarea în peșteră. Reîntorși la traseu intrăm în pădure. Acum semnele de marcaj sunt clare, fiind aplicate pe copaci. Urcăm susţinut prin pădure, trecem pe la panoul 4 și după ieșirea la pășune și tufișuri în scurt timp atingem Vf. Bogza Mare, loc marcat cu o cruce metalică și cu panoul 5. Priveliștea este impresionantă. De aici din nou marcajele sunt rare și șterse. Străbatem o porţiune de tufișuri și poieni, întâlnindu-ne în poiana „La Corobana" cu traseul 3 (BG). Aici se află panoul 6. Intrăm în pădure și coborâm 100 m împreună cu traseul 3, pentru a ocoli o zonă de lăstăriș, cotim dreapta și ocolim amfiteatrul trecând pe la panourile 7 și 8, pentru a poposi în alt loc de belvedere, la fel de spectaculos, Vf. Bogza Mică, unde se află panoul 9. De aici coborâm spre castelul-pensiune pe o potecă destul de clară trecând pe la panoul 10.

Etape

Circuit Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept

Descriere

Traseul 12 PR este circuitul versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului), cu puncte de belvedere spectaculoase asupra văii și spre Templul Cavalerilor. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox 500 m diferență de nivel în aprox. 2 - 3 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

De la pensiunea Templul Cavalerilor, poteca urcă în primă fază paralel cu drumul județean, se apropie de stânci și ajunge sub intrarea în Peștera Puculea. Intrăm în pădure și urcăm susținut până pe Vf. Bogza Mare, ce oferă o priveliște impresionantă asupra văii. 

De pe Vf. Bogza Mare (750 m), coborâm printre tufișuri și poieni -o zonă cu marcaje rare și șterse unde orientarea se face dificil- și ajungem într-o poiană, unde intersectăml BG (traseul 3) care vine dinspre platoul Bedeleului, pe Dealul Șipotelor. Intrăm din nou în pădure, ocolind amfiteatrul stâncilor și o zonă de lăstăriș și continuăm pe culmea care ne conduce pe Vf. Bogza Mică, un alt loc de belvedere spectaculos, cu o priveliște excelentă spre celălalt capăt al cheilor cu castelul-pensiune Templul Cavalerilor în vale, la care revenim.

Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) alcătuiesc o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip botanic și geologic, unde au fost identificate un număr de 340 de specii, dintre care 190 specii de plante, unele strict protejate, cum ar fi stejarul pufos și arborele Tisa (Taxus baccata). Prin acest traseul tematic, turiştii sunt atraşi spre o drumeţie organizată, pe o rută accesibilă pentru toate categoriile de vârstă. De pe traseu, se deschid puncte de belvedere spre Depresiunea Trascăului și Valea Aiudului. Zona favorizează zborul cu parapanta.

Observații

Marcaje șterse în zona de pășune

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Circuit Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 5 (4 votes)

Comentarii

imaginea utilizatorului Gisca Horea

Traseul este foarte bine marcat si foarte frumos. Durata de parcurgere  sub 3 ore, cu opriri pentru a admira peiajul si un ritm lejer. Majoritatea traseului este prin padure, deci se poate face si vara, la temperaturi mai ridicate. Circuitul versantului stang, la fel de spectaculos, mi s-a parut ca ete mai expus soarelui

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Februarie 22, 2020
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Gisca Horea

Foarte frumos, la fel ca versantul drept Pe alocuri marcajele au fost destul de greu de gasit, probabil si pentru ca traseul ete mai expus la soare, Cu un ritm sustinut si conditie fizica acceptabila, a necesitat aproximativ 2 ore, la mers normal cred ca ia aproximativ 3 ore . Ambele trasee - versantul tang si drept foarte frumoase si accesibile!

Traseu încheiat la data de: 
Marţi, Martie 3, 2020
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului mihai_omega

Track-ul înregistrat cu GPS-ul meu și curățat apoi de inconsistențe îndică o lungime de 5.2 km și o diferență de nivel pozitivă de 275m.

Având în vedere că traseul pornește de la 470m și urcă la 730m, având foarte puține alte urcări/coborâri, cred că nu este corectă estimarea de 510m urcări care apare pe site.

Pentru referință: https://www.strava.com/activities/3470540873

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Hercule

Traseu scurt dar deosebit de spectaculos. Parcurs in sens contrar descrierii de pe site, fara un motiv anume. Nu as putea estima care sens de parcurgere ar fi mai bun sau usor. Pentru drumetii bine antrenati se poate face intr-o zi ambii versanti 10MN12+10MN13.

Traseul e relativ bine marcat, in padure marcajul pare proaspat. Marcajul pe vf Bogza Mare e sters/spalat de ploaie, de aceea orientarea poate fi mai dificila. In schimb poteca nu e bine definita in special prin zona de lastaris unde e mai greu de inaintat mai ales acum cand natura se trezeste, Panorame superbe de pe ambele varfuri.

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Mai 17, 2020
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului oana.g

Mie 8 km mi-a calculat bratara. In pas foarte lejer cu multe opriri pentru poze a durat 4 ore. Cam de 3 ori ne-am abatut de la traseu ca nu mai erau vizibile marcajele. Dar eram cu aplicatia pornita tot timpul si am revenit la traseu cu usurinta. 

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Mai 23, 2020
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Veltan Roxana

Traseul este unul frumos, se merge majoritatea timpului prin padure. Este bine marcat, de dificultate medie, putin abrupt pe alocuri.

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Iunie 7, 2020
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Monicalp13

Foarte fain traseul. 

Traseu încheiat la data de: 
Vineri, August 21, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră